Sami Konukoğlu: Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi teori ve pratiğin bütünleşmesini sağlayacak
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sami Konukoğlu, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinin, teori ve pratiğin bütünleşmesini sağlayacağını sö
Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Yönetim Kariyer Topluluğu'nca düzenlenen panelde, üniversitede teorik bilgilerle donatılan mühendislik ve işletme öğrencilerinin, pratiğin içerisinde olmasının, donanımlı, yetişmiş elemanların sanayide istihdamını sağlayacağına dikkat çekti. Bundan da hem mezun ettiği öğrencisi iş bulan üniversitenin hem iş bulan öğrencinin hem de yetişmiş eleman istihdam eden sanayi işletmelerinin kazançlı çıkacağını vurguladı.
Konukoğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle üniversite-sanayi işbirliği nedir sorusuna bir yanıt vermek isterim. Bilim insanları, üniversite sanayi işbirliğini, 'üniversitelerin mevcut olanakları ile sanayinin mevcut olanaklarının birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik yönden güçlenmeleri için ortaklaşa yaptıkları sistemli, belli bir plana dayanan çalışmanın bütünü' olarak tanımlıyorlar. Eğitim, teorisi ve pratiği ile bir bütünlük içerisinde sunulmalı. Bunun birisi eksik olursa, eğitim kadük kalır. Bütünlük içerisinde sunulan eğitime gösterilebilecek örneklerden birisini, bu yerleşke içerisinde görebilirsiniz. SANKO olarak yaptırmaktan büyük mutluluk duyduğumuz tekstil mühendisliği bölümü yanına mühendis adaylarının uygulamalı eğitim yapmaları için uygulama merkezi, diğer bir ifade ile tam donanımlı küçük fabrika kurduk. Bu merkezde tekstil mühendisi adayları olan arkadaşlarınız, pamuğun ipliğe ve örmeye dönüşme sürecini yaparak ve yaşayarak öğreniyorlar. Üniversite-sanayi işbirliğine güzel bir örnek diyebiliriz."
"TARAFLAR FEDAKARLIK YAPMALI"
Üniversite-sanayi işbirliğinin bir anlamda tarafların fedakarlığı ile hayata geçirilebileceğine dikkat çeken Konukoğlu, üniversitenin kapılarını sanayiciye, sanayicinin ise üniversiteye açtığı oranda bu sistemin oturtulabileceğini dile getirdi.
Bu işbirliğini sağlamak için sanayicilerin işbirliği ve kaynak aktarma anlamında ketum davranmaması gerektiğini anlatan Konukoğlu, üniversitesinin de sanayiden gelen her talebe kaynak temini için fırsat olarak bakmaması gerektiğini ifade etti. Konukoğlu, "Sanayici harcamaktan kaçarsa, öğretim üyesi ya da üniversite her şeye bedel biçerse bu işbirliği sağlanamaz, sağlandı zannedilse de yaşatılamaz. Sanayiciler Ar- Ge çalışmalarına bugün ayırdıkları kaynağı sektörün ihtiyacı oranında artırmalı, üniversite ise bu çalışmalara yeni bir bakış açısı ortaya koymalı." ifadelerini kullandı.
1800'lü yıllarda İngiltere'de başlayan ve başarıyla uygulama alanı bulan üniversite-sanayi işbirliği ancak 1980'li yıllarda Türkiye'de gündeme geldiğini hatırlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Üniversite-sanayi işbirliğinin bir bölümünde Gaziantep yine de birçok kente göre iyi durumda. Bu durumu kesinlikle yeterli görmemekle beraber, nedir Gaziantep'i iyi duruma taşıyan faktörler derseniz, bunları şöyle sıralayabiliriz; Sanko olarak üniversitelerde eğitim gören binin üzerinde öğrenciye karşılıksız burs veriyoruz. Tüm birimlerimizde üniversite öğrencilerine staj olanakları sağlıyoruz. Gaziantep Üniversitesi'ne iki fakülte binası, bir uygulama merkezi yaptırdık. Onkoloji Hastanesi'nin yapımına çok önemli katkı sağladık. Merhum Naci Topçuoğlu adına, ailesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptırılan meslek yüksekokulu da sanayinin üniversiteye verdiği desteklere güzel bir örnektir."
"İŞBİRLİĞİ KURUMSALLAŞTIRILMALI"
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sami Konukoğlu, Gaziantep'in sanayileşmede, ticarette, üretimde, istihdamda, ihracatta, kültürel değerlerin turizme kazandırılmasında sağladığı başarıyı eğitim ve üniversite-sanayi işbirliğinde de sağlayacağına inandığını söyledi. Konukoğlu, bu yönde atılan adımları takdirle karşıladığını, ancak yeterli bulmadığını ifade etti.
Üniversite ve sanayinin, daha fazlasını ortaya koyacak çalışmaları bugünden yarına bırakmadan yapmasını isteyen Konukoğlu, bu işbirliğinin kurumsallaştırılmasının önemine dikkat çekti. Üniversite-sanayi işbirliği için uzaktan eğitim dahil, her türlü teknolojik gelişmenin en iyi şekilde kullanılması gerektiğini kaydeden Konukoğlu, "Devlet yasal düzenleme yapmalı, sanayiciler ve üniversiteler altyapıyı oluşturmalı ve bu işbirliğinin kurumsallaşması sağlanmalı. Sanırım, üniversite-sanayi işbirliğinin gelişiminde SANKO olarak benimsediğimiz 'Paylaşmak Mutluluktur' anlayışının taraflarca hakim kılınması yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı.
Gaziantep Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Civan'ın yönettiği panele Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıboğlu da katıldı.