Medvedev: Gelişen ilişkilerimiz Kiev'in Avrupa yolculuğuna zarar vermez

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ukrayna ile Rusya arasında gelişen ilişkilerin, Kiev'in Avrupa Birliği (AB) yolundaki çalışmalarını engellemeye

  Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev , Ukrayna ile Rusya arasında gelişen ilişkilerin , Kiev ' in Avrupa Birliği ( AB ) yolundaki çalışmalarını engellemeye yönelik olmadığını söyledi . Rusya ile AB ülkeleri arasında toplam ticaret hacminin 250 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Medvedev , " Hepimiz Avrupa ailesinin üyeleriyiz " dedi .

Bugün Kiev ' e iki günlük resmi ziyareti başlayan Medvedev , Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu . Rusya lideri , " Ukrayna halkı AB üyeliğini tercih ederse bu kendilerinin kararı . Gerçekte her bir tercih mantıklı olmalı . . . Biz de Avrupa ile çok yakın entegrasyon süreci yaşıyoruz . " değerlendirmesinde bulundu .

Medvedev Şubat ayında Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç ' in iktidara gelmesinin ardından bu ülkeye ikinci kez gidiyor . Yanukoviç de iki kez Rusya ' ya geldi . Uluslararası toplantılar da dahil olmak üzere Medvedev ve Yanukoviç son üç ayda en az beş kez bir araya geldi .

Medvedev ' in ilk Ukrayna temaslarında tarihi iki anlaşma imzalanmış , Rusya ' nın Sivastopol ' da bulunan Karedeniz filosunun 2042 yılına kadar bölgede kalması sağlanmıştı . Moskova bunun karşılığında Ukrayna ' ya sattığı doğalgazda toplam on yılda 40 milyar dolara kadar indirime gitti .

Rusya ' nın hedefinde Ukrayna doğalgaz dağıtım şebekesinde de aktif rol üstlenmek var . Ukrayna enerji şirketi Naftogaz ' la Gazprom ' un birleşmesi ile ilgili tartışmalar da devam ediyor . Medvedev ' in ziyaretinde konu ele alınsa da iki şirketin birleşmesi yönünde herhangi bir anlaşmanın imzalanması beklenmiyor .

Medvedev konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede , " İki enerji şirketi arasında basit bir birleşme sıkıntılı olabilir . Ancak ortak proje ve yatırımları düşünebiliriz . . . " ifadelerini kullandı .