Eğirdir Gölü'nün Korunması Çalışmaları

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen 'Eğirdir Gölü Havzası Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme' çalışmasında son aşamaya gelindi.

Eğirdir Gölü'nün Korunması Çalışmaları
Eğirdir Gölü Özel Hüküm belirleme toplantısı Isparta Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Isparta Valisi Ali Haydar Öner'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ve daire müdürleri ile ilgili uzmanlar katıldı. İl Çevre ve Orman Müdürü Tayfun Büyükküpcü, Eğirdir Gölü Özel Hüküm Belirleme Projesi'nin Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) tarafından yürütüldüğünü ve projenin 2010 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi.
Proje kapsamında Eğirdir Gölü'nün korunması ve koruma kullanma dengesinin kurulması amacıyla göl ve havzasındaki faaliyetlerin planlanacağını bildiren Büyükküpcü, "Projenin başlangıcından itibaren Bakanlık ve Valilik tarafından yöre halkının beklentilerinin ve sorunlarının dinlenmesi ve değerlendirilmesi için birçok halkın bilgilendirilmesi toplantısı gerçekleştirilmiştir. Projenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için yörede bulunan kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ortak çalışmalar yapmış ve bundan sonrada yapılmaya devam edilecektir" dedi.
VATANDAŞLARIN ÖNERİLERİ DİNLENDİ
12-13 Mayıs tarihinde Isparta Valisi Ali Haydar Öner başkanlığında 2 gün boyunca Eğirdir Gölü ve havzasında inceleme yapıldığını kaydeden Büyükküpçü, "Bu havzada yaşayan insanların sorunları ve önerileri değerlendirildi. Arazi çalışmasına müteakip kurum ve kuruluşlarımızca arazi çalışmalarının değerlendirilmesi için 14 Mayıs'ta bir toplantı düzenlendi.Bu çalışmanın sonucunda Eğirdir Gülü Havzası'nın anayasası tamamlanmış olacak ve havzada yaşanan mevcut sıkıntılardan teknik ve bilimsel olarak değerlendirilerek çözüm önerileri geliştirilecektir" ifadelerini kullandı.
DEĞERLENDİRMELER YAPACAĞIZ
Isparta Valisi Ali Haydar Öner de toplantının göl etrafında elma üretimi yapılamayacağını tespit ettiklerini belirtti. Vali Öner, "Eğirdir Gölü faaliyetleri Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun direktifleri ile başlatılan ve TÜBİTAK'a ihale edilmesiyle süregelen projeler alan çalışmalarıyla devam ettirildi. Bu alan çalışmalarına geniş katılım sağlandı ve gerekli notlar alındı. Bugünkü toplantımızda genel değerlendirmeler yapacağız. Toplantımıza Genel Müdürümüz iştirak etti. Taslak üzerine çalışmalar yapacağız. Ama bunun öncesinde 3 sunum yapılacak. Herhangi bir polemiğe yol açılmaması için basına kapalı devam edeceğiz. Kolay bir iş değil. İmara, çevreye, tarıma, sulak alanlara yönelik hususlar değerlendirilerek sonuca ulaşmaya çalışacak. Hangi sorunları çözülebilir, hangileri dondurulabilir, hangi açılımlar yapılabilir bunları konuşacağız" dedi.
ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ SAKINCALI
Vali Öner Eğirdir Gölü çevresinde elma yetiştiriciliğinin sakıncalı olduğunun ortaya çıktığını da belirterek, "Çünkü ürün yılda 10-15 defa ilaçlanıyor ve bu ilaçlar göle giderek kirletiyor. Aynı zamanda faal gübreleme de göle zarar veriyor. Mutlak ve makul olanı bulmaya çalışcağız. Göle zarar verenleri ve o bölgede yaşayan insanların yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışacağız. Koruma ve kullanma dengesini makul seviyelere çekmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.