Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı tanıtım toplantısı Ankara'da yapıldı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Forum Fuarcılık işbirliğinde 24-27 Haziran 2010 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu F

Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı tanıtım toplantısı Ankara'da yapıldı
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Forum Fuarcılık işbirliğinde 24-27 Haziran 2010 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenecek Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın tanıtım toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, GSO Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, GTO Genel Sekreteri Halil Göçer ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracat Genel Müdürlüğü'nden görevliler katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine öngörülen tarihten önce ulaşmayı arzu ettiklerini belirterek, "Öncelikle 500 milyon dolarlık hedefe inanmak gerekiyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi noktasında, herkesin kendine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor." diye konuştu. Bakan Çağlayan, Gaziantep'te Haziran ayında gerçekleştirilecek 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın da bu hedefe ulaşmak amacıyla yürütülen çalışmalardan biri olduğunu ifade ederek, "Özellikle komşularımızla sıfır sorun politikamız, Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak 'sıfır sorun ve sınırsız ticaret' sloganıyla ticaretimizin her yönüyle geliştirilmesi noktasında büyük emekler sarf ediyoruz." dedi.

Konuşmasında, Gaziantep'in son dönemde gerçekleştirdiği atılımlarla bir marka şehir haline geldiğine işaret eden Bakan Çağlayan, Gaziantep'in yaşanan krize rağmen artan bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Gaziantep'in Irak ve komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesinde odak bir şehir olduğunu da ifade eden Bakan Çağlayan, bu çerçevede Gaziantep'te düzenlenen fuarlarla, komşu ülkelere yapılan ihracata önemli katkıları olduğunu belirtti. Irak'ın yanı sıra Suriye, İran, Lübnan ve Ürdün'ü de kapsayan fuara, Çin, İtalya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu 11 ülkenin de davet edildiğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Bu fuarda önemli iş görüşmelerinin yapılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"SORUNSUZ VE BAŞARILI BİR FUARA İMZA ATMAK İSTİYORUZ"

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da toplantıda yaptığı konuşmada, Uluslar arası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın yerel firmaların yeni pazarlara açılımına imkan sağlamanın yanı sıra yaşanan küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenen kent ve bölge ekonomisinin canlanması için de önemli bir fırsat olacağını belirtti.

Başkan Aslan, şunları söyledi: "Gaziantep'te 4 yıl aralıksız gerçekleştirdiğimiz Irak Uluslararası Fuarı'nın yeniden Irak'ta gerçekleştirilecek olması sebebiyle kentimizde Irak ile birlikte İran, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi Ortadoğu ülkelerinin de katılımı ile daha büyük bir fuara ev sahipliği yapacağız. Bu dev fuarın sorunsuz bir şekilde tamamlanması için hazırlıklarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Daha önce olduğu gibi sorunsuz ve başarılı bir fuara imza atmak istiyoruz. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu fuarı önümüzdeki yıllarda tüm Ortadoğu ülkelerinin katılımıyla çok uluslu bir fuar olarak Türkiye'ye kazandırma amacındayız."

Gaziantep olarak son 20 yıldır komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi konusunda çok önemli bir konsept ortaya koyduklarını anlatan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlamda önemli bir misyon üstlendik. Çok ciddi çabalarımız oldu ve bu çabalarımız da devam ediyor. Yaşanan kriz, komşu ülkelerle olan ticareti dünyanın diğer tüm devletlerinde olduğu gibi Türkiye'nin de çok ilgilenmesi gereken bir politika olduğunu zaten ortaya koydu. Bulunduğumuz durum itibariyle hiçbir zaman hedefe ulaşılmış gibi düşünmüyoruz. Hedefimiz toplam ticaret payının içinde komşu ülkeler ticaret payının yüzde 60'ları geçmesidir. Bu yeni konseptte 5 ülke var ama bütün Ortadoğu'yu bu konsepte katmak gibi önümüzdeki yıllarda hedefimiz var. Türkiye'nin bu bölgede ticaretini geliştirmesi, bu bölgedeki barışın da sağlanmasına da katkı sağlayacaktır."

"ORTADOĞU'NUN KALBİ GAZİANTEP'TE ATACAK"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ise konuşmasında şunları söyledi: "Bu fuar gerek Gaziantep gerekse bölge için önemli bir organizasyondur. Biz yola çıkarken bugünleri görerek çıktık. İlk başladığımızda fiziki koşullarımız olmamakla birlikte bölge ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. Türkiye'nin komşu ülkeler politikası her açıdan iyi oldu. Bu sayede Gaziantep'in de ihracatı düşmedi. Geçen yıl Gaziantep ihracatı başa baş noktada bitirerek Türkiye genelinde 6. sırada kapattı. Bu yıl hedefimiz 4 milyar dolar. Irak Fuar'ını yeni bir konsept geliştirerek 5. yılında komşu ülkeler fuarı olarak genişletiyoruz. Bu yeni bir konsept. Belki de bu konseptin diğer komşu ülkelerle diğer bölgelerimizde uygulanabilir olması açısından bir rol model olduğunu düşünüyorum. 24-27 Haziran'da Ortadoğu'nun kalbi Gaziantep'te atacak."