Solaklı Yörükleri, yayla yolunda oğlaklarını heybede taşıyor

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde yaşayan Solaklı Yörüklerinin yayla göçü başladı. Manavgat'ın Taşağıl beldesinden yola çıkan 17 Solaklı Aşire

  Antalya ' nın Manavgat ve Serik ilçelerinde yaşayan Solaklı Yörüklerinin yayla göçü başladı . Manavgat ' ın Taşağıl beldesinden yola çıkan 17 Solaklı Aşireti ailesi bir hafta içinde keçi sürüleriyle zor geçit olarak bilinen Emeredin Beli ' ni aşarak Konya ' nın Beyşehir ilçesi Dumanlı Yaylası ' na varmayı hedefliyor .

Yörükler , yeni yavrulayan oğlaklarını , uzun yolda ölmemesi için binekler üzerine yerleştirdikleri heybelerin içinde taşıyor . Yörük göçünde köpek yavrusuyla oğlağın aynı binek üzerinde yolculuk yapması görenleri şaşırtıyor .

Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler , Manavgat ve Serik ilçelerinden Dumanlı Yaylası ' na göçüşün Solaklı Yörüklerinin 8 asırlık geleneği olduğunu söyledi . Başkan Ömer Gürler , yaz göçünün hızlı , güz göçünün ise uzun süreli olduğunu belirtti . Kırsal alanda göçün her geçen gün Yörük hayatını tehdit ettiğini belirten Ömer Gürler , 1981 yılına kadar Dumanlı Yaylası ' na 400 çadır kurulurken , günümüzde bunun 40 çadıra kadar düştüğünü kaydetti . Gürler , " Yörük göçü yaklaşık bir hafta sürer . Belirli konaklama ve dinlenme alanları vardır . Güz göçünde ekin hasadı yapıldığı için çobanlar hayvanlarını otlatarak getirdiği için uzun süreli olur . Yaz göçünde ise bir an önce yaylaya varıp çadır kurma heyecanı vardır . Göçlerle 8 asırlık geleneğimizi sürdürüyoruz . Göç yollarında , yollarda büyük baba ve annelerimizin mezarları var onları da ziyaret ediyoruz . Mesela benim babam göç yolunda dünyaya gelmiş . Kültürel yozlaşma ve şehirleşmeyle birlikte bizde bazı gelenek , görenek , anane ve örfümüzü yavaş yavaş kaybediyoruz . Bu tür göçlerle kardeşlik , aile ve komşuna sahip çık kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz . " diye konuştu .

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği ( TOYÖKÜD ) Başkanı avukat Mücahit Gündoğdu , tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan göç yolunun kültür , eko , yayla ve doğa sporları turizmine uygun olduğunu söyledi . Yörükler yola çıktıktan sonra Aşık Veysel Çeşmesi ' nde dinlenme molası verdiğini belirten Mücahit Gündoğdu , göçte temel felsefenin heybende ne varsa paylaşmak olduğunu söyledi . Üniversitede okurken de ailesiyle birlikte Yörük göçüne sürekli katıldığını belirten Gündoğdu , göç yollarını trekking ( doğa yürüyüşü ) ve dağ bisikleti sporuna kazandırmak için Avrupalı bisikletçilerle haritalandırma çalışması yaptıklarını kaydetti . Gündoğdu , " Göçlerle asırlık geleneklerimizi sürdürüyoruz . Bölgede irili ufaklı 40 yayla var . Bu yaylalar acilen eko turizmine kazandırılmalı . Turistlerin çoğu Yörük yaşamını merak ediyor . Turistlerin merakını giderme ve ön bilgilendirme için 3 dilde kitap hazırlıyoruz . Yayla göçünde huzur buluyorum . Çocukluğuma dönmenin sevincini yaşıyorum . " diye konuştu .

Solaklı Yörüklerinden Mustafa Şahin ' de 500 davar sürüsüyle 7 gün içinde Dumanlı Yaylası ' na ulaşmayı hedeflediğini söyledi .