400 Yıllık Gelenek Yaşatılıyor

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Yörük köyü Çomakdağ Kızılağaç köyünde 400 yıllık gelenek bugün hala yaşatılıyor.

400 Yıllık Gelenek Yaşatılıyor
Giyim tarzları ve son yıllarda ekonomiye katkı sağlamak için ürettikleri bez bebekler ile ünlenen Çomakdağ Kızılağaç köyünün kadınları Mikrokredi töreni öncesi Yörük Düğünü düzenledi. Geçtiğimiz aylarda Muğla valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ı ziyaret eden Çomakdağ Kızılağac köyü kadınları, Vali Altıparmak'ı eşi ile birlikte düğün törenine davet etmiş ve Vali Altıparmak'ta katılma sözü vermişti.
Düzenlenen Yörük Düğünü törenine, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve eşi, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Muğla İl Jandarma komutanı Jandarma Kurma Albay Salih Karataş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İl Genel Meclis Başkanı Zeki Köylü, belde belediye başkanları, İl Genel Meclis üyeleri ve ilgili kurumların müdürleri katıldı. Köy girişinde davul-zurna ile karşılanan Vali Altıparmak ve diğer davetliler, köylüler tarafından hazırlanan Yörük Düğünü'nü izledi.
Yaz sezonunda köye gelen turistlere bir taraftan düğün organizasyonu yapılırken, diğer taraftan elde ürettikleri bez bebekleri satarak geçimini sağlayan Çomakdağ köyüleri 400 yıldır devam eden düğün geleneklerini de yaşatıyorlar. Köyde küçük kız çocuklarından yaşlı ninelere kadar herkes geleneksel giysileri ile dolaşırken, Yörük Düğünü töreni okuntu (Davetiye) dağıtımı ile başlıyor. Düğün davetiyesi zarfla değil, elde dokunmuş küçük nakışlı mendil, kumaş, ayakkabı gibi giysiler ile yapılıyor. Düğünün birinci günü damat evine bayrak dikme (Türk bayrağı damat evine dikilir), dibek dövme (köy meydanında damat tarafı keşkeklik buğdayı dibekte döver) zeybek oynama ve gelin evine tenekelerle helva at üzerinde hediyelik eşya götürme ile başlıyor. İkinci günü kına yakma (gelinin elleri ve ayaklarına kına yakılır. Damat ise arkadaşları ile zeybek oynar, gece eğlencesi yapar, eğer damat evi varlıklı bir aileden ise gece güreşleri yapılır. Üçüncü günü şeker paralama yapılır. Damat evinden kız evine bir grup gelir, gelinin yüzü kırmızı bir duvakla örtülür.Damat ve gelin yan yana oturarak, damat ve gelinin başlarında tatlı ve ballı bir evlilik olması için akide şekeri parçalanır. Ardından damat gelinin örtüsünü açar ve karşılıklı oynarlar. Dördüncü gün gelin alma günüdür. Gelin evine at ile gidilir. Gelin evden ata bindirilerek çıkarılır ve gelin yeni evine geldiğinde kayınvalidesi ve kayınpederinin elini öper, gelinin yakınları damat evine gelir, eğlenceler aksama kadar sürer ve düğün sona erer.
Yörük Düğünü sonrası açıklama yapan Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Muğla ve yöresinin kültürel zenginliği içersinde, Çomakdağ'ın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek "Çomakdağ köyünün yöresel kültürel zenginliği, gerek ülke çapında, gerekse dünya genelinde tanınıyor. Böyle zengin potansiyeli olan yerde, bir sergi salonu, köy meydanı düzenlemesi ve köye gelenlerin konaklayabileceği bir binaya ihtiyaç vardı. Köy muhtarlığı da böyle bir projeye başlamış bulunuyorlar. Valilik olarak imkanlarımız ölçüsünde bu binanın tamamlanması için, gereken desteği sağlayacağız" şeklinde konuştu.