Türk Büro-sen Genel Başkanı Yokuş: '1 Mayıs Buruk Kutlanacak'

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tüm çalışanların buruk bir şekilde kutlayacağını belirtti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, bu günü tüm çalışanların buruk bir şekilde kutlayacağını ifade etti. Kamu çalışanlarına yaldızlı tepsiler içinde sunulan toplu sözleşme hakkının göz boyamaktan öteye gidemediğinin defalarca dile getirildiğini belirten Yokuş, "Hükümet grev ve siyasete katılma hakkını vermemekte ısrar etmektedir. Herkesçe bilinmektedir ki, talep ettiğimiz diğer iki hak
olmadan tek başına toplu sözleşme hakkı hiçbir anlam ifade etmemektedir" dedi.
Hükümetin iktidara geldiği günden bu yana kamu çalışanları arasında 'eşit işe eşit ücret' prensibini uygulamayarak Anayasa'yı çiğnediğini kaydeden Yokuş, "İktidar, sendikaları baskı altında tutmaktadır ve ülkenin önemli sivil toplum kuruluşlarından olan sendikalar arasında ayrımcılık yapmaktadır. Bu ayrımcılık o kadar dayanılmaz boyutlara gelmiştir ki, sendikamız tarafından toplu görüşmeler esnasında ve yetkililere defalarca belgeleriyle sunulmasına rağmen hiçbir işlem başlatılmamıştır. Bürokratlar
tarafından memurlar arasında da yapılan ayrımcılık, sürgünler ve kıyımlar tüm şiddetiyle devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de kayıt dışı istihdamla mücadele edilmemesi sonucunda pek çok vatandaşın sigortasız, güvencesiz, kaderleri işverenin iki dudağı arasında bir şekilde sömürüye maruz kaldığını vurgulayan Yokuş, "En büyük emek sömürüsünü de iktidar yapmaktadır. Kamu kuruluşlarında 300 bini aşan taşeronlaşma yüzünden insanlar yarının ne olacağını bilmeden çalışmaya zorlanmaktadır. 4-B'li, 4-C'li ve çakılı sözleşmeli olarak kamuda istihdam edilenlerin çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda, hükümetin nasıl bir
emek sömürüsü yaptığı açıkça görülecektir. Özelleştirmeler neticesinde işyerleri kapanan insanlar, başka kuruma geçmek zorunda kalmıştır" dedi. Yokuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümet, memur zamlarını dahi istediğine yapmaktadır. Üst düzey bürokratların faydalandığı ama diğer alt kademedeki memurlara yansımayan zamlara; son dönemde müdürlere yapılan zamlar örnektir. Çalışma hayatındaki bütün bu emek sömürüsünün yanı sıra işsizlikte diğer bir sosyal ve ekonomik sorundur."
Yokuş, bütün bu olumsuzluklara rağmen bütün çalışanların, bütün emekçilerin buruk olarak geçireceği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nı kutladığını kaydetti.