Öğrenciler Kayın Mantarı Üretti

Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı öğrencileri ilk kez kayın mantarı üretti.

Öğrenciler Kayın Mantarı Üretti
Öğretim görevlisi Dr. Halil Demir, beyaz şapkalı kültür mantarından sonra ilk kez kayın mantarı üretildiğini belirterek, "Mantarcılık açısından Korkuteli'nin ayrı bir önemi vardır. İlçemizde üretilen mantarın tamamı Agaricus Bisporus bilimsel adıyla beyaz şapkalı kültür mantarıdır" dedi.
Araştırmalara göre, Türkiye'de üretilen Agaricus'un yarısı ile kompost üretiminin yarısını Korkuteli'nin karşıladığını kaydeden Demir, "Bu üretim değerlerinin, bugün için daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Mantarcılığın son durumuyla ilgili yeni bir araştırma yapıyoruz. Kayın mantarı üretimini ise bir iki kişi yapmaktadır. Ayrıca, mantarcılığın bölgeye sağladığı istihdam ve ekonomik katkı büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Korkuteli Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı'nın iki yıl önce kurulduğunu söyleyen Dr. Halil Demir, "Daha önceki dönemde öğrencilerimiz beyaz şapkalı kültür mantarı üretimini başarıyla gerçekleştirmişlerdir. Bu dönemde ise ülkemizde sadece bazı yörelerde yetiştirilen kayın mantarını ilk defa üretmiş olduk. Kayın mantar halk arasında farklı isimlerle biliniyor. Bazıları istridye mantarı, bazıları yaprak mantar derken, bazıları da kavak mantarı adını veriyor" diye konuştu.