Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir:

Çanakkale Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof

Çanakkale Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, öğrenim gördüğü, yıllarca hocalık yaptığı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) "Yükseköğretimde Kariyer Alternatifleri" konulu bir konferans verdi. Konferansa kendisinin de Kütahya İktisadi ve İdari Bilimlen Fakültesi'nden (İİBF) mezun olan bir öğrenci olduğunu ve bu bakımdan konferansı dinleyen İİBF öğrencileriyle aynı fakültede eğitim öğretim gördüğünü belirterek başlayan Akdemir, Kütahya DPÜ İİBF'de öğretim üyesi olduğunu ve kariyerinin profesörlük evresine kadar da Dumlupınar Üniversitesi İİBF'de görev yaptığını kaydetti.
Kariyerin tek kelimeyle ilerleme olduğunu kaydeden Akdemir, İnsanların hem mesleki açıdan hem de sosyal açıdan ilerlemelerini arzu ettiklerini belirterek, "İnsanlar hem yaşamda çok başarılı olsunlar hem iş yaşamında çok başarılı olsunlar" şeklinde konuştu.
Akdemir, sokağa çıkıldığında ya da sosyal yaşamda çok iyi mesleklere sahip olan kişilerin pozitif bir imajlarının olması gerektiğini söyledi.

"VİZYON SAHİBİ OLURSANIZ PARLAK NOKTAYA ULAŞABİLİRSİNİZ"
Akdemir, vizyonu uzun vadede gerçekleşecek hayallerin, hedeflerin sözlerle ifadesi olarak tanımlayarak şunları söyledi: "Siz herhangi bir vizyona sahip olarak şimdiden çalışırsanız ancak on yıl sonra arzu ettiğiniz yere yani parlak noktaya varabilirsiniz. Vizyon uzun vadedeki hedef için şimdiden çalışmaktır. Vizyon sahibi insanlar çok önemlidir. Politikacılara, yerel yöneticilere ya da akademisyenlere vizyonu var deriz vizyon, sahibini biraz daha ayrıcalıklı kılan özelliktir. Vizyon kişinin çok uzun yıllar sonra faydasını göreceği bir iş için şimdiden çalışmasıdır. Ben her zaman yararını kendisinin göremeyeceği kadar uzak vizyonlar peşinden koşan insanların daha haysiyetli, daha soylu insanlar olduğunu söylerim. Vizyon ne kadar uzak olursa o kadar anlamlı demektir. Çünkü siz uzun yıllar için gerçekleşecek bir iş için fedakârlık yaparak şimdiden çalışıyorsunuz. Ebeveynleriniz de sizi düşünerek büyük fedakârlık yapıyorlar, sizler 30-40 yaşına geldiğiniz zaman anlamlı bir yere geliyorsunuz, iş sahibi oluyorsunuz."

"GELECEĞİ GİRİŞİMCİ OLARAK HAZIRLANIN"
ÇOMÜ'nün sunduğu kariyer alternatiflerinden de söz eden Akdemir, bunları devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve girişimcilik olarak sıraladı. Dünyadaki bütün üniversitelerin devlet ve özel sektör için insan kaynağı, yönetici yetiştirmeye, kariyer yaptırmaya çalıştığını belirterek, ÇOMÜ olarak özel alanın sivil toplum kuruluşları ve girişimcilik olduğunun altını çizdi. İş bulmak diye hadiseye yaklaşırsanız çözüm bulamazsınız diyen Akdemir, teknoloji geliştikçe istihdam sayısını artıramıyorsunuz, azaltıyorsunuz. O zaman insanlara farklı bir perspektif getirmelisiniz. Başka alternatifler geliştirmelisiniz. Devlet ile özel sektör tabii ki istihdam alanı olmaya devam edecek ama sadece ikisiyle gidersek biz tam istihdamı asla sağlayamayız. Mutlaka bu ikisinin yanına üçüncü, dördüncü alternatifi getirmemiz gerekiyor. Devlet her zaman var. Her zaman istihdam yapacak ama gittikçe azalan bir istihdam olacak dolayısıyla çok az insan istihdam edilecek ve kariyer yapacak. Özel sektörü de bekleyen akıbet o. Öyleyse ne kalıyor geriye STK'lar ve girişimcilik. İş aramak yerine iş kurmayı düşünen insanlar yetiştirmemiz gerekiyor."
Parlak fikir bulmak çok önemli değil, herkesin bir parlak fikri vardır, herkesin yapmak istediği çekici bir fikri vardır diyen Akdemir, önemli olan parlak fikrin projelendirmesi ve uygulanabilmesi olduğunu belirterek, bu çerçevede ÇOMÜ'de gerçekleştirilen projelerden ve bunun öğrencilere öğretilmesinden söz etti.

