Kocaoğlu engelli ve 60 yaş üstü kartlardaki kısıtlamayı savundu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin ikinci oturumunda ESHOT ve İZSU'nun kesin hesap bütçeleri görüşülerek onaylandı. Toplantıda 60 yaş üstü ve eng

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin ikinci oturumunda ESHOT ve İZSU'nun kesin hesap bütçeleri görüşülerek onaylandı. Toplantıda 60 yaş üstü ve engelli kartlarına getirilen kısıtlamaların eleştirilmesi üzerine Başkan Kocaoğlu bu konuda mağduriyet olmadığını, uygulamayla kötü niyetli insanları engellediklerini savundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayı ikinci toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları ESHOT ve İZSU Genel Müdürlükleri'nin 2009 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı görüşüldü. Belediyenin tahmini gider bütçesi 1 milyar 865 milyon 400 bin olarak öngörülürken, yüzde 66.20 gerçekleşme oranıyla 1 milyar 234 milyon 945 bin olarak belirlendi. Tahmini gelir bütçesi ise 1 milyar 885 milyon 400 bin olarak kaydedilirken, yüzde 79.82 oranla 1 milyar 503 milyon 123 bin 665 lira oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kesin hesabı görüşülürken söz alan AK Partili Arif Uğurli, 6 yılda kentte kalıcı eser denebilecek bir yatırım görmediklerini dile getirdi. Uğurli: "İzmir gecekondular yüzünden dev bir köy durumunda." diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 10 yıldır kente hizmet götürülemediğine ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, bunların boş söylemler olduğunu belirterek, "İzmir'in sorunları 30 yıllık. Biz göreve geldiğimizden bu yana kent sıçrama noktasında. 6 yıldır bu kentte kaldıraç görevi görüyoruz." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki oturum sırasında AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. AK Parti adına konuşan Arif Uğurlu 5.5 milyar lira olarak gerçekleşen bütçeyle neler yapıldığına bakıldığında, metronun bitmediğini, deniz ulaşımında yol alınamadığını, çöp sorununun çözülemediğini belirtti. Toplu ulaşımda engelliler ve 60 yaş kartlarına kısıtlama geldiğini hatırlatan Uğurli, "Kültür - sanat adına yeterli yatırım yok. Neresinden bakarsanız bakın, İzmir geriye gidiyor. Bu 5.5 milyar lira karşılığında çok daha iyi şeyler yapılabilirdi" dedi. Bundan sonra daha ayağı yere basan bir bütçe yapılmasını isteyen Uğurli, kentteki eksiklikleri kapatmak için AK Parti olarak bu konuda belediyeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10 yıldır kente hizmet götürülmediğine ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmadığını, bu tür söylemlerin içinin boş olduğunu ifade etti. İzmir'in nereden nereye geldiğinin çok açık şekilde görüldüğünü belirten Kocaoğlu, "İzmir'in sorunları 1980'li yıllardan geliyor, yani 30 yıllık. Biz göreve geldiğimizden beri bu kent sıçrama noktasında. Biz, her şeye rağmen 6 yıldır kaldıraç görevi görüyoruz. İzmir halkının bize güvenmediğini söylüyorsunuz ama bütün veriler de bunun tersini söylüyor. Bizim getirdiğimiz engelli ve 60 yaş kartlarında kısıtlama değildir. Belediyenin bu durumu istismar eden kişiler için para harcama lüksü yok. Biz bu uygulamayla kötü niyetli insanların istismarını önlüyoruz. Biz bildiğimiz doğruda gideceğiz. Siz takdir edersiniz, ya da etmezsiniz. Bu karar hiçbir zaman engelli ve 60 yaş üstü vatandaşlarımızın aleyhine değildir" dedi.

Çöp konusunda proje ve ÇED raporu ihalesini yaptıklarını ve sonuçlandıktan sonra yapım ihalesine çıkacaklarını bildiren Kocaoğlu, "Çamur aynı süratle gidiyor. Arıtmalar ve dere ıslahları konusunda Türkiye ortalamasının fersah fersah üzerindeyiz. 41 trilyon borç ödemişiz. Göreve geldiğimizde ayda 45 trilyon faiz ödüyorduk. Ne için borç aldığımızı, ne yaptığımı, finans dengesini nasıl kurduğumuzu bu işe ilgi duyan herkes öğrendi. Türkiye'de belediye içinde ödeme dengesini en iyi kuran belediyeyiz. Bunu sadece kendi gücümüz, kredibilitemizle sağlıyoruz. Kim belediye başkanı olursa olsun 1-2 senede kendine gelemez. Proje yapması, finans dengesini kurması, adım atması gerekir. Belediye başkanlığını ömrüm yeterse 10 yıl yapacağım. Kentin eksiğini gediğini projelendirip yapıyoruz. Muhalefetin ister istemez böyle söylemleri olacaktır ama dosya boş değildir. Dosya vardır, dosyacık vardır" dedi.

