Kanaryalar Kapış Kapış

Bursa'da kanarya sevenler, her hafta mezatta buluşuyorlar

Bursa'da kanarya sevenler, her hafta mezatta buluşuyorlar. Merak salıp evinde kanarya beslemek isteyenler ve yeni kuşlar alıp farklı tarzda üretim yapmayı düşünenler, cumartesi akşamı Çakırhamam'daki Kanarya Sevenler Derneği'nde biraraya geliyorlar.
Kanarya güzel ötümü ile herkesin sevdiği bir hayvan. Ancak evde bakmak, bu nazik hayvanlar için biraz titizlenmeyi gerektiriyor. Öncelikle haftalık kafes temizlemenin yanı sıra 3-4 günde bir suların tazelenmesi, 2 günde bir taze marul, salata, havuç, ıspanak, tere gibi sebzelerin verilmesinin yanı sıra aspur, kenevir ve özel kumun haftalık olarak yemliklere konulması ihmale gelmiyor. Ayrıca evde eşlerin de kanarya ötüşüne ve etrafa sıçrayan yemlere tahammüllü olması gerekiyor.
Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet gücünü anlatırken istihza için söylenen "Burası Kanaryasevenler Derneği değil" tabiri, aslında kanarya mezatlarında bu derneklerin hiç de gayri faal yerler olmadığını gösteriyor. Çakırhamam'daki Kanarya Sevenler Derneği'ne satmak için bırakılan kuşlar, bir hafta kafeslerde gösterimde kalıyor. Meraklıları çayını yudumlarken kafeste ötüşen kuşlardan gözüne kestirdiğini hafta sonunda cumartesi akşamı açık arttırmaya girip satın alıyor. Bazı kuşların fiyatları 200 liraya
kadar çıkıyor. Birçok yetiştirici hangi kuşa kaç para vereceğini biliyor. Bazı yeni kanarya severleri de mezadı yöneten dernek başkanı gözünden tanıdığından, araya girip pazarlığı bağlıyor.
Bursa Kanarya Sevenler Derneği Başkanı Osman Şekercioğlu, yılların kanarya sevdalısı. Günün yorgunluğunu kanaryaları ile atıyor. Dükkanında, kapısının önünde öten sakalar, içerideki kanaryaları, dinlemeye gelen onlarca özel meraklıları olduğunu belirtiyor. Şekercioğlu, hafta sonları mezatları yönetiyor. Onun pratikliği ve ara buluculuğu mezadın çok hoş muhabbetli geçmesini sağlıyor. Yeni gelen meraklıları kolluyor, küstürmüyor, onları kayırarak satıcıları 5-10 liralık uyuşmazlıkta kibarca hizaya
getiriyor. Mezatta, Başkan Osman Şekercioğlu'nun dediği oluyor. Şehirde, çalıştığı sektörün lideri olan Şekercioğlu, kendi işinde yapmadığı pazarlığı mezatta kanarya severleri mutlu etmek için sonuna kadar yapıyor.
Cumartesi akşamı dernekten herkes yeni kuşu veya verdiği emeğin karşılığını alarak ayrılıyor. Bursa kuş yetiştirenlerin önde geldiği bir şehir. Kanarya ve Kafes Hayvanları Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak da, Bursalı bir saka yetiştiricisi. Dünya çapındaki gelişmeleri takip eden Bursalı yetiştiricilerin başında geliyor. Federasyonun 11 bin üyesi olması, kafes hayvanlarına olan ilginin en büyük göstergesini oluşturuyor. Şehirdeki haftalık mezadın yanında her yıl düzenlenen kuş fuarı ile Türkiye'deki
derneklere örnek oluyorlar, cesaret veriyorlar. On binlerce liralık fuar alanı kirasını bazen yönetim cebinden tamamlıyor. Fuar, Türkiye'nin dört bir tarafından kuş severi bu yıl da Ekim ayında Bursa'ya toplayacak.