Ertuğrul Sağlam şampiyonluk şifresini kırdı

Ertuğrul Sağlam yönetimindeki Bursaspor, 2009-2010 sezonunu zirvede bitirerek Süper Lig'in 5. şampiyonu unvanını aldı. Genç çalıştırıcı, göreve gelirken üç yıl sonrasına koyduğu ...

 

Ertuğrul Sağlam yönetimindeki Bursaspor , 2009-2010 sezonunu zirvede bitirerek Süper Lig ' in 5 . şampiyonu unvanını aldı . Genç çalıştırıcı , göreve gelirken üç yıl sonrasına koyduğu şampiyonluk hedefini iki yıl erken gerçekleştirdi . Başarıyı getiren unsurların anahtarları ise disiplin , çalışma , güven ve inanç oldu .

Türk futbol tarihinde yıkılması zor görünen duvarlardan birisi , geçen pazar günü Ertuğrul Sağlam ve talebelerinin futbol devrimine dayanamadı . Yıllar önce Trabzonspor ' un İstanbul surlarında açtığı gedikten Bursaspor girdi ve şampiyonluk kupasını kaldırdı . Dönem dönem Sivas , Gaziantep , Kocaeli , Samsun gibi takımların son düzlükte İstanbul ' a teslim olmaları , Yeşil-Beyazlıların nasıl bir başarıya imza attığını net bir şekilde ortaya koyuyordu . Hatta , " Anadolu ' dan bir takımın şampiyonluğunu görmeye ömrümüz yetmez . " sözü , büyüklerin hegemonyasını adeta pekiştiriyordu . Ne oldu da az bir bütçe ile Bursa lig tarihinde bir ilke imza attı?
İşte bu başarının altındaki en önemli imza Ertuğrul Sağlam ' a ait . Çalıştırdığı Samsunspor , Kayseri , Beşiktaş ve Bursa ' da farklılığını ortaya koydu . Koca bir sezonu organize etmek , maddi ve manevi olarak oyuncuların motivasyonunu üst düzeyde tutmak , hele o son düzlükte ekibini duygusal çöküntülere sokmamak , büyük bir komutanın işiydi . Yeşil-Beyazlı takımın şampiyonluk kodlarını ve Sağlam ' ın bu süreci nasıl yönettiğini masaya yatırdık :
Ertuğrul Sağlam , Bursa ' nın başına geçtiği günden itibaren projesini uygulamaya başladı . İmza attığı gün zirveye oynayacak bir ekip oluşturacaklarını söyledi .
Basını ve şehrin önemli unsurlarını Bursaspor etrafında topladı . Bir önceki sezon kurulan kadroya bonservis bedelsiz oyuncular takviye edildi . Ve üç yıl sonra şampiyonluğa oynayacak takımın temelleri atıldı . Ancak şampiyonluk iki yıl erken geldi .
Sezona başlarken hedef olarak ilk beş ve Avrupa kupaları konuldu . Şampiyonluk bahsi hiç geçmedi . Devler Ligi ' ne katılım büyük başarı olarak futbolculara aşılandı .
Kayseri ' den itibaren beraber hareket eden , Mutlu Topçu , Birol Berkem , İbrahim Bakır ve Öztürk Tanrıbilir ' den oluşan teknik ekibin uyumu işleri kolaylaştırdı .
Başkan İbrahim Yazıcı , menajer Adil Cenkçiler , teknik ekibin çalışma şartlarını en uygun hale getirdi ve sürekli destekledi .
Futbolcuların ismine ve yaptıklarına göre değil , performansına bakıldı . Forma adil dağıtıldı ve en çok çalışan ilk 11 ' e girdi .
Oyunculara büyük takım futbolcusu gibi davranıldı . Ekip ruhu aşılandı . Her maç ayrı ayrı planlanıp taktik geliştirildi .
Çok para verip transfer yapmaktansa oyuncuların alın teri kurumadan parası ödendi . Altyapıdan gelen gençlerin önü açıldı . Takım ruhu oluşturuldu .
