Tesk İleri Mesleki Ve Teknik Eğitim Koleji Tanıtım Toplantısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iki yıl eğitim alan öğrencilerin sınavsız olarak, Türkiye'deki bir çok özel üniversiteden daha ucuza, daha kısa sürelerde, tüm dünyanın tanıdığı Avustralya üniversitelerinde okuma imkanına kavuşacağını söyledi

Tesk İleri Mesleki Ve Teknik Eğitim Koleji Tanıtım Toplantısı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iki yıl eğitim alan öğrencilerin sınavsız olarak, Türkiye'deki bir çok özel üniversiteden daha ucuza, daha kısa sürelerde, tüm dünyanın tanıdığı Avustralya üniversitelerinde okuma imkanına kavuşacağını söyledi.
TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji Tanıtım toplantısında TESK Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Palandöken, genç bir nüfus yapısına sahip olan Türkiye'nin, işgücüne katılma, verimlilik ve işgücü yapısı bakımından birçok gelişmiş ülkeye nazaran dezavantajlı durumda olduğunu kaydetti. TÜİK'in en son verilerine göre Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 14.5 civarında olduğunu belirten Palandöken, "İşsizlik problemi ile mücadelede temel yöntemlerden biri de, işgücü piyasasının
talep ettiği niteliklere sahip kişiler yetiştirmektir. Yani kişilere etkin, verimli ve uluslararası geçerliliği olan bir mesleki eğitim verebilmektir. Tanıtımını yaptığımız proje ile, Konfederasyonumuz, Türkiye'nin kronik sorunlarından biri olan işsizliğin azaltılmasına yönelik önemli bir adım atmaktadır" dedi.
Kurulacak TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji ile lise mezunu gençlere, iyi derecede İngilizce, kaliteli bir mesleki eğitim verileceğini ve bir yandan iş yaşamına kalifiye eleman yetiştirmeyi, diğer yandan da hayat boyu öğrenme felsefesi doğrultusunda gençlere üniversiteye devam etme imkanı sunmayı hedeflediklerini ifade eden Palandöken, "21. yüzyılın iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak, iyi derecede İngilizce bilen, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin ürünü olan araç-gereç ve
materyalleri kullanabilen ve mesleğinin teorik bilgisi ile pratiğini uyumlu şekilde üstünde taşıyabilen eleman yetiştirmek en büyük hedefimiz olacaktır. TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji ile bu sorunun çözümünde uygun bir model oluşturmayı arzu etmekteyiz. Kolej'in kurulması ve işletilmesi konusunda Avustralya'nın en tanınmış mesleki eğitim enstitüsü ve kolejlerini içeren TechnicalFurther Education New South Wales Institute (TAFENSW) ile işbirliği yapılmaktadır" diye konuştu.
Kolej eğitiminde öğrencilere, Avustralya'nın devlet eğitim kurumu olan TAFENSW işbirliğiyle, seçtikleri mesleki alanlarda çağdaş ve uluslararası bilgilere ulaşabilecek seviyede İngilizce eğitimi sağlanacağını belirten Palandöken, "Öğrencilere bilişim teknolojileri, uluslararası ticaret, iş idaresi ve e-ticaret gibi alanlarda mesleki eğitim imkanı sağlanacaktır. Öğrenciler, İngilizce meslek eğitimi sonrasında elde ettikleri uluslararası geçerliliği olan sertifika ile isterlerse Türkiye'de ya da
yurtdışında işe başvurabileceklerdir. Koleji bitiren öğrenciler üniversiteye gitmek istedikleri takdirde, Türkiye'de tamamladıkları İngilizce hazırlık ve meslek eğitiminin birinci yılı için muafiyet alıp, üniversitenin tamamını okumak yerine 2 ya da 2.5 yıl daha eğitim görerek üniversite mezunu olabileceklerdir. Böylece, sınavsız olarak, Türkiye'deki birçok özel üniversiteden daha ucuza, daha kısa sürelerde, tüm dünyanın tanıdığı Avustralya üniversitelerinde okuma olanağına sahip olabileceklerdir.
Uzun vadede meslek yüksek okulu haline de dönüştürülecektir" dedi.
2010 yılı Eylül ayında eğitime başlayacak Kolej ile eğitimiyle, öğrencilere birinci yıl İngilizce dili eğitimi, ikinci yıl İngilizce ile eğitim verileceğini kaydeden Palandöken, "Verilen İngilizce hazırlık yılı ile Bilişim Sertifika programının ardından sınavsız olarak YÖK tarafından olduğu kadar uluslararasında da tanınan Avustralya Devlet Üniversiteleri'nde eğitime devam edilebilecek. Dolayısıyla sınavsız üniversite imkanına sahip olunacaktır" şeklinde konuştu.
Daha sonra proje hakkında bilgi veren TAFENSW Uluslararası Proje ve Planlama Yöneticisi Madelinka Sulic, Eylül ayında başlayacak eğitimde kalifiye öğrencilerin yetiştirileceğini belirterek, "Eğitim, bilişim teknolojisi, uluslararası siyaset, mühendislik ve diğer alanları kapsamaktadır. Öğrencilere Avustralya'da geçerli olan imkanların tümü verilecektir. Her yıl 500 binden fazla öğrenciye eğitim verilmektedir. Dünya tarafından tanınmış sertifikalar verilecektir" ifadelerini kullandı.
TAFENSW'nin 37 ülkede bu gibi projeler yürüttüğünü, bin 200 meslek dalında eğitim verdiğini ve 130 tane kampüsü bulunduğunu kaydeden TAFE Türkiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Güney, "İki güçlü kuruluş tarafından başlatılan proje çok başarılı olacaktır. Türkiye'deki kalifiye eleman ihtiyacını bir nebze olsun karşılayacaktır. Her işi erbabına vermek lazım. Kalifiye eleman bulunamazken, gençlerimiz ise işsiz durumdadır. Ayrıca TESK üyelerine Türkçe olarak mesleki eğitim verilecektir" dedi.
Törende konuşan Avustralya Başkonsolosu Geoffrey Rey, Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çaba harcadığını ve bu ilişkilerin eğitim ve öğretim alanlarında ortaya çıkmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.
Daha sonra TESK İleri Mesleki ve Teknik Eğitim Koleji'nin kurulmasıyla ilgili protokol TESK Genel Başkanı Palandöken, TAFENSW Uluslararası Proje ve Planlama Yöneticisi Madelinka Sulic ve TAFE Türkiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Güney tarafından imzalandı.