İzmir, Çinli otomotiv devleri için görücüye çıktı
Türkiye'de yatırım planlayan Çinli otomotiv devi Dong Feng Motor (DFM)'den sonra bir başka Çinli otomotiv devi Haima da yatırım için İzmir'e geldi.
İzmir Ticaret Odası'nda İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından kabul edilen FAW Haima'nın Genel Müdürü Qin Quanquan İzmir'in önemli otomotiv yedek parça üreticileriyle ve organize sanayi bölgesi yetkilileriyle görüştü. Genel Müdür Quanquan bir otomotiv şirketinin başarısının ABD ve Avrupa pazarında başarılı olup olamayacağına bağlı olduğunu belirterek, "Bu bağlamda Türkiye pazarında başarılı olmanın da Avrupa pazarında başarılı olmanın bir adımı olduğunu söyleyebilirim.'' diye konuştu. İzmirli yedek parça üreticisi sanayiciler de kendilerini tanıtarak altyapının hazır olduğu mesajını verdiler.
Dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Haima'nın yetkilileri, Türk otomotiv sektörü hakkında bilgi edinmek, ortaklarıyla görüş alışverişinde bulunmak, İzmir'in yatırım alanlarını ve yatırım politikalarını görmek ve yer konusunda incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. Çinli heyet, firmanın Türkiye'de yatırım yapmak için seçeceği aday şehirlerden biri olan İzmir'de, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen ve İzmirli iş adamlarının da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Haima Genel Müdürü Qin Quanquan, firma hakkında bilgi verdi. Şirketin merkezinin Çin'in Haima eyaleti olduğunu, Japon otomotiv firması Mazda için yedek parça ürettiğini, Mazda'dan know-how, yönetim politikaları başta olmak üzere çok şey öğrendiklerini anlattı. Quanquan, "2007 tarihinden itibaren kendi markamızı üretmeye başladık ve çok hızlı bir gelişme gösterdik, gösteriyoruz. Önceleri yurt içini hedef aldık. Ülkedeki en kaliteli otomotiv firmasıyız." dedi.
Quanquan, şu bilgileri verdi: "En büyüğü değiliz belki ama en iyisiyiz. Dünyaya açılış konusunda da Türkiye eşsiz coğrafi konumu, iki kıtayı birbirine bağlayan bölgede olması yatırım için cazip geliyor. Doğusunda bulunan ülkeler otomotiv anlamında yepyeni pazarlar. Güneyindeki ülkeler de Çin'in şu anda hedef olarak gördüğü önemli pazarlar. Kuzeyde Doğu Avrupa, orası da son yıllarda otomotiv sektöründe önemli atılımlar yapmış bir bölge. Batısı da Batı Avrupa'ya yönelik. O yüzden bir otomotiv firmasının başarısını kanıtlayabileceği bir bölge. Türkiye'nin uluslararası ticaret manasında çok rahat bir ortamı var. Avrupa Gümrük Birliği'ne üye. Ayrıca doğu Avrupa, eski SSCB ve etrafındaki birçok ülkeyle karşılıklı anlaşmaları mevcut. Sanayi altyapısı olarak da çok iyi durumda olan bir ülke. Özellikle otomotiv alanında Türkiye çok başarılı bir ülke."
Quanquan, Türkiye'ye gelişlerinin hedefinin buradaki otomotiv sektörünü anlamak olduğunu ve Türkiye'deki otomotiv sektöründe kendilerinin bir şansı olabilir mi sorusunu sorgulamak olduğunu anlattı.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da konuk genel müdürün kendilerini Çin'e davet ettiğini, haziran ayında bir seyahat planlayabileceklerini söyledi. Toplantıda İzmir hakkında bir sunum yaparak, kentin yatırım açısından avantajlarını anlatan Demirtaş, İzmir'in coğrafi ve lojistik konumu, liman kenti olma özelliği, genç, dinamik, nitelikli ve Avrupa'ya göre daha ekonomik iş gücü, tarihsel ve ticari kültürü, otomotiv sektörüne yatkınlığı ve bu alandaki birikimi, devletin bu alanda sağladığı teşvikler, yabancı sermaye kültürü ve ''eşsiz'' bir yatırım kenti olma özelliği bulunduğunu dile getirdi.
