Öcalan'ın evini türbeye çevirdiler

Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak isteyen yaklaşık 8 bin kişi Şanlıurfa'ya akın etti. Öcalan'ın dünyaya geldiği köye ise izin verilen 500 kişi girdi. Çektikleri halaylarla Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlayan kalabalık, evin bahçesinden toprak alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı.

İmralı Adası’nda hapis yatan bölücü başı Abdullah Öcalan’ın 61. doğum gününü kutlamak isteyen 8 bin kişilik bir kalabalık Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı olan Onbirnisan beldesine akın etti. Kalabalığı içerisinden seçilen ve izin verilen 500 kişinin Öcalan’ın köyüne gitmesine izin verildi.

BDP milletvekilleri Emine Ayna, Bengi Yıldız, İbrahim Binici ve Sevahir Bayındır ile Kandil ve Mahmur’dan gelen bazı PKK’lıların önderliğindeki bir grup araziye kurulan bir çadırda sabahladı. Yakılan ateşin eşliğinde halay çeken kalabalık, diğer gruplara da yön verdi.

Her yıl olay çıkan Öcalan’ın doğum günü kutlamalarında bu yıl olay çıkmaması için bir dizi önlemler alındı. Doğum günü kutlamasını düzenleyen Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği ile yapılan görüşmelerden sonra kutlamaya belirli bir sayıda insanın katılması konusunda anlaşma yapıldı.

Güvenlik güçlerinin İçişleri Bakanlığı’nın onayını almasının ardından geçmelerine izin verilen 500 kişi dün sabah 14 otobüs ile beldeye 100 kilometre uzaklıktaki Öcalan’ın doğduğu Ömerli köyüne doğru yola çıktı. Jandarma ve polis, köye 20 kilometre uzaklıktaki Karataş Tepe mevkiinde güvenlik önlemi aldı.

Karataş Tepe mevkiinde durdurulan otobüslerden inen 500 kişi, BDP İl Başkanı İbrahim Ayhan’ın Kürtçe konuşmasıyla geçen yıl çıkan olaylarda Mahsun Karaoğlan ile Mustafa Dağ’ın öldüğü alana karanfil bıraktı.

EVİ TÜRBEYE ÇEVİRDİLER
Ömerli köyüne ilk kez gidişlerine izin verilen aralarında BDP milletvekilleri Sevahir Bayındır ile Bengi Yıldız’ın da bulunduğu kalabalık, köyde Öcalan’ın kardeşleri Mehmet, Fatma ve Havva Öcalan ile yeğenleri tarafından karşılandı. Kalabalık, Fatma ve Havva Öcalan’ın elini öpmek için birbiriyle yarıştı. Grup, sloganları atarak Öcalan’ın doğduğu eve yürüdü. Sadece Öcalan’ın yakınlarının yer aldığı, köy sakinlerinin katılmadığı karşılama töreni sonrası eve gelen PKK yandaşları, duvarlara asılan Öcalan’a ait fotoğrafları öpmek için birbiriyle yarıştı.
TOPRAK ALABİLMEK İÇİN YARIŞTILAR
Bayındır ve Yıldız da Öcalan kardeşler ile bir süre sohbet ettikten sonra evin çatısına çıkıp, barışın simgesi güvercinleri uçurdu. İki milletvekili Öcalan’ın evinin girişindeki kapıda üzerinde Kürtçe ‘İyi ki doğdu Öcalan’ yazılı tabelanın önünde fotoğraf çektirdi.
Yaklaşık bir saat ziyaret ettikleri evde PKK ve Öcalan lehine slogan atan kalabalık, geri dönecekleri uyarısı üzerine evin bahçesindeki toprakları dağıtılan poşetlere doldurdu.

AÇIK GÖRÜŞ UMUDU VAR
Ankara 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde kalan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası mahkûmu bir hükümlü, Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan "Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin" 14. maddesinin, kendisi gibi evli olmayan ve annesi-babası bulunmayan hükümlülerin açık görüş hakkını ortadan kaldırdığını belirterek Danıştay'a başvurdu.
Başvuruyu yerinde bulan Danıştay 10. Daire de, açık görüşlerle ilgili sınırlamalar içeren ve disiplin cezalarına mahkûm olanların açık görüş yapmasını engelleyen 14. maddeyi iptal etti.
Karar, disiplin cezaları nedeniyle açık görüş yapamayan, aralarında terörist Abdullah Öcalan'ın da bulunduğu çok sayıda hükümlü ve tutuklu için umut oldu. Öcalan'ın, cezaevi yönetiminin farklı bir karar alarak görüşü engellememesi halinde, yakınları ve ailesinden olmayan üç tanıdığıyla açık görüş yapabileceği öne sürüldü.

BAKANLIK İTİRAZ EDEBİLECEK
Karara itiraz eden bakanlık, temyiz süreci bitene ve yeni düzenleme yapılana kadar, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağını duyurdu.
Bakanlık genelgesinde, yasanın 83. maddesinin uygulanması, hükümlü ve tutuklulara, eş, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları (eş, anne, baba, çocuk, torun, kardeş, gelin, kayınpeder, kayınvalide, kardeş çocuğu vb.), vasi, kayyım ile cezaevine geldiği dönemde ismi bildirilen 3 kişi ile açık görüş yapmaları konusunda imkân tanınması talimatı verildi.