ABD, BM'yi kıskaca almaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın yeni yaptırımları içeren BM Güv...

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley , ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' ın BM Güvenlik Konseyi ' nin 5 daimi üyesi ve Almanya ' nın yeni yaptırımları içeren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamasının , Türk yetkililerce sürpriz olarak karşılanmaması gerektiğini söyledi .

Crowley , günlük basın toplantısında bir soru üzerine , Clinton ' ın önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesinde , karar tasarısının metnini paylaşacaklarını söylediğini bildirdi .
Sözcü Crowley , " ( Clinton ' ın açıklamasının ) Türk yetkililerce sürpriz olarak karşılanması gerektiğinden emin değilim . Clinton , önceki gün öğleden sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile telefon görüşmesinde , karar tasarısının metnini paylaşacağımızı belirtti " dedi .
Tüm ülkelerin , ABD ' nin BM Güvenlik Konseyi ' nin daimi üyeleri ve Almanya ile yoğun çalışma yürüttüğünü ve tasarı üzerinde bir anlaşmaya giderek daha fazla yaklaşıldığını bildiğini ifade eden Crowley , dolayısıyla bu açıklamanın BM Güvenlik Konseyi ' ndeki hiçbir ülke için sürpriz olmaması gerektiğini kaydetti .
Türkiye ve Brezilya ile gerek New York gerekse Washington ' daki diyaloglarında da " İran ' a baskı yolu " üzerinde neler yapmakta olduklarını net biçimde ortaya koyduklarını vurgulayan Crowley , " Dolayısıyla burada olan hiçbir şey , hiç kimseye sürpriz değil " ifadesini kullandı .
- " TÜRKİYE ' NİN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ " -
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' ın Davutoğlu ile hem önceki gün , hem de Tahran ziyaretinden önce görüştüğünü ifade eden Crowley , " Türkiye ile birçok aydır önemli ölçüde diyalog halindeyiz ve Türkiye ' nin bu konudaki aracı olma çabalarını gerçekten takdir ediyoruz " diye konuştu .
Crowley , Bakan Clinton ' ın önceki gün Davutoğlu ' nun yanı sıra Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile de görüştüğünü ve her iki bakandan , hafta sonunda Tahran ' da neler olduğunu tarif eden açıklamalarını dikkatle dinlediğini aktardı .
Clinton ' ın , sözkonusu telefon görüşmelerinde dün Kongre ' de sarf ettiği sözleri aynen tekrarladığını , Türkiye ve Brezilya ' nın önemli çabasına rağmen , ortak bildiri konusunda hala yanıtlanmamış sorular olduğunu söylediğini belirten Crowley , şöyle devam etti :
" İran ' ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( UAEK ) ile ciddi temas kurup kurmayacağı ve BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda uranyum zenginleştirmeyi durdurup durdurmayacağına dair hala çok spesifik kaygılar var . Türkiye ve Brezilya ' nın hafta sonunda yapmaya çalıştıklarını anlıyor ve destek veriyoruz . Clinton ' ın da dediği gibi , ortak bildiriye rağmen İran ' ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğinden şüpheliyiz . "
- " SON 24 SAAT İÇİNDE KONSENSÜSE VARILDI " -
Sözlü Crowley , bir başka soru üzerine , BM Güvenlik Konseyi ' nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile birkaç haftadır sürdürdükleri yoğun görüşmeler , sadece New York ' ta değil , gerek Dışişleri Bakanı Clinton gerekse Başkan Barack Obama ' nın kilit ülkelerden muhataplarıyla yaptıkları görüşmeler yoluyla karar tasarısı üzerinde son 24 saat içinde bir konsensüse vardıklarını bildirdi .
Karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi ' nde ne zaman oya sunulacağına ilişkin bir soru üzerine Crowley , belli bir zaman çizelgesinin olmadığını ifade ederek , " Başkan Obama bunun ilkbahar sonuna kadar tamamlanmasını istediğini belirtti ve takip ettiğimiz zaman çizelgesi de bu " dedi .
Tasarının Konsey üyelerine sunulmasıyla diğer üyelerin de fikirlerinin olacağı gerçeğini bildiklerini belirten Crowley , Konsey içinde daha fazla diyalog yoluyla sürecin sonunda tasarının Konsey ' in desteğini sağlayacağını düşündüklerini söyledi .
- " İRAN ' A ÇOK GÜÇLÜ MESAJ VEREN BİR KARAR TASARISI " -
Crowley , bir başka soru üzerine , tasarıya destek verip vermemenin Türkiye ve Brezilya ' nın bileceği bir iş olduğunu kaydederken , " Biz tüm ülkelerle diyaloğumuzu sürdüreceğiz . İran ' ın önümüzdeki günlerde UAEK ' ya yanıtının ne olacağını da yakından izlemeye devam edeceğiz . Kapsamlı , geniş temelli , sıkı ve İran ' a çok güçlü bir mesaj veren bir karar taslağı ürettiğimizi düşünüyoruz " dedi .
Diğer bir soru üzerine , Türkiye ve Brezilya ' ın önemli bir diplomatik çaba yürüttüğüne işaret eden Crowley , ortak deklarasyona atıfta bulunarak , şöyle devam etti :
" Ancak İran ' ın hayata geçirip geçirmeyeceğini hiç kimsenin bilmediği bir kağıt parçasına sahipsiniz ve üzerinde İran ' ın UAEK ' ya bir hafta içinde yanıt vereceği yazıyor . Tamam , bu yanıtın doğasının ne olacağını görelim . İran ' ın P5 1 ile de temas kurmaya istekli olduğunu belirtiyor . Eğer İran bunu yapmak istiyorsa , ( AB Dışişleri Bakanı ) Catherine Ashton ' ın numarasını biliyor , arayıp ' konuşalım ' diyebilir . 1 Ekimden beri söylüyoruz , listenin başında nükleer programın olması koşuluyla İran ile herhangi bir yerde , herhangi bir zamanda temas kurmaya hazırız . Eğer İran , P5 1 ile nükleer programı hakkında konuşmak istiyorsa , bu görüşme ayarlanabilir . Eğer İran , uranyum zenginleştirmesi faaliyetini durdurmak istiyorsa , bu , yeni müzakerelerin kapısını açabilecek çok önemli bir adım olabilir . Ancak sorumluluk İran ' da . "
Bu meselenin Türkiye ve Brezilya ile değil , İran ile ilgili olduğunu vurgulayan Crowley , " Bence herkes şunu kabul ediyor ki odak noktası , İran ' ın ve bu ülkenin ortak bildirinin ışığında ne gibi adımlar atacağı üzerinde olmalı " ifadesini kullandı .

Zaman