CHP'nin istediği oldu, referandum 120 gün sonraya kaldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün onayladığı anayasa değişikliği paketi için referandum tarihi belli oldu.Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) oybirliği ile aldığı karara ...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün onayladığı anayasa değişikliği paketi için referandum tarihi belli oldu.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) oybirliği ile aldığı karara göre, reform, 1980 darbesinin yıldönümünde, 12 Eylül Pazar günü halkoylamasına sunulacak. YSK, dünkü toplantıda referandum süresini 60 güne indiren düzenlemeye rağmen 120 günü esas aldı. Buna, seçim kanunlarının 1 yıl geçmeden uygulanamayacağını gerekçe gösterdi. YSK kararları kesin olduğu için itiraz edilemiyor. Ancak hukukçular, verilen kararı yanlış buluyor. Prof. Dr. Serap Yazıcı, yapılanın bir seçim yasası olmadığına dikkat çekerken, Prof. Dr. Servet Armağan, sonuca şaşırdığını vurguluyor. AK Parti ise kararın siyasi olduğunu düşünüyor.
Anayasa değişikliği paketinin Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından dün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla harekete geçen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kritik toplantısını dün yaptı. Toplantının ardından Kurul üyeleriyle birlikte kameraların karşısına geçen Başkan Vekili Kırdar Özsoylu, 'Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'la referandum süresinin 120 günden 60 güne indirildiğini hatırlattı. Özsoylu, anayasa ve söz konusu kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde referandum süresiyle ilgili değişiklik yapan kanunun Anayasa'nın 67. maddesine göre seçim kanunları kapsamında olduğunu kaydetti. Bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyleyerek, Meclis'te yasa değişikliği paketinin Anayasa'nın 175 ve 3376 sayılı kanunun 2. maddesi hükümleri gereği halkoylamasında uygulanacak sürenin, değişiklikten önceki hükme göre belirlendiğini vurguladı. Kırdar Özsoylu, referandum süresinin 120 gün olarak tespitine ve referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verildiğini vurguladı. Halk- oylamasına ilişkin çalışmaların bir komisyon tarafından yürütüleceğini, komisyonun çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını da sözlerine ekledi.
YSK kararına göre 120 günlük süre 10 Eylül 2010 Cuma günü tamamlanıyor. 3376 sayılı halkoylamasıyla ilgili kanunun değişiklikten önceki haline göre, 120. günden sonraki ilk pazar günü, 12 Eylül tarihine denk geliyor. YSK, referandum süresini 60 gün olarak belirleseydi halk, sandığa 18 Temmuz tarihinde gidecekti.
AK Parti: Zorlamayla alınmış, siyasi bir karar
İktidar partisinden YSK'nın aldığı karara tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu bu kararı, çok zorlamayla alınmış siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz." dedi.
AK Parti Genel Merkezi'nde, MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Hüseyin Çelik, her şeye rağmen YSK'nın aldığı kararla hoş bir tesadüf yaşanacağını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bildiğiniz gibi 12 Eylül, Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu, 12 Eylül'de yapacağız. Bu anlamlı bir tarih olacaktır. Ayrıca 12 Eylül tarihi Ramazan Bayramı'nın hemen sonrasına gelen bir tarihtir. Ümit ediyoruz ki bu tarihte yapılan referandum sonucu bu değişiklik paketi milletimiz, halkımız tarafından kabul edilir ve halkımız böylelikle çifte bayram yapmış olur." Muhalefet ise karara destek çıktı. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "Bizim de beklentimiz bu yöndeydi. Belirlenen tarih çok iyi oldu." derken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu şunları kaydetti: "YSK'nın kararı hepimizi bağlayan bir karar. Sonuçta tarih ne olursa olsun MHP olarak bu değişikliğin referandumda kabul edilmemesi için köy köy, kasaba kasaba dolaşıp halkla buluşacağız." ANKARA ZAMAN
CHP ve AYM'yi rahatlatan karar
Haber Analiz - Bülent Korucu
Yüksek Seçim Kurulu'nun referandum kararı hukukî açıdan tartışmalı değil; 'tartışmasız yanlış' bir karar. Zira konuyu düzenleyen ve YSK'nın atıf yaptığı Anayasa'nın 67. maddesi açık biçimde seçimler ve halk oylamalarını ayrıştırıyor. Sadece bir sefer değil, her defasında ayrı ayrı zikrederek bakış açısını kuvvetlendirerek vurguluyor. Her fıkrada bu vurguyu tekrarlıyor; sadece son fıkra hariç. Orada şöyle diyor: "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz." 2001 yılında yapılan değişiklik, seçime ramak kala kanunla oynayarak, sandığa avantajlı gitmeye çalışan çoğunluk partilerinin önünü kesmeyi amaçlıyor. Yasa koyucu seçimler ile halkoylamalarını aynı kefeye koymadığını açıkça ifade etmişken 120 gün kararı çıkması talihsizlik. Bu seçimse biz neyi seçeceğiz? Yerel yönetimleri mi, genel yönetimi mi? Cevap hiçbiri ise referandumu seçim şeklinde yorumlayıp, parlamentonun iradesini yok saymak ne oluyor?
Gelelim başlıktaki iddiamıza, YSK'nın referandumu 120 gün sonra yapma kararının siyasi sonuçları olacak. Kurulun bunları düşünüp düşünmediğini bilemeyiz. Onların düşünmemesi sonuçları ortadan kaldırmıyor. Evet, söz konusu karar genel başkanlık krizi yaşayan anamuhalefet partisini rahatlatacak. Anayasa değişikliklerinin en güçlü karşıtı CHP'ye toparlanmak ve oylamaya hazırlanmak için ekstradan iki ay kazandırıldı. 60 gün sonra yapılacak halkoylamasında kendi derdine düşmüş CHP'nin performansı azalacaktı. Ayrıca kaset skandalının küllenmesi ve seçmen üzerindeki etkisinin minimize edilmesi de cabası. Anayasa Mahkemesi ise şu çelişkiden kurtulacak. 60 gün içerisinde bir karar üretemez ve halk değişikliklere 'evet' derse mahkeme tamamen boşluğa düşecekti. Önceki örneklerde şekil denetimi yapması gerekirken yetkisiz biçimde esas denetimine giren mahkeme, yasama ve yargı yetkisinin gerçek sahibi halkla karşı karşıya gelmiş olacaktı. Son olarak iyi haberi söyleyeyim: 12 Eylül'de yapılacak halkoylaması için AK Parti ve değişimcilerin propaganda yapmasına gerek kalmayacak. Muhalefet partileri 12 Eylül günü 12 Eylül anayasasına 'evet' demek için halkı nasıl ikna edecekler merak ediyorum. Bunda da bir hayır var gibi görünüyor.


Zaman