Hastalar Hastanelerde Kimsesiz Kalmayacak

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Şehitkamil Kaymakamlığı ve Şehitkamil Belediyesi, Toplumsal Duyarlılık Projeleri İş Birliği Sözleşmesi İmza Töreni ve "Gönüllü Hasta Rehberleri" projesi tanıtım kokteyli düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Şehitkamil Kaymakamlığı ve Şehitkamil Belediyesi, Toplumsal Duyarlılık Projeleri İş Birliği Sözleşmesi İmza Töreni ve "Gönüllü Hasta Rehberleri" projesi tanıtım kokteyli düzenlendi.
GAÜN Tıp Fakültesi, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde düzenlenen törene, GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğul, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, üniversite öğretim görevlileri, hastane başhekimleri, hastane yöneticileri ve projede yer alan gönüllü öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf "Projede amaçlanan şey hastane koridorlarında elinde tetkik kağıdıyla, kucağında bebeği veya elinde bastonu ile ne yapacağını, nereye gideceğini bilemeyen insanlara yardım etmek" dedi.
Hastanenin çok büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Mutaf, "Sadece okuma yazma bilmeyenler değil, eğitimli bir insanın bile gideceği yeri bulması gerçekten her zaman kolay olmuyor. Bırakınız poliklinikler, laboratuarlar, vezne, hasta kabul, kan merkezi gibi birimlerin yerini; asansör, lavabo, market, telefon gibi basit ihtiyaçları karşılamak için lazım olan yerlerini bulmakta zorluk çekenler var. Ancak bu proje ile artık hangi bölümde muayene olacağını bulamayan, yabancılık ve çaresizlik duygusu
yaşayan hastalarımızın artık bir çaresi var. Bu projeler kapsamında geliştirilen "Gönüllü Hasta Rehberleri" projesi kapsamında, özel olarak eğitilmiş üniversiteli gençler Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne gelen güçsüz, yaşlı, yalnız, neyin nerde olduğunu veya nereye başvuracaklarını bilemeyen, yön bulmakta zorluk çeken insanlara gönüllü olarak yardım edecekler. Gönüllü gençlerin katılımı ile hasta ve hasta yakınlarının hastane koridorlarında yaşayacakları
sıkıntıları azaltmaya, onları yalnızlık ve çaresizlik duygularından kurtarmayı amaçlayan bu uygulama gerek amaç gerekse içerik olarak dünyada benzeri yapılmamış bir projedir. Projenin ilk etabı Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Ancak bu projeyi süreklilik arz eden bir uygulamaya dönüştürmek ve önümüzdeki dönemde ilimizdeki diğer hastanelere de yaygınlaştırmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Proje ülkemizde hastane koridorlarında yaşanan pek çok sıkıntıya çözüm olarak görülüyor" şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Başkan Rıdvan Fadıloğlu da, bu gibi projelerin genelde kağıt üzerinde kaldığını ancak bunu gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını söyledi.
Fadıloğlu, "Böyle toplumsal bir proje içerisinde yer aldığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Projede yer alan öğrenci arkadaşlar gelen hastalara kendi yakınları gibi davranarak hastanede yalnız olmadıklarını hissettirecekler. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Kendilerine "Gönüllü Hasta Rehberleri" adı verilen bu kalpleri ve yüzleri pırıl pırıl üniversiteli gençlerin üzerinde, "Size Nasıl Yardım Edebilirim", "Bana Danışın" gibi ibarelerin bulunduğu özel kıyafetleriyle hastane koridorlarında insanlara yardım edeceklerini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ise, "Üniversitemize bağlı değişik fakülte ve yüksekokullarımızdan gönüllü eğitimi almış 180 öğrencimiz, danışman öğretim elemanlarımız rehberliğinde hastanemizin
koridorlarında görev yaparak, eğitim düzeyi yetersiz olduğu için gideceği yeri bulamayan insanlarımıza, yalnız hastalara, yaşlı olduğu veya hastalığından dolayı hareket etmekte zorlanan kısacası hizmet alımı noktasında sıkıntı çeken bütün hasta ve hasta yakınlarına rehberlik edecekler. Tıpkı kendi aile yakınları gibi hastalarımızın işlemleri bitene kadar herhangi bir sorun yaşamadan hizmet alabilmeleri için yanlarında yer alacaklar" diye konuştu.
Gönüllü hasta rehberi olarak görev alan üniversiteli gençler ise "Boş zamanlarını birilerine yardım etmekle geçirmenin iç huzurunu yaşadıklarını ve proje katılmanın sadece hasta ve hasta yakınlarına değil, aldıkları gönüllü eğitimi ve yaşayacakları deneyimler yoluyla kendi kişisel gelişimlerine de fayda sağlayacağını ifade ettiler. Gençler "Bir gün herkes hasta ve hasta yakını olabilir ve bu tür zorlukları yaşayabilir. Bugünün sağlıklı gençleri olan bizler de bir gün hastalanabiliriz. İşte o günlerde
yaşayacağımız benzeri durumlarda bizim de yanımızda yardımcı olacak birileri olsun istiyor ve bunun da yolunun insanlarımız arasında toplumsal duyarlılık bilincini yaymak ve güçlendirmekten geçtiğine inanıyoruz" diye konuştular.
Yapılan konuşmalardan sonra imza töreni yapıldı. İmza töreni bitimde üniversite önünde bir açılış gerçekleştirildi.
Açılıştan sonra gönüllü hasta rehberleri hastane içerisinde dolaşarak gelen hastalarla ilgilenerek sorunlarına yardımcı olmaya çalıştı.
Hastaneye tedavi için gelen bir hasta, uygulamanın çok güzel olduğunu belirterek, "Hastane içerisinde nereye gideceğini bilmeyen ve yalnız insanlara yönelik çok başarılı bir çalışma. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Düzenlenen tören kokteyl verilmesiyle sone erdi.
(HÖ-HE-Y)