Göreve geldiklerinde "İzmir'i nasıl kalkındırabiliriz" diye yola çıktıklarını belirten Kocaoğlu, kültür-sanat, eğitim, ulaşım ve raylı sistem yatırımlarını anlattı. Kocaoğlu, borçlandıkları parayla geriye dönüşü olan yatırımlar yaptıklarını, bu sayede hem anaparayı hem faizi kolayca ödediklerini vurguladı. Daha sonra, Kocaoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü uğurlamak için toplantıdan ayrıldı. Meclisi İkinci Başkanvekili Adnan Yaşar Görmez yönetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayı ikinci toplantısında daha sonra ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2009 Mali Yılı İdare kesin Hesabının görüşülmesine geçildi. Tahmini gider 622 milyon 563 bin 296 lira olurken, gerçekleşme oranı yüzde 87.28 ile 543 milyon 577 bin 550 lira oldu. Tahmini gelir ise 2009 bütçesinde 557 milyon 766 bin 648 lira olarak öngörülürken gerçekleşme oranı yüzde 93.49'e denk gelen 521 milyon 453 bin 526 lira oldu.

Grup adına konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, mağdur edebiyatı yapıldığını ileri sürdü. Bunun hiçbir kuruma faydası olmadığını söyleyen Çakar, "Günlük yaşamda çok özel kurumları idare etmekteki beceriksizliklerini mağdur edebiyatı ile kapatmakta başarılılar. İzmir'in verileri konusunda başkanın ifade ettiklerinin gerçekle ilgisi olmadığını herkes biliyor. Bunun en güzel örneğini İl Genel Meclisi'nde bir CHP'li üye "81 il gezdim. İzmir kadar geri kalmış bir il görmedim" diyerek ifade etti" dedi.

Bu sırada CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Çakar'a sözlü müdahale edince, Çakar, "Sırrı Aydoğan'ın olduğu yerde demokrasi yoktur. Sadece Sırrı Aydoğan vardır. Eğer onun hoşuna gidecek şekilde konuşursanız sizi tebessümle izler. Hoşuna gitmeyen konuşma yaparsanız sinir küpü olur. Aydoğan'ı temsil ettiği makamın ciddiyetine davet ediyorum" dedi. AK Parti olarak bütçelerde olumlu oy kullandıklarını belirten Çakar, bunu sadece teknik anlamda doğru buldukları için yaptıklarını söyledi.

Öte yandan, başkanlık önergeleri ile komisyonlardan oy birliği gelen gündem maddelerinin tek tek okunması konusunu da değerlendiren Çakar, "Karara bağlanan önergeler sırasıyla okunur. Ancak komisyonlara havale edeceğimiz önergelerin toplu havalesinde sakınca görmüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2009 mali yılı bütçesinin kesin hesapları ile bilançoları oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra İZSU Genel Kurulu'na geçildi. İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2009 Mali Yılı gider bütçesi 1 milyar 160 milyon 767 bin 284 lira öngörülürken, gerçekleşmesi yüzde 74 ile 857 milyon 582 bin 386 lira oldu. Kurumun tahmini gelir bütçesi ise 905 milyon 165 bin olurken, yüzde 81 gerçekleşme ile 737 milyon 327 bin 853 lira oldu.

Bu sırada söz alan AK Partili Sıddık Soysal, su faturalarının tahsilatında yüzde 100 gerçekleşme oranı yakaladıklarını belirterek, "İzmir halkının gırtlağına basmış, paraları takır takır toplamışlar. Tahsilat oranı yüzde 100 olarak gerçekleşmiş, kendilerini tebrik ediyorum. Görevlerini yapmışlar" dedi.

Konuşmaların ardından, İZSU 2009 yılı mali Yılı bütçesinin kesin hesapları ve bilançosu oy birliğiyle kabul edildi.