...Genel Başkan başka yerdeydi - POLİTİKA

Erdoğan, muhalefetin Anayasa paketinin iptali için başvurmasını eleştirdi. “Biz Anayasa ile uğraşırken Sayın Genel Başkan başka yerlerdeydi” dedi. Başbakan 12 Eylül’de Türkiye’nin prangalardan kurtulacağını söyledi



Erdoğan, muhalefetin Anayasa paketinin iptali için başvurmasını eleştirdi. “Biz Anayasa ile uğraşırken Sayın Genel Başkan başka yerlerdeydi” dedi. Başbakan 12 Eylül’de Türkiye’nin prangalardan kurtulacağını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP, MHP ve BDP’yi “ruh üçüzü” olarak niteleyerek “Birileri Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Eee zaten Genel Başkan’ın Parlamento’ya gelip gittiği yok. Biz orada Anayasa’yla uğraşırken, Sayın Başkan başka yerlerdeydi” dedi. Erdoğan, İzmir’in ilçeleri Bayırdır ve Menemen’de toplu açılışlarını dün de sürdürdü. Konuşmasında Anayasa değişiklik paketine değinen Erdoğan, muhalefete yüklendi.

Anayasa değişikliğinin her alanda olumlu etki yaratacağını kaydeden Erdoğan “12 Eylül 1980 darbesinin izlerini taşıyan bu Anayasa, yaptığımız değişiklikle Türkiye’nin büyüklüğüne, vizyonuna, ufkuna, itibarına yaraşan bir nitelik kazanıyor” diye konuştu.

12 EYLÜL’DE PRANGADAN KURTULACAĞIZ

“12 Eylül 2010’da 1980 darbesinin 30. yıl dönümünde, inşallah Türkiye 12 Eylül’ün izlerini üzerinden atacak” diyen Erdoğan “12 Eylül 2010’da Türkiye prangalarından, zincirlerinden ayak bağlarından kurtulacak” dedi. İsim vermeden anamuhalefet  partisi CHP’nin paketin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gittiğini hatırlattı ve şunları söyledi:

“Birileri Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Varsınlar gitsinler. Biz millete gidiyoruz, farkımız bu. Hiç şüphemiz yok ‘bize milletimiz yeter’ dedik, onlar başka yollar arıyor. CHP-MHP şimdi bunlar ruh üçüzü oldular. CHP-MHP, bir de yanlarına BDP’yi aldılar. Şimdi üçüz oldular. Arkadaşına güvenmiyor. Eee zaten Genel Başkan’ın Parlamento’ya gelip gittiği yok. Biz orada Anayasa’yla uğraşırken, Sayın Başkan başka yerlerdeydi.”

MUHALEFET VEKİLLERİ TEHDİT ALTINDA

Muhalefet milletvekillerinin talimat aldıkları için oy kullanma kabinine giremediğini anlatan Erdoğan, muhalefet milletvekillerinin Anayasa oylamasında tehdit altında olduklarını ifade etti. Bir ayaklarının Parlamento’da olduğunu, diğer ayaklarının dünyada dolaştığını belirten Erdoğan, bunun, kendilerinin farkı olduğunu söyledi. Demokratik açılım sürecine de değinen Erdoğan Alevi, Kürt ve Romanlar’la ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erdoğan, şöyle dedi: “Türkiye’de artık oynanan kirli oyunları bozma zamanı geldi, geçiyor ama iktidarımız bu oyunları bozuyor. İnşallah Türkiye artık çetelerin, mafyanın, hukuksuzluğun yön verdiği bir ülke olmaktan, demokratik bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” • MEHDİ TANAMAN - AHMET KAPLAN - ARDA YAVUZ 

Emine Hanım’a büyük İlgi

Erdoğan Bayındır ve Menemen’de halkı selamladı, çocuklara oyuncak hediye etti. Erdoğan, vatandaşların yoğun ilgisine aralarına girerek cevap verdi. Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan da köylü kadınlarla sohbet etti. 

İlişkilerde yeni devir

Yunan basını, Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinde sadece günlük konularda anlaşmaya varıldığı belirtilerek Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun “taraflar arasında varılan anlaşmaların gelecekte daha zor konuların ele alınması yolunu açabileceği” açıklamasını öne çıkardı. “Erdoğan’ın şüphesiz sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyaretinde imzalanan anlaşmalarla somut bir netice elde edildiğini” belirten Kathimerini gazetesi, “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin ise Türk-Yunan işbirliği alanında yeni bir devir açacağını” vurguladı.

ÇOK İYİ SONUÇLAR ALINDI

To Vima da  “Türk-Yunan ilişkilerdeki yolun uzun olduğunu’’ yazdı. Elefterotipia,  “İkili ilişkilerde önemli olan konularda adım atılmamasına rağmen, turizm, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda çok iyi sonuçlar alındığını” vurguladı. Etnos gazetesi, “Sıcak tokalaşmalardan sonra soğuk gerçek” başlıklı haberinde, ‘’Erdoğan’ın ikili ilişkilerde dile getirdiği sert tezlerinin farklı bir yakınlaşma yönündeki beklentileri yanıtsız bıraktığı” yorumunda bulundu.

İSTANBUL’A DÖNÜŞ 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi Atina ziyaretinde, 6-7 Eylül Olayları ve takip eden gelişmeler üzerine İstanbul’u terk eden Rumların durumu da ele alındı. Rumların Evrensel Federasyonu Genel Başkanı Prof. Niko Uzunoğulu, Başbakan Erdoğan’la İstanbul’dan göç eden 120 bin Rum’un Türkiye’ye geri dönüşünü konuştu.

RAPORU BAĞIŞA SUNDU

Erdoğan’ın 2008’de İstanbullu Rumlar’a yaptığı geri dönüş çağrısı üzerine bir rapor hazırlayan Prof. Uzunoğlu, raporu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a sundu. Kendisi de Kıbrıs sorunu yüzünden 1973’de Atina’ya göç eden Uzunoğlu, “Rapordaki bazı önerilerde anlaşılabilirse İstanbul’a tersine Rum göçü yaşanabilir” dedi. Uzunoğlu, şöyle konuştu:

120 BİN RUM DÖNEBİLİR

 “Şu anda Yunanistan’da yaşayan Türkiye’den gelmiş 80 bin kişi var. Almanya ve Brüksel’de yaşayanlarla birlikte sayı 120 bini buluyor. Pekçoğu da İstanbul’a geri dönmek istiyor. Egemen Bağış sorunların çözümü için çalışıldığını söyledi. Bir anlaşma olması durumunda biz de geri dönmek istiyoruz.” • ERDİNÇ AKKOYUNLU 

Devlet bize faizsiz kredi versin  

Uzunoğlu raporunda İstanbul’a dönüş için acil olarak yerine getirilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

• İstanbul’a dönmek için ev ve iş yeri açmak gerekli. Bunun için de devlet bize faizsiz ev kredisi vermeli.

• Dönüşte Yunanistan’dan gelmiş imajının yaratacağı güvenlik sorunu yetkililer tarafından halledilmeli.

• Türkiye’de iş yapan Yunan işadamlarının çocukları Rum okullarına kaydedilemiyor. Bu sorun halledilmeli.

• Yunanistan vatandaşlarının Türkiye’deki taşınmaz mirasları kullanılamıyor, mutlaka satılması gerekiyor. Türkiye’de taşınmazı olup da dönmek isteyenler için bir formül bulunmalı.

• Rum okullarında Yunanistan’da basılmış Rumca kitaplar kullanılmalı.

Star Gazete