Tobb ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı sonrası Et ve Balık Kurumu'na yeni bir misyon verilerek, müdahale ve düzenleme kurumu haline dönüştürülmesi, bu kapsamda üretimi ve tüketimi dengeleyecek istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmasının sağlanması kararı alındı

Tobb ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı sonrası Et ve Balık Kurumu'na yeni bir misyon verilerek, müdahale ve düzenleme kurumu haline dönüştürülmesi, bu kapsamda üretimi ve tüketimi dengeleyecek istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmasının sağlanması kararı alındı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı ve Konsey üyelerinin katılımıyla TOBB Ticaret Borcaları Konsey Toplantısı yapıldı. TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirilen toplantıda, Türk ekonomisinin ve özellikle tarım sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşüldü. Toplantı sonrası ise şu kararlar alındı:
"-Ülkemizin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı maalesef tam olarak bilinmemektedir. Bakanlıkça uygulanan numaralama ve kayıt sistemi daha etkin hale getirilmelidir.
- Hayvancılık politikalarının sıkça değişmesi nedeniyle, sektör, potansiyeli kadar gelişememiştir. Hayvancılık sektöründe uzun vadeli hedeflere dönük politika ve stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir.
- Hayvancılık sektöründe üretime önem verilmeli, küçük yaştaki hayvanlar ve damızlık hayvanların kesimi teşvik yoluyla engellenmeli ve bu sektördeki kayıtdışılık önlenmelidir.
- EBK'na yeni bir misyon verilerek, müdahale ve düzenleme kurumu haline dönüştürülmeli, bu kapsamda, üretimi ve tüketimi dengeleyecek istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmalıdır.
- Mera Kanunu yeniden güncellenmeli ve meraların besicilik yapmak isteyen yatırımcılara açılması sağlanmalıdır.
- Et ve süt hayvancılığına gerekli teşvikler verilmelidir.
- Ette KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmelidir.
- Hayvansal yem girdilerinde ve gübrede KDV oranı yüzde 1'e indirilmelidir.
- Kayıt dışının önlenmesi için Et'e, teşvik primi verilmelidir.
- GAP, DAP ve KOP projeleri bir an önce faaliyete geçirilmeli, üretim planlaması yapılmalı ve özellikle endüstri bitkilerinin üretimi azami düzeye çıkarılmalıdır. Bu projelerin tamamlanması ile üretim artacağından, bölgeler arasında ürün naklinin sağlanması için lojistik sektöre de önem verilmelidir.
- Sertifikalı tohum üretimi artırılmalı ve kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı uhdesinde bulunan hayvan park pazar yerleri daha modern hale getirilerek, ticaret borsaları ile birlikte bir proje kapsamında değerlendirilmelidir. Modern hale getirilen canlı hayvan pazar yerlerinde e-ticaret yapılmalıdır."