Anayasa değişikliği paketindeki imzalar yenilendi

Anayasa değişikliği teklifinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzası olduğu iddiaları yeni bir krizin patlak vermesine neden olmuştu. Kriz 50'nin üzerinde Milletvekilinin tekliften imzasına da çekmesine neden olmuştu. Taslak bugün yeniden 265 vekilin imzasıyla tekrar TBMM'ye sunuldu.

İmza krizinin ardından AK Parti üyesi 50’nin üzerindeki vekil TBMM’ye sunulan tekliften imzalarını çekti.

İmzaların geri çekilmesinin ardından taslak 184 sayısının altına düştü. Bu gelişmenin üzerine teklif yeniden imzaya açıldı. İçeriğinde bir kısım değişiklikler yapılan taslak, 265 imza ulaştı ve tekrar Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yeniden imzaya açılan taslağa daha önce imza atmayan Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar da imza attı. Önceki teklifte Başbakan ve bakanların imzasının olmaması AK Parti’nin bu konuda eleştiri almasına neden olmuştu.


PAKETTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

En son gelen bilgilere göre yeniden imzaya açılan taslağa bir madde daha eklendi. Böylece taslaktaki madde sayısı 29’dan 30’a çıktı.

Önceki taslakta 157. maddede olduğu gibi bırakılmıştı ancak yeni taslakta bu madde üzerinde de değişiklik yapıldı. Yapılan düzenlemeyle Yüksek Askeri İdari Mahkemesi’ndeki savcılara da hâkimlik teminatı getirildiği bildirildi.

Yeni pakette Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatma kararına ilişkin bir değişikliğe de yer verildi.

Daha önce parti kapatma kararı için “Üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile alınır” şeklinde bir ifade yer alıyordu. Bu ifade “Toplantıya katılanların üçte iki çoğunluğu ile alınır” olarak değiştirildi.

TOPLANTI İPTAL EDİLDİ

Taslağın yeni haliyle Çarşamba günü Meclise gelmesi öngörülmüştü. Ancak konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, gerçekleştirilmesi düşünülen toplantının iptal edildiğini bildirdi.

ŞAHİN'İN İMZASI VAR MIYDI?
CHP, Meclis Başkanlığı’na sunulan Anayasa taslağında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de imzası bulunduğunu ve bunun bur skandal olduğunu beyan etmişti. Taslakta imzanın olduğu Meclis’in bir diğer muhalefet partisi olan MHP tarafından da iddia edilmişti. Ancak iddiaları yalanlayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, teklifte imzasının olmadığını savunmuştu.

Mehmet Ali Şahin’le aynı paralelde açıklamalar yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu da, kendilerinin verdiği metinde Meclis Başkanı’nın imzasının bulunmadığını belirtmişti. Kuzu yaptığı açıklamada; "Esas olan bizim verdiğimiz metin, varsa diğerleri