Sınav Kaygısı Yaşayan Öğrencilere Tavsiyeler

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nüket Pamukçu, "Başarıya ulaşmanın ilk aşaması, kişinin kendi potansiyelini doğru değerlendirmesidir" dedi.

Öğrenciler için sınava girmenin kaygı yaratan bir durum olduğuna dikkati çeken Dr. Pamukçu, kaygıyı kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık olarak tanımladı. Her öğrencinin sınava bağlı olarak kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşayacağını ve hissedeceğini belirten Dr. Pamukçu, dozunda yaşanan kaygının kişinin performansı için yararlı ve motive edici olduğunu söyledi. Sınav kaygısının belirtilerine değinen
Dr. Pamukçu, şöyle devam etti:
"Felaket yorumları içeren tüm inanç ve düşünceler, aşırı uyanıklık hali, kendini aşırı gözleme, unutkanlık, dikkat toparlamada ve düşünceleri organize etmede zorlanma, sınavda anahtar kelimeleri ve konuları hatırlamada zorlanma gibi zihinsel belirtilerin yanında kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp vermede hızlanma, kaslarda gerginlik, ağız kuruması, terleme ya da üşüme, titreme, baş dönmesi, yüz kızarması, göğüste basınç ve sıkışma, bulantı, kusma, sık idrara çıkma, soğuk ve nemli ellerle kendini
gösteren fizyolojik belirtiler görülebilir. Bunların yanı sıra gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, korku, endişe, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, çaresizlik halindeki duygusal belirtilerle, kaçma, kaçınma şeklindeki davranışsal belirtileri şeklinde görülebilir."

KAYGIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Sınav kaygısıyla başa çıkmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Dr. Pamukçu, şunları kaydetti:
"Sınava zamanında ve yeterince hazırlanmak, son dakikada göz atmamak, öncesinde iyi dinlenmek, iyi ve doğru beslenme (protein, su, sebze, vitaminler), gevşeme ve nefes egzersizleri uygulamak, (bu sınavda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım, ellerim titriyor, bu doğal, kaygılıyım, gerginim, zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde, bu sınavı hayatımın son şansı gibi görmekten vazgeçmeliyim) şeklinde sınava bakmak, sınav kaygısı ile başa çıkmada etkili olabilir."
Dr. Pamukçu, çocuğun sınav kaygısıyla ilgili olarak ailelere büyük görevler düştüğünü anımsatarak, sınava yakın günlerde günlük rutin hayata ve ritmik uyku düzenine devam edilmesi, sınav öncesi geceyi ailece ve eğlenceli bir şekilde geçirmeye çalışılması ve sınavdan bahsedilmemesi önerisinde bulundu.