"İTS uygulaması, eczanelerin elini bağladı, vatandaşı mağdur etti"

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliğiyle mücadele için kurduğu ve dün uygulamaya başlattığı İlaç Takip Sistemi'nin (İTS)

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliğiyle mücadele için kurduğu ve dün uygulamaya başlattığı İlaç Takip Sistemi'nin (İTS) ihtiyaca tam olarak cevap verememesi, vatandaşları mağdur ettiği ileri sürüldü. Eczacılar, acil verilmesi gereken ilaçları, sisteme girmeden vermek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan İlaç Takip Sistemi 16 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Sistemin tam olarak cevap vermemesi nedeniyle vatandaşlar ilaçlarını alamazken, eczacılar ise müşterilerine ilaç verememekten yakındı. Sistem zaman zaman kilitlenirken, bazen de bağlantıların yapılamadığı gözlendi. Sistemin alt yapısının tamamlanmadan başlatılması nedeniyle sıkıntı yaşandığını öne süren Eczacı Hasan Güney, sistemin daha önceden birkaç kez denenmesine rağmen eksiklerin giderilmediğini ve halen ilaç depolarının eczanelere vermiş olduğu otomatik fatura sistemlerinin bazılarını yerine getirmediğini söyledi. Eczacı Güney, "Bazı ilaçlar kayıtsız geliyor. Sistem tam yerine oturmadı. Barkotsuz ilaçları veremiyoruz. Provizyon alamıyoruz. Bazı vatandaşların ilaçlarını vermeden geri gönderiyoruz." dedi.

Bazı acil durumlarda sisteme girmeden ilaç vermek durumunda kaldıklarını belirten Güney şunları söyledi: "Karşımıza muayene ücreti olarak ne çıkacağı belli değil. Büyük aksaklıklar var. Şu an bir kaos içindeyiz. Sabahtan beri çok sayıda vatandaşa ilaç veremeden geri göndermek zorunda kaldık. Samsun'da hastaların ancak yüzde 5'i tam olarak ilaçlarını alabilmiştir. Acil durumdakilerin ilaçlarını sisteme girmeden veriyoruz. Bir tansiyon hastasının bir gün ilacını içmemesi beyin kanamasına sebep olabilir. Böyle bir riske girmemek için acil durumdaki ilaçları veriyoruz."

Yeni sistem nedeniyle ilaçlarını alabilmek için sistemin düzelmesini bekleyen vatandaşlardan biri olan Yaşar Keskin(44), "Alt yapısı olmayan bir sistem. Bir işin önce alt yapısı yapılarak uygulamaya konulur. İlaç alamıyoruz. Sabahtan beri sistem çalışmıyor. Vatandaşlar olarak biz de eczacılar da zor durumda kalıyor." eleştirisine yöneltti.

İlaçlarını alamayan Emekli Yusuf Kök(61) ise "Göğüs hastasıyım, ilaçlarımı alamıyorum. Sistemler bozuk cevap vermiyor diye ilaç verilmiyor. Eczacılar kolaylık gösteriyor fakat onlarda zor durumda. Sisteme giremedikleri için ilaç veremiyorlar." diyerek mağduriyetini dile getirdi.

Eczaneye ikinci kez gelen Kıymet Demir(33) "Sabahleyin ilaç almaya geldim fakat sistemin çalışmaması nedeniyle öğleden sonra gelmemi söylediler. Tekrar geldiğimde yine ilaçlarımı alamadım. Bu sıkıntının neden kaynaklandığını bilemiyorum." şeklinde şaşkınlığını belirtti.