"ÖĞRECİLER, ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI (KULÜPLERİ) ARACILIĞIYLA YAŞAMIN GERÇEKLERİNİ, SORUN ÇÖZMEYİ ÖĞRENİYORLAR"
Akdemir, topluluklar aracılığıyla yaşamın gerçeklerini öğrettiklerini, öğrenci kulüplerinin öğrencilerin girişimcilik gücünü, organizasyon, sorun çözme ve fon bulma becerisini ve sosyalleşmelerini artırdığını belirterek öğrenci topluluklarının sosyal öğrenme, kendi kendine öğrenme, sorun çözme, ekip çalışmasına yatkınlık, farklı kişilerle bir arada olma, farklılıkları yönetme becerilerini öğrencilere kazandırdığını, eleştiri yapmaktan ve suçlamaktan vazgeçmeyi öğrendikleri söyledi.
Kütahya İİBF Dekanı Prof. Dr. Sami Denker ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir'in konferansında sunduğu bilgilerden çok etkilendiğini belirterek, kariyeri hayatta, ayakta ve her şartta ayakta kalabilmek, hayatı içindekilerle birlikte yaşamak ve ayakta tutabilmek olarak görüyorum diyerek eğer hayatta yaşayarak, hayatı bir bütün olarak yaşatıyorsanız hayatınızın kariyerinde, hayatta başarılısınız demektir" şeklinde konuştu.
Dekan Denker, dekanlık ve öğrenciler adına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir'e verdiği konferans nedeniyle teşekkür etti.
Akdemir'in verdiği konferansa öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin de yoğun katılımı oldu. Katılımcılar konferansı sonuna kadar ilgi ve beğeniyle izlediler.

REKTÖR AKDEMİR, REKTÖR ÖNCE'Yİ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
Konferans öncesi Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce'yi ziyaret eden Akdemir, Dumlupınar Üniversitesi'nde görev yaptığı dönemleri anımsatarak o günlerden bugüne DPÜ'nün anlamlı büyüme kaydettiğini ve bu büyümede Rektör Önce'nin çok büyük payı olduğunu belirtti. Rektör Önce de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin gelişimini takip ettiğini ifade ederek Akdemir'in çalışmalarını bildiğini, takdir ettiğini ve konferans dolayısıyla Dumlupınar Üniversitesinde kendisini görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Prof. Dr. Güner Önce, ziyaretin anısına Rektör Akdemir'e çini bir tabak armağan etti.

ÇOMÜ REKTÖRÜ AKDEMİR, ESKİ GÖREV YAPTIĞI GERMİYAN YERLEŞKESİNDE DUYGULU ANLAR YAŞADI
Ziyaretler çerçevesinde Rektör Ali Akdemir, Kütahya Meslek Yüksekokul'unu da ziyaret etti. Ziyarette geçmiş yıllarda Akdemir'in birlikte çalıştığı öğretim elemanlarının yanı sıra Dumlupınar Üniversitesinde görev yapan öğrencisi öğretim elemanları da katıldılar ve bir müddet sohbet ettiler.
Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Gülten Eren Gümüştekin KMYO'yu ziyaret eden Rektör Akdemir'e çini bir vazo hediye etti.
Rektör Akdemir, yüksekokulun gelişimi konusunda bilgiler alarak önerilerde bulundu.
Yıllar sonra görev yaptığı yere gelen ÇOMÜ Rektörü Akdemir, KMYO terasında görev yaptığı eski İİBF binasını ve Germiyan Yerleşkesini izlerken duygulandığı gözlerden kaçmadı. Duygularını ifade eden Akdemir, Kütahya'yı ve Kütahya insanını çok sevdiğini, burada çok güzel günlerinin geçtiğini söyledi.