CHP Genel Başkanı Baykal istifa etti

CHP lideri Deniz Baykal, hakkındaki kaset iddialarının ardından istifa ettiğini açıkladı. Baykal, kasetteki görüntüler için 'komplo' dedi ve hükümeti suçladı. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Deniz Baykal'ın 22-23 Mayıs'taki kurultaya katılmayacağını söylediğini bildirdi.

CHP lideri Deniz Baykal, hakkındaki kaset iddialarının ardından istifa ettiğini açıkladı. Baykal, kasetteki görüntüler için 'komplo' dedi ve hükümeti suçladı. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Deniz Baykal'ın 22-23 Mayıs'taki kurultaya katılmayacağını söylediğini bildirdi. Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "günlerdir beklenen değerlendirmesini ve kararını açıklayacağını" belirtti.

Baykal, "Bu bir kaset olayı değildir, bir komplodur. Komplo, hukuk dışı, ahlak dışı bir tertip demektir. Bir komplo yaparken bazen haneye tecavüz edersiniz. Duvarlara, eşyalara gizli kameralar yerleştirirsiniz. Gizli çekimlerle insanların en korunaksız görüntülerini alırsınız, kesersiniz, biçersiniz, aktarırsınız, montaj yaparsınız çarpıtırsınız. Böyle yaparken de dünyanın her yerinde bütün dinlerin, bütün rejimlerin, bütün ahlak anlayışlarının güvencesi altında olan insanoğlunun mahremiyetine tecavüz edersiniz" dedi.

Deniz Baykal, "Ağır haya ve utanç bunu yapanlar için anlamını kaybeder. İnsanların şerefleri onların umurlarında değildir. Önümüzdeki komployu gerçekleştirenler, bunu sapık oldukları için ya da ticari kazanç sağlamak için veya şantaj yapmak için düzenlememişler, siyaset yapmak için düzenlemişlerdir. Ahlaklarına, vicdanlarına uygun bir siyaset" diye konuştu.

Baykal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Bu, CHP'nin tek başına yürüttüğü demokrasiye karşı çıkan bir komplo. CHP Anayasa ve rejim kavgası vermekte olduğu için  bu komplo piyasaya sürüldü. Yıllardır bekletilen bir kaset yoktur. Taze bir kaset, bir komplo imal edilmiştir. Komplo 2 haftada düzenlenmiştir, tezgah günceldir. Meskene tecavüz ve ileri teknoloji yoluyla yapılmıştır.

- Bu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden icra edilmesi mümkün değil.

- İktidar zirvesinin bilgisi ve onayı olmadan hazırlanıp sürülmesi mümkün değil. Yapay tavırlar perde arkasındaki tezgahın suçluluğunu örtbas etmez. Ayıplayanlar bizzat ayıbı işleyenlerdir.

- Bu çerçevede başka bir sorumlu arayışına çıkacaklara yardımcı olmak üzere, ABD'den, Pensillvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da belirtmek isterim.

- Ahlaksız hukuksuz komplolara itibar ederek ne ahlakı, hukuku, siyaseti savunamazsınız. Komploya yer açanlar 'çok ayıp ama..' diyenlerdir. Bunun nasıl bir  Türkiye oluşturduğunu er geç anlayacaklardır.

- Kara kampanyaya teslim olmayacağım ve bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa ve bu bedel CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmaksa bunu da ödemeye hazırım. Bu kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum.

- Bu komplonun hedefi sadece ben değilim, aynı zamanda CHP'dir. CHP de bu kirli tezgahlar karşısında yolunu seçmek zorundadır. Bu Türkiye siyasetini ve CHP'yi yeniden tanzim etmek isteyenlere imkan tanıyacak. Hem de CHP'ye bu komplo ile hesaplaşma fırsatı verecektir.

- Umarım bu yaşananlar ve benim istifam yeni bir uyanışın başlangıcı olur. Şerden hayır çıkar, dürüst olan kazanır.

- Bu olayda ve bugüne kadar bütün iyi kötü günlerimde bana destek olanlar, sahip çıkan her siyasi düşünceden vatandaşlarıma, Cumhuriyet Halk Partisi'nin vefakar, fedakar, yiğit örgütüne, birlikte görev yaptığım çalışma arkadaşlarıma, üzerimde emeği olan, hakkı olan
tanıdığım, tanımadığım bütün insanlara, refahları ve mutlulukları için yaşam boyu uğrunda mücadele ettiğim bütün vatandaşlarıma, bize kızan, bizi seven, oy veren vermeyen, üzerimde hakkı olan olmayan herkese yaşamımın her anını anlamlı kıldıkları için teşekkür ediyorum. Ben sizlere hakkımı helal ediyorum, siz de hakkınızı bana helal ediniz.



Basın toplantısından notlar

Baykal'ın basın toplantısını düzenlediği salonda, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Cevdet Selvi, Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek, milletvekili Canan Arıtman, bazı MYK üyeleri ile bazı partililer de hazır bulundu.

Baykal'ın istifa kararını açıklaması üzerine bazı partililerin yüksek sesle "Hayır, yapma" dedikleri duyuldu.

Bazı partililerin de açıklama sırasında gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Konuşmasını tamamladıktan sonra Baykal, MYK üyeleri tarafından alkışlandı.

