Trabzon'un 2 Önemli Projesinin Bütçesi Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Arttırıldı

Başlangıç projelerinin toplamı 6 milyon 230 bin Euro olan 'Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi' ile 'Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi'nin bütçeleri toplamda 19 milyon Euro'ya yükseltildi

Trabzon'un 2 Önemli Projesinin Bütçesi Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Arttırıldı
Başlangıç projelerinin toplamı 6 milyon 230 bin Euro olan 'Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi' ile 'Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi'nin bütçeleri toplamda 19 milyon Euro'ya yükseltildi.
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programında Trabzon'un iki projesinin bütçeleri arttırıldı. Bir yıl önce açıklanan proje değerlendirme sonuçlarına göre, toplam 532 proje arasında uygulanmasına onay verilen 47 proje arasında bulunan 'Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi' ile 'Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi' bütçeleri toplamda 6 milyon 230 bin Euro'dan 19 milyon Euro'ya yükseltilirken, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından uygulama çalışmaları devam eden iki proje için oluşturulacak şirket tarafları bir araya geldi. TTSO'da yapılan toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, S.S. Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Rıfkı Başaran katıldı. Toplantıda TTSO Proje Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan, Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi, Proje Koordinatörü KTÜ Gemi İnşa Fakültesi Araştırma Görevlisi Hasan Ölmez ise Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi projelerinin uygulanması sürecisinin aksamadan devam ettiğini bildirdiler.
Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi'nin 2 milyon 100 bin Avro olan bütçesi 9.5 milyon Avro'ya, Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi'nin ise 4 milyon 130 bin Avro olan bütçesi de 9.5 Milyon Avro'ya yükseltildi. Yapılan bilgilendirmede her iki proje ile ilgili sunumların ardından bundan sonraki süreç ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Kurulacak şirketlerin yapısının belirlenmesi, sermaye ve hisse oranları görüşüldü. İki proje için ayrı ayrı limitet şirket kurulması kararına varılırken ortakların üçte bir oranında katılması kararına bağlandı.
Buna göre, Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi'ne Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi eşit oranda ortak oldu. Yine aynı şekilde, Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi içinde kurulacak olan limitet şirkete Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve S.S. Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi eşit oranda katılma kararına varıldı.
Her iki projenin avan projelerinin hazırlanması için start verilen toplantıda projelerin ÇED raporları da değerlendirildi.
Trabzon Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi için koyulaştırma tesislerinin kurulacağı Trabzon Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi imar tadilatı çalışmaları projeye uygunluğu değerlendirilirken, Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi için tersane alanında 17 dönüm yer tahsisi ayrıntıları üzerinde duruldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, iki projenin hızlandırılması için çalışmalara aktif desteğini sürdüreceğini, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Trabzon ve bölge için yapılacak her türlü projeye olduğu gibi bu iki projenin uygulanmasının gerçekleşmesi için maddi ve manevi tüm desteğe açık olduklarını ve TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da projelerin bulunduğu sektörlerde bölgeyi geliştirmeye aday olduğunu belirtti.