İsrail-Filistin görüşmelerine yerleşim gölgesi

İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerinin başlamasının ardından Kudüs Belediye Başkanı Barkat'ın dün yaptığı açıklama, süreçle ilgili şimdiden soru işaretler...



İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerinin başlamasının ardından Kudüs Belediye Başkanı Barkat'ın dün yaptığı açıklama, süreçle ilgili şimdiden soru işaretlerine sebep oldu. Barkat, kent çapında inşaatlara devam edileceğini duyurdu.

Önceki gün resmen başladığı öne sürülen Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine, Kudüs Belediyesi'nin 'konut inşaatları devam edecek' yönündeki açıklaması damgasını vurdu. Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, inşaatların durdurulduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak Kudüs çapında inşaatlara devam edileceğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinlilerin yakınlaşma görüşmelerinin ilk turunu tamamladıklarını, İsrail'in daha önce de görüşmeleri sekteye uğratan Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo'da inşaatı iki yıl süreyle durdurma sözü verdiğini duyurdu. Filistin lideri Abbas'ın da İsrail'e karşı her türlü kışkırtmayla mücadele sözü verdiğini belirten Crowley, iki tarafın görüşmeler sürecinde güveni sarsacak eylemlerden sorumlu tutulacaklarını kaydetti.
Ancak Kudüs Belediye Başkanı Barkat, yaptığı yazılı açıklamada, belediyenin hazırlanan master planlar doğrultusunda, Yahudiler ve Araplar için kentin her bölümünde inşaatları devam ettireceğini kaydetti. Nir Barkat, "Kudüs'te inşaatları ne sözlerle ne de fiiliyatta durdurmayacağı konusunda Başbakan'a (Netanyahu) güvendiklerini" söyledi.
İsrail ile Filistinliler arasında yaklaşık bir buçuk yıldır durmuş bulunan barış görüşmeleri, arabulucu konumundaki ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in önceki gün Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı üçüncü görüşmeyle birlikte resmen başladığı ilan edilmişti. Mitchell'in görüşmeleri sürdürmek için haftaya tekrar bölgeye gelmesi bekleniyor.
Haaretz'e göre dolaylı görüşmelerle ilgili olarak İsrailli bir yetkilinin yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, Batı Şeria'da daha fazla yol engellemesi ve kontrol noktasının kaldırılması, Filistin kentlerinde İsrail'in askeri faaliyetlerinin azaltılması ve Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin kontrolü altındaki alanların artırılması gibi güven artırıcı önlemler alma taahhüdünde de bulundu. Bu önlemlerin önümüzdeki iki haftalık süre içinde uygulamaya konulması bekleniyor. Ancak uzmanlar ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bölge ziyaretini de gölgeleyen projeyle ilgili olarak Netanyahu'nun o dönemde projenin daha başlangıç safhasında olduğu ve gerçekleşmesi için en az iki yıla daha ihtiyaç bulunduğu açıklamasını hatırlatan kaynaklar, Kudüs'te planlama ve inşaat çalışmalarının ise geçen 43 yıllık dönemde olduğu gibi devam edeceğini belirtiyor.
Filistinli kaynaklar 'tek bir bina inşaatına izin verilmesi' halinde bile dolaylı görüşmeleri durduracakları uyarısında bulunuyor. Bu arada İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki militanlar tarafından önceki gün İsrail'e düzenlenen roket saldırısına, bölgenin güneyindeki Refah'ta tünelleri bombalayarak cevap verdi. Ordu sözcülüğü, hava kuvvetlerine bağlı uçakların bölgenin güneyinde "iki terör mevziini" bombaladığını duyurdu.


Zaman