Açıklamasının hemen ardından toplantı yaptığı salondan ayrılan Baykal, makamına geçti. Baykal bir süre sonra partiden ayrıldı. Partililer, Baykal'a arabasına kadar eşlik ederken, bazı partililer "İnadına Baykal, inadına sol" diye slogan attı.

Baykal, partiden alkışlarla uğurlandı. Basın toplantısını çok sayıda basın mensubu izledi.

Toplantının ardından evine geçti

CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Deniz Baykal, Beysukent'teki Angora Evleri'ndeki konutuna geçti. Baykal, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından, parti genel merkezinden sloganlar eşliğinde uğurlandı.

Kendisine eşlik eden partililerin bulunduğu araçlarla Beysukent'teki Angora Evleri'nde bulunan konutuna gitti. CHP Genel Sekreteri Önder Sav da Baykal'ın konutunda bulunuyor.

NE DEDİLER?

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek: "Çirkin komploya kurban edilmeye çalışılıyordu. 4 gün boyunca vatandaşa kadar herkesle konuştu. İfade ettiği gerekçelerle istifa etti. Bu bizim için çok zor bir durumdur. CHP ile Baykal özdeşleşmiştir. İkisini birbirini ayırmak mümkün değildir. Ama kendisiyle ilgili bir konuda karar verdiğini bundan sonrasının CHP'ye ait olduğunu söyledi. Kurultay var. Partimiz gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Kendisi her durumda mücadeleye devam edecektir. Mücadele sıradan bir partinin varolma mücadelesi değildir. Demokrasiyi yaşatma, laiklik ve Atatürk ilkelerini Türkiye'de hakim kılma mücadalesidir. Partimiz en ufak yara almadan devam edecek. Baykal da her durumda bize yardım edecektir. Normal kurultay süreci devam edecek. Aday olacak mı? sorusuna gelince... Hepimizin gönlündeki bu sorumluluğu üstlenmesidir. Ama katılmayacağını açıkladı. 'CHP, kendi yolunu çizmelidir' dedi. Hatta çok duygusal bir ifadesi vardı: 'CHP'yi dizayn etmek isteyeneler için burayı boşaltıyorum. Şimdi ben yoldan çekiliyorum. Buyursunlar' dedi."

Kemal Kılıçdaroğlu: "Sayın Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir"dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Sevigen: "Baykal, kendisine yakışanı yaptı. Ama göreve çağrıldığında Baykal'ın gelme şansı yok."

Eski CHP Milletvekili İnal Batu: "Doğru bir karar vermiştir. CHP'yi destekleyen yazar ve yorumcular istifaya davet ediyordu kendisini. Onun ayrılmasıyla etkinliklerinin kalmayacağını düşünenler, onu istifadan vazgeçirmeye çalışıyorlardı. Ama hem komplo diyor hem reddediyor. Bu anlaşılması zor bir durum. Komployu hükümetin yaptığına inanıyor, demek ki elinde sağlam deliller var. Kaset iddiasının ardından partiden dikkati başka yöne çekmek için suikast iddiası ile Sarıgül'e yönelttiler. Bu, talihsizliktir. Bundan sonra daha genç kadrolar, partinin hür oylarıyla yönetimini alacaktır. Türkiye'nin her zaman CHP'ye ihtiyacı olmuştur, olacaktır."

Gazeteci-Yazar Saygı Öztürk: "Sayın Deniz Baykal'a ihtiyacımız var. Kurultayda yeniden aday olabilir."

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız: "Genel Başkan düzeyindeki bir kişinin isminin bu tür bir olayla anılıyor olması, sorumluluk getiriyor. Göstermesi gereken saygıyı göstermiştir. Bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi, sorumluluğunun gereğini yerine getirmiştir. Umarız bu durum, Türk siyasal tarihi için önemli gelişmelere, Türk solunun toparlanması açısından yeni bir başlangıca vesile olur. Sosyal demokrat bir parti olma iddiasındaki bir partinin, topluma çok önemli gelecek vadetmesi, toplumun umudu olması lazım."

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: "Baykal'ın kendi kararı; saygı göstermek gerekiyor."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay: "Bu çirkin olayın gündeme getiriliş zamanlaması çok dikkat çekici. Bu zamanlamayı 'masum' olarak nitelendirmek pek mümkün değil. Zira, Türkiye için dönüm noktası sayılabilecek bir referanduma gitme ihtimali var, CHP'nin, Anayasa Mahkemesine gitmek için organizasyonu yapma hazırlığı var ve CHP kurultayı ay sonunda yapılacak. Bu zamanlamayı çok masum olarak nitelendirmek pek mümkün değil."

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Sayın Baykal, istifa ederek onurlu bir politikacı olduğunu gösterdi. Bu olayın düğüm noktası; bu olayın komplo olup olmadığıdır. Bilgisayar ortamında ortaya çıkan bilgiler ve belgeler, zaman içerisinde eksik, yanlış veya sahte çıkabiliyor. Bu nedenle sonucu beklemekte fayda var. Sayın Baykal, değerli bir siyasetçi ve deneyimli bir devlet adamıdır. Siyasi ahlaka uygun bir karar verdiğini düşünüyorum."

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: "Deniz Baykal gibi bir kimlik komplo sonrası Türk siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi bir durumu içime sindiremiyorum."

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz: "CHP, Deniz Baykal'a sahip çıkmalıdır."


CNN Türk