Ödemeler artık 'cep'ten yapılacak
Hızla gelişimini sürdüren teknoloji, insanların yükünü hafifletmeye devam ediyor. Bugüne kadar televizyon, kamera, fotoğraf makinesi, müzik çalar gibi birçok farklı teknolo...
Hızla gelişimini sürdüren teknoloji, insanların yükünü hafifletmeye devam ediyor. Bugüne kadar televizyon, kamera, fotoğraf makinesi, müzik çalar gibi birçok farklı teknolojiyi cep telefonuna taşıyan bilişimciler, şimdi de kredi kartını sim karta aktardı.
Dün üçüncüsü gerçekleştirilen Cardist Kart ve Akıllı Teknolojiler Fuarı&Zirvesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Garanti Bankası ile mobil iletişim sektörünün önde gelen firmalarından Avea, Türkiye ve dünyada ilk kez Yakın Alan İletişim Teknolojisi'ni (Near Field Communication) tüm cep telefonlarında mümkün hale getirdiklerini açıkladı. Mastercard ve Gemalto'nun desteğiyle geliştirdikleri cep telefonu ile ödeme sisteminin NFC uyumlu cep telefonu satın almadan kullanılabildiğini vurguladılar. Cep telefonunu kredi kartı gibi kullanmak isteyenler haziran sonundan itibaren Avea bayilerine giderek eski sim kartlarını, içinde banka çipi bulunan Sim kartlarla cüzi bir ödeme karşılığında değişebilecek. Böylece Türkiye'deki 21 bin mağaza, AVM gibi merkezlerden 35 liraya kadar cep telefonlarını kredi kartı okuyan cihaza yaklaştırarak alışveriş yapabilecek. Özellikle köprü geçişlerinde, kafelerde yaygın olarak kullanılabilecek teknolojinin ödemelerin temassız yapılabilmesini mümkün kıldığı için birçok alanda değişikliklere öncülük edeceği belirtildi. "Biz 2023'te nakitle alışverişi ortadan kaldırmak istiyoruz." diye söze başlayan Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, kartlarla yapılan alışverişin kaydının tutulduğunu hatırlattı ve kendilerinin buna katkı sağladığını ifade etti. Yakın zamanda başlatılan uygulamanın yaygınlaşacağını belirten Genel Müdür, başka GSM operatörleri ile de çalışma başlatabileceklerini aktardı. Temassız ödeme yapılan 1 milyon 100 bin kartın 900 bininin kendi bankalarına ait olduğunu hatırlattı. Temassız kart uygulamaları 2005 yılında gişelerde, 2006'da marka bağımlılık programlarında, 2007'de otoparklarda, 2008 yılında taksilerde uygulamaya konulmuştu.
Başlatılan uygulama ile ilgili olarak Avea CEO'su Ekrem Akdemir ise 1 yıl önce başladıkları projenin bir ilk'le sonuçlanıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi ve "Geliştirdiğimiz sim kart projesi birçok banka ile uyumlu. Bu alanı daha da genişletmek için elbette ki mevcut çalışmalarımız söz konusu." dedi. Bu uygulamanın tüketiciyi cüzdandan kurtaracağını aktaran Akdemir, sim kartın fiyatının da pahalı olmayacağını söyledi. Projede 40 kişilik bir ekibin çalıştığını bildirdi. Yıl sonuna kadar 100 binin üzerinde satış hedeflediklerini belirtti.
Bankalar Arası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, bu projenin Türkiye'de teknolojik gelişimlerin bir sıçrama tahtası olacağını kaydetti. Yakın zamanda cüzdanda taşınan ehliyet gibi tüm bilgilerin cep telefonuna taşınmasının muhtemel olduğunu belirten Özinal, "10 yıl içinde kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir çığır açılacak. Göz tarayıcısının retinamızı okuması ile ATM'lerden para bile çekebileceğiz." dedi.
FUARDA NELER VAR?
Kart teknolojilerinin önde gelen yazılım, donanım ve hizmet çözümleri Kart üretim, basım,
kişiselleştirme ve postalama sistemleri Akıllı kart/şifre uygulamaları Kart yönetim sistemleri
Servis sağlayıcılar ve danışmanlık veren firmalar Sadakat uygulamaları Satış noktası terminalleri ve uygulamaları Ödeme sistemleri çözümleri Dış kaynak kullanımı RFID teknolojileri Kart sahtekarlığı korunma uygulamaları Tanımlama teknolojileri Fiziksel ve yazılımsal güvenlik uygulamaları Telekomünikasyon/internet hizmetleri Kamu sektörü uygulamaları E-devlet çözümleri
20 yılda kart sayısı katlandı
Kredi kartı sayısı 6.000
Banka kartı sayısı 1.000
ATM sayısı 1.500
POS cihazı sayısı 110.000
Kart cirosu 435.000
Zaman