Hisarcıklıoğlu: Ben gelecekten umutluyum

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2010'a umutlu bakıyorum. Verdiğimiz rakamlara göre önümüz açılıyor ama yapılması gerekenler var. Yani iyi olacak, İyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından Kocaeli Kartepe’de düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, “Gömleğiniz toz pembe bir renk taşıyor ama konuşmalarınız pek öyle değil. 2010’a nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna Hisarcıklıoğlu, şu karşılığı verdi:
“Konuşmam da pembe, ’ben gelecekten umutluyum’ diyorum. 2010’a umutlu bakıyorum. Kesinlikle hiçbir zaman hayatımın hiçbir devresinde umutsuz olmadım. 2010’un başlangıcındaki verilere baktığınız zaman müthiş umut verici rakamlar var. Bunun desteklenmesine ihtiyaç var diye öyle söyledim, sakın umutsuzluk falan çıkmasın. 2010’a ilişkin verdiğimiz rakamlara göre önümüz açılıyor ama yapılması gerekenler var, onu söylüyorum. Yani iyi olacak, iyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak. Hiç negatif olmadım, hep umutluyum ben. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini koydum ortaya, bunları siyasi mülahazayla yapmadım” diye konuştu.
“Bu sene erken seçim bekliyor musunuz?” sorusuna üzerine Hisarcıklıoğlu, “Başbakan MÜSİAD’da ’yok’ dedi haberiniz olsun. 337 milletvekili var, ’yok’ dediyse ’yok’ diyeceğiz” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin, devletin istihdam artırıcı destekler verdiğini, ancak devlete borcun olmaması şartını aradığını hatırlatarak, “Şimdi bunların devlete borcu var öbür taraftan da özellikle istihdam üzerindeki yükler açısından devlete çok önemli katkıları var. Özellikle bu devrede defosuz hale getirmek lazım ki onlara katkı sağlamaya ve finans noktasında destek olmaya devam edilsin. İşin özü bu. Bu prim yeniden yapılandırılması bir ihtiyaç. ’Bu iş adamları af ister maf ister’ demeyin” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE LOJİSTİK ANA ARTERİ OLACAK”
Hisarcıklıoğlu bir soru üzerine, Fransız Ekonomi Bakanının, bir Japon iş adamına “1 milyar doların olsa hangi ülkelere yatırım yaparsın” diye sorduğunu, onun da “500 milyon dolarıyla Brezilya’ya enerji üzerine, 500 milyon dolarıyla da Türkiye’ye lojistik üzerine yatırım yaparım” dediğini anlattığını aktardı.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin geleceğinin hangi noktada olduğunu düşünün diye söylüyorum. Türkiye önümüzdeki dönemde bir lojistik ana arteri olacak. Çünkü dünyanın üretimi tekrar Türkiye’nin doğusunda olmaya başladı. Yüzde 51’i Türkiye’nin doğusunda. Tüketim de Türkiye’nin batısında. Türkiye eğer rolünü iyi oynarsa tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması dahil olmak üzere eğer bunları oynayabilirse önümüzdeki dönemde tekrar ticaret yollarının üzerinde olan ve dünyanın lojistik ana merkezlerinin ticaretinin ana toplar ve atardamarının olduğu yer Türkiye olacak. Ama rolümüzü iyi oynamamız lazım.”
Bunun bir strateji ve hedef işi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarını modernleştirme çabalarının da altında bunun yattığını anlattı. Bu konuda Suriye ve Gürcistan’la görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Ticaret yollarının üzerinde oturursanız huzur içinde yaşarsınız. Dünyadaki hiçbir ülke buradaki huzuru bozmak istemez, mal akışında aksaklıklar olur diye. Ticaret yollarının üzerinde oturursanız zenginlik bulaşır” diye konuştu.