"Tüm yatırımlarınız için en önemlisi de gelişmiş oto yan sanayi sektörü. DFM ve Haima ortak üretimi için eşsiz bir pazar demek bu" diyen Demirtaş, İzmir'de yatırım yapan şirketlerin Avrupa'ya da, gelişen Ortadoğu'ya, Balkanlara ve Afrika'ya da çok rahat ulaşılabileceğini, kentte üretim yapmanın lojistik maliyetlerini çok düşüreceğini söyledi. Demirtaş, "Kentimizde yatırım yapmanız halinde şirketiniz eşsiz bir başarı yakalayacaktır." diye konuştu. Demirtaş, Türkiye'nin de Çin gibi ekonomide gelişme gösterdiğini belirterek, "Bize de zaten Avrupa'nın Çinlisi diyorlar. Eski komşuların işbirliği içinde başarılı bir iş yapmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Çinli otomotiv devi Dong Fenf Motor (DFM) Türkiye Distribütörü Yeşilkaya Gruba ait olan MGY Otomotiv Genel Müdürü Ömer Çardak da, Haima'nın yüzde 51'inin özel şahıslara, yüzde 49'unun da Çin'in bir numaralı otomotiv firmasına (First Automobile Works-FAW) ait olduğunu söyledi. Çardak, İZTO Başkanı Demirtaş'ın 28 Mart'ta İstanbul'da bir sunum yaptığını, sunumda DFM'nin yatırımı ile ilgili bilgiler anlatılırken Haima yönetim kurulu başkanının etkilendiğini hatırlatarak, "(Bu işte varım) demiş. Sonrasında İzmir'i görmeye gittiler. Bu, sayın başkanın (Demirtaş) başarısıdır." dedi.
Çardak, Haima'nın kalite bakımından ''bir numara'' olduğunu kaydederek, ''Yatırım imkanlarını araştırmak için buradalar. Bu yatırımın buraya geleceğinden, bu şehre geleceğinden, başkanımızın (Demirtaş) devletten, hükümetten yatırım için imkanlar, teşvikler sağlayacağına, bu konuda eksik noktaların kalmayacağına eminim.'' diye konuştu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de otomotiv sektörünün Türkiye'nin ihracatında birinci sıraya yükseldiğini, 2009 kriz yılı olsa da otomotiv ve yan sanayinin lider konumunu sürdürdüğünü, ileride de sürdüreceğini kaydetti. Türkiye otomotiv ihracatının 9 yılda 10 kat arttığını hatırlatan Tiryaki, bunun yüzde 12'sini bölge yan sanayicileri ve ana sanayicilerinin gerçekleştirdiğini kaydetti.
HAİMA OTOMOTİV
İZTO'dan verilen bilgiye göre, merkezi Haikou Şehri Jinpan Sanayi Bölgesi'nde bulunan FAW Haima Otomobil Ltd. şirketi, yıllık 150 bin ünite üretim kapasitesine sahip. Bünyesinde toplam 3 bin kişinin istihdam edildiği Haima'da satış ağları, tedarikçileri ve ortak şirketleri ile beraber yaklaşık 15 bin kişi çalışıyor.
Çin'in ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan şirket, Makine Sanayi Teşebbüsleri listesinde ise Çin'in ilk 100'ü arasında bulunuyor. Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan Çinli otomotiv devi Haima'nın Genel Müdürü Qin Quanquan ve beraberindeki heyet daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Kıraç, ''İnşallah zaman içinde burada somut yatırım yaparlar.'' dedi.