Erdoğan, dünya güçlerinin nükleer silahlar konusundaki tutumunu eleştirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer silah sahibi olduğu halde başka ülkelerin bunu üretmesini istemediklerini söyleyen dünya güçlerine sert çıktı.

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , nükleer silah sahibi olduğu halde başka ülkelerin bunu üretmesini istemediklerini söyleyen dünya güçlerine sert çıktı . Erdoğan , " Nükleer silah sizde varken , başkasında olmasın dediğiniz zaman bunun inanılırlığı olmuyor . Dünyada bizler üstünlerin hukukunu mu oluşturacağız , hukukun üstünlüğünü mü oluşturacağız . Eğer üstünlüğün hukukunu oluşturmak için varsak insan olarak kendimizden utanmamız gerekir . " dedi .

Madrid Avrupa Üniversitesi ' ndeki doktora töreninde konuşan Erdoğan , Kurtuluş Savaşı veren Türkiye ' nin kin ve öfke üzerine bir dış politika inşa etmek olmadığını hatırlattı . Atatürk ' ün ' Yurtta sulh , dünyada sulh ' ilkesine yeni bir ivme kazandırdıklarını belirten Erdoğan , son dönemde gerçekleştirdiği dış temasları ve İran ziyaretini örnek gösterdi . Washington ' daki nükleer güvenlik zirvesinde kendilerine gelen talepten bahseden Erdoğan " Bizden istenen şuydu : İran elindeki az zenginleştirilmiş uranyum bin 200 kilogramının size verecek mi? Size vermesi halinde b biz de zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumu sizin elinizle İran ' a aktarabiliriz . " ifadelerini aktardı .

" Tabii insani amaçlı olarak her ülke uranyum zenginleştirme yapabilir . Nükleer silah üretmek amacıyla bunu kullanamaz . Biz bölgemizde böyle bir şey istemiyoruz . " diyen Erdoğan , nükleer silah sahibi dünya güçlerini şu sözlerle eleştirdi : " Nükleer güvenlik konusunda konuşanlara dikkat ettiğimiz zaman , ' biz belirleyiciyiz ' diyenlere baktığımız zaman BMGK ' nın 5 üyesini görüyoruz . Ama hepinizde nükleer silah var . Nükleer silah sizde varken , başkasında olmasın dediğiniz zaman bunun inanılırlığı olmuyor . Dünyada bizler üstünlerin hukukunu mu oluşturacağız , hukukun üstünlüğünü mü oluşturacağız . Eğer üstünlüğün hukukunu oluşturmak için varsak insan olarak kendimizden utanmamız gerekir . Hukukun üstünlüğünü oluşturmak için varsak o zaman yaradılışımızın gereğini yerine getirmiş oluruz . Çünkü unutmayalım kiğbu hukuk hepimize lazım . Zira emperyalizme insanlığın boyun eğdirilmesine hiçbir zaman razı olmamalıyız . "