“SAVARONA İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ”
TOBB’un Savarona’yı alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine de
Hisarcıklıoğlu, Savarona’nın Atatürk’ün mirasını taşıdığını öteki taraftan Türkiye’yi ziyaret eden devlet adamlarını ağırlamak için böyle bir yatın korunabileceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Niye satılmış, kiralanmış mantığını anlamış değilim. Bugün ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanı Türkmen Cumhurbaşkanı’nı Antalya’da bu yata bindirdi ve adam hayran oldu. Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışır nitelikte bir yat. Savarona yatı Atatürk’ün yatı olmasa da böyle bir yat devlet için ihtiyaç, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu şekilde yabancı misafirlerini ağırlaması için. Ama ’biz işletelim kar edelim...’ Kahraman Sadıkoğlu kar edemedikten sonra benim kar edebilmem mümkün değil. Devletimizin böyle bir şeye ihtiyacı varsa biz üzerimize düşeni, sadece biz değil öteki kurumlar da yapar. Odalar Birliği yönetim kurulunda değerlendirdikten sonra yönetim kurulu bu işe karar verir.”
Bir gazetecinin “TOBB’un Başbakan’a helikopter aldığı” yönündeki ifadesi üzerine Hisarcıklıoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın böyle bir helikoptere ihtiyacı olduğunu belirterek “Şartlarınız müsaitse alın” dediğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Sonuçta her şeyimiz devlet. Devletimize aldık, şahsa almadık. Savarona ile ilgili böyle bir talep gelirse o zaman başka noktadan bakarız. Yine bunu yönetim kurulunda değerlendireceğiz” dedi.
Karşılıksız çeklerdeki hapis cezasının kaldırılması konusunda bir çalışma bulunduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Hapis cezası kaldırıldığı zaman bir şeyi yapıyor olmamız lazım. Bankalar kredi verecekleri zaman protesto olan senedini görüyorlar karşılıksız çek, senet verenleri görebiliyor, biz göremiyoruz. Ticarette ben de bunları bilmeliyim. Eğer şeffaflık esassa, nasıl bankalara açıyorsa bir şirket hakkındaki bilgileri bütün herkese açman lazım. Ben bilmeliyim, karşılıksız çeki ne kadar, senedi ne kadar. Riski alıyorsam ben bileyim, öbür taraftan da hapis cezasının kalkması lazım. Ama ikisinin at başı olması lazım.” diye konuştu.
MESLEK LİSELERİ
Meslek liselerine ilişkin bir soru üzerine de Hisarcıklıoğlu, “Meslek liseleri içeriği aynı kaldıktan sonra sayısı artsa ne olur? Adamın önünü kapatmışsın. ’Sen meslek lisesine gidersen en üst tepeye çıkabilirsin’ diye önünü açmak lazım. Mevcut müfredatta bakın dünyada bilgisayar var. Neye ihtiyacı var? Bilgisayar kullanmaya, İngilizceye ihtiyacı var.. Peki biz bunu veriyor muyuz?
Vermiyoruz. İstediğin kadar meslek lisesi aç, neye yetecek? Tablo onu gösteriyor. İki şey çok önemli, meslek lisesinde okuyan çocukların geleceğinin önünü açmak lazım, müfredatını da günün şartlarına göre yeniden yapılandırıyor olmamız lazım” dedi.
Orta yaştaki işsizlikle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Meslek edindirme noktasında ortak bir çalışmamız bitmek üzere. Bittiği zaman sizlerle paylaşacağız. Çok yakın zamanda belki istihdam çalıştayına da kalmadan bunun açıklamasını yapacağız” dedi.
Perakende sektöründe şu anda hiçbir kural bulunmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “İki alışveriş merkezi olan birisi olarak söylüyorum, müthiş bir kuralsızlık var. Kuralsızlığın olduğu yerde vahşi kapitalizm devreye girer” diye konuştu.
Bu konudaki taslak üzerinde 2004’ten bu yana ortak olarak çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu yasama döneminde çıkar mı kanun?” sorusuna, “Çıksın istiyorum ben, bir an önce çıkmasını istiyoruz” yanıtını verdi.
Anayasa değişimine ilişkin de Hisarcıklıoğlu, “Keşke uzlaşılsa da, yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç var, tamamının yeniden değişmesine ihtiyaç var” dedi.