Teknik tekstilde son nokta: Yapay damar, ateş ölçen pantolon, güneş ışığından enerji üreten kumaşlar
Tekstil sektörünü yakından ilgilendiren lif teknolojisi üzerine bilimsel araştırmaları ile tanınan The Fiber Society'nin başkanı Dominique Adolphe, te
Adolphe, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ile Bursa Teksil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan The Fiber Society'nin Bahar 2010 Konferansı'nda konuştu.
Son 5 yıldır nano seviyelere inilip, liflere yeni fonksiyonlar kazandırma noktasında olduklarını dile getiren Adolphi, insan vücudunda yapay damarların, kitlesel mekânlarda mikropları önleyici hava filtrelerinin teknik tekstil ürünleri ile hayata geçirileceğini anlattı. Adolphi, özellikle Avrupa'da yaşlı insanların sağlık kuruluşlarına gitmeden bir takım temel sağlık ihtiyaçlarını gidermelerinin gündemde olduğunu kaydetti.
"Vücuda giyilecek bir iç çamaşırı ile bir insanın ateşinin ölçülmesini, bir takım temel sağlık ölçümlerinin yapılmasını sağlayabiliriz." diyen Adolphi, şöyle konuştu: "Yeni uygulama ve önemli kullanım alanlarında, nano lifler kullanımıyla bugün düşünemediğimiz yeniliklere imza atılmasını bekliyoruz. Örneğin sağlık sektöründeki nano çalışmalar, önemli olacak. Özellikle vücut içindeki birtakım suni parçaların yapımında, selüloz kaplamaları ve selüloz kullanımının, vücut fonksiyonlarının belli kısmının tamirinde, kısa sürede etki edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Akıllı tekstiller ve elektronik sektöründe de çok sayıda çalışma devam ediyor."
1941 yılında ABD'de lifler, lif esaslı ürünler ve lifli materyaller ile ilgili bilimsel bilgi ve çalışmaların ilerlemesi ve gelişimini teşvik etmek amacı ile bilim adamlarınca kurulan The Fiber Society, kar amacı gütmeyen bir dernek. Yılda iki kez teknik toplantılar düzenleyen The Fiber Society kuruluşunun ardından 139'uncu teknik konferansını Bursa'da gerçekleştirdi.