Sağlam , Lucescu gibi şampiyonluk tecrübesi olan bir teknik adamdan önemli tüyolar aldı . Yapıcı eleştirileri es geçmedi .
Özellikle son 10 haftayı yönetim ve teknik heyet psikolojik taktik olarak iyi yönetti .
Sağlam , ' şampiyonluk ' inancını takımın en fazla ihtiyaç duyduğu Gaziantep maçı öncesi güçlü bir şekilde dile getirdi .
Son hafta oyuncular üzerindeki baskıyı azaltmak için tecrübeli çalıştırıcı , " Şampiyon olmasak da kutlama yapacağız . " ifadelerini kullandı . Bursa şehrini motive etti .
Anadolu kulüplerinin başkanları şimdi daha iddialı
Anadolu kulüplerinin başkanları , Trabzonspor ' un ardından 26 yıl sonra yine bir Anadolu takımının sezonu şampiyon tamamlamasının kendileri için ' gurur verici ' olduğunu söyledi . Bursaspor ' un çıkışının yeni bir ufuk açtığını belirten deneyimli yöneticiler , bundan sonra ligin çok daha keyifli ve çekişmeli geçeceği konusunda birleşti .
" Bursaspor ' u tebrik etmek lazım . " diyen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener , Bursa ' nın çok büyük bir şehir olduğuna dikkati çekti : " Önemlisi , bizim gibi her sene bu işleri yapabilmek . Böyle bir sene yapıp , sonra Sivasspor gibi düşersen , o olmuyor . " Bursaspor ' un şampiyonluğunda taraftarın ve şehrin katkısının çok etkili olduğunu ifade eden Kayserispor Başkanı Recep Mamur , şunları kaydetti : " Ertuğrul Sağlam ' ın şampiyonlukta çok büyük payı var . Kendisi bizde de görev yapmıştı . İnşallah , bu durum Anadolu takımları için yeni bir başlangıç olur . " Bu sezonu , Anadolu kulüpleri için bir milat kabul eden Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl , " Bursaspor ' un şampiyonluğu bizim yükümüzü daha da artırdı . " şeklinde konuştu . Ligde önceki sezonda şampiyonluğu kıl payı kaçıran Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz , " Gösterdiğimiz performans , Anadolu kulüplerine örnek teşkil edecek , onları cesaretlendirecek demiştik , semeresini bu yıl gördük . " açıklamasını yaptı .
SÜPER LİG ARTIK DAHA ÇEKİŞMELİ GEÇECEK
G . Birliği Başkanı İlhan Cavcav , Bursaspor ' un kendilerini de mutlu ettiğini vurguladı . Şampiyonluğun Eskişehir ' e yakınlaşmasının kendilerini heyecanlandırdığına işaret eden Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal , " Takımlar şimdi çok ciddi anlamda takviye yapacak . " değerlendirmesinde bulundu . Türk futbolunda bazı tabuların yıkıldığını düşünen Antalyaspor Başkanı Hasan Akıncıoğlu , " Türk futbolu bundan sonra daha da ileri gidecek . " diye konuştu . Turkcell Süper Lig ' e yükselen Kardemir Karabükspor ' un Başkanı Hikmet Ferudun Tankut da Anadolu kulüplerinin şimdi daha büyük düşüneceğini anlattı . Sezon başında Bursaspor ' a yakın bir kadro kurduklarını aktaran Manisaspor Kulübü Başkanı Kenan Yaralı , " Eksiklerimizi gördük . Gelecek yıl ona göre önlemler alacağız . " şeklinde konuştu . Süper Lig ' in yeni takımlarından Bucaspor ' un Başkanı Mehmet Bektur da son zamanlarda enteresan işler olduğunu , bu yıl yapılan yayın ihalesinin ardından bir Anadolu kulübünün şampiyonluğa ulaşmasının önem taşıdığını söyledi . SPOR SERVİSİ


Zaman