Bir Çok Hastalığa Neden Olan Sivrisineklerin Erkeklerinin Masum Olduğu Belirtildi

Yaz aylarında bir çok insanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olan sivrisineklerin erkek olanlarının masum olduğu tespit edildi

Bir Çok Hastalığa Neden Olan Sivrisineklerin Erkeklerinin Masum Olduğu Belirtildi
  Yaz aylarında bir çok insanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olan sivrisineklerin erkek olanlarının masum olduğu tespit edildi . İnsan kanını emen dişi sivrisineklerin ise yumurtalarını beslemek için protein ihtiyacını insan kanı emerek karşıladığı belirtildi . Koku , nem ve ısı özelliğine karşı avlarını saptayan sivrisineklerin kokusunu beğenmediği insanları da ısırmadığı öğrenildi .
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar Şube Müdürü Kamil Yavaş , sivrisinekle en önemli mücadelenin kış aylarında larvaların yok edilmesi ile yapılabileceğini , yaz sezonunda ise yapılan ilaçlamaların ancak sivrisinekleri kovmaya yaradığını belirtti . Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde ildeki yerel yöneticilere sivrisineklerle ilgili bilgilendiren Kamil Yavaş , yaşam mahallerinin badana yapılmasının ve su birikintisine neden olan çukur ve logarların mutlaka kapalı tutulmasının sivrisinekle mücadelede çok önemli olduğunu kaydetti .
Özellikle yaz mevsiminde insanları uykusuz bırakan ve bir çok insanı hastalık bulaştıran sivri sineklerin de gizemli bir yaşantısı olduğu ortaya çıktı . Bir çok yönünü tanımadığımız sivrisineklerin sadece dişilerinin insanları rahatsız ettiği , erkeklerin ise masum olduğu öğrenildi .
Sivrisineklerin ısırmaları sonucu sıtma , sarı humma , dengue ateşi , beyin yangısı gibi hastalıklar ortaya çıkarken , sivrisineklerin insanları ısırmaktaki asıl amacının yavrularını beslemek olduğu belirtildi . Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi ' nde yer alan bilgilere göre , dünyada yaklaşık 3 bin sivri sinek türü bulunmasına rağmen bunların çoğunluğu insanı saldırmıyor . İnsanı ısıran sivrisinek türlerinin de yalnızca dişileri yumurtlamak amaçlı protein sağlamak için kan emiyor . Erkek sivrisinekler ise çiçek özleriyle besleniyor . Dişi sivrisinekler avlarının yerlerini duyargaları ve üç çift bacaklarındaki alıcılarla buluyorlar . Sivrisineğin duyargaları bir santigrat derecenin binde biri kadar sıcaklık değişimlerini
algılayabilecek kadar hassas . İnsan kanı emen dişi sivrisinekler insanın nefes verirken çıkardığı karbondioksit bulutu içinde , ileri geri hareketler yaparak avının kendisine yararlı olup olmadığını karar verir . Bazı kişilerin ' sivrisinek bana dokunmaz ' demelerinin esas nedeni o kişilerin ter ve nefes kokularının sivrisinek için cazip ve özendirici olmaması . Sivrisinekte ağzın altındaki kesede iki tüp , iki de neşter olarak kullandığı testere ağızlı bıçak bulunuyor . Önce bıçaklarla deride delik açıyor , sonra tüplerden biri ile tükürüklerini bu deliğin içine aktarıyor . Bu tükürük insan kanının pıhtılaşmasını önlüyor . Böylece ikinci tüpü sokarak sıvı kanı kişiye fark ettirmeden kolayca emiyor . Özellikle geceleri sivrisinekten uzak kalmak için vücudu serin ve kuru tutmak gerekiyor .