Gürcistan'da düzenlenen proje yarışmasında Türk öğrenci altın madalya kazandı

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen 'Genç Bilim Adamları Proje Olimpiyatı'na, İzmir Özel Fatih Fen Lisesi'nden katılan kız öğrenci Pelin Pulc

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen 'Genç Bilim Adamları Proje Olimpiyatı'na, İzmir Özel Fatih Fen Lisesi'nden katılan kız öğrenci Pelin Pulcu altın madalya kazandı. Pulcu, çelik cüruflarının gübre olarak değerlendirilmesi projesiyle yarışmaya katıldı. Pulcu, yarışmada aldığı derecenin kendisi için gurur verici olduğunu kaydetti. Altın madalya ile birlikte AB'nin Gürcistan Büyükelçisi Per Eklund'un laptop ödülünü de kazandığını ifade eden, gelecekte de benzer yarışmalara katılmak istediğini dile getirdi.

Çağlar Eğitim Kurumları, Gürcistan Eğitim Bakanlığı ve Gürcistan Patent Dairesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen olimpiyata, 33 ülkeden öğrenciler katıldı. Olimpiyat, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin annesi Giuili Aalasania'nın himayesinde düzenlendi.

Olimpiyatın ödül törenine katılan Gürcistan Eğitim Bakanı Dimitri Şaşkin ülkesinin böyle bir organizeye ev salipliliği yaptığı için, gurur duyduğunu söyledi. Öğrencilere madalyalarını takdim eden Bakan Dimitri Şaşkin, "Öğrencilerin gelişimine yönelik yapılan bu yarışma, Gürcistan için de büyük önem taşımaktadır. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrenciler, burada birbirileriyle dostça yarıştılar. Ben bu organizasyonu gerçekleştiren Çağlar Eğitim Kurumlarına teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Törene katılan Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçisi Levent Murat Burhan ise düzenlenen olimpiyatın dünya dostluğun da katkı sağladığının altını çizdi. Olimpiyatta gümüş madalya kazananların ödüllerini takdim eden Büyükelçi Burhan, "Çağlar Eğitim Kurumları yöneticilerine hem Türk-Gürcü dostluğuna hem de dünya dostluğuna katkıda bulundukları için teşekkür ediyorum." Şeklinde duygunlarını dile getirdi.

Toplam 33 ülkeden 80 öğrencinin katıldığı olimpiyatlarda, birbirinden ilginç 70 proje yarıştı. Söz konusu projeler arasında; yalan makinesi, çelik cüruflarının gübre olarak değerlendirilmesi, geleneksel yöntemlerle griple mücadele yolları, trafik ışıklarında yeni yöntemler ilgi gördü.