MÜSİAD Başkanı: Komşularla 'sıfır sorun' politikasının ticaretteki etkisini görmeye başladık

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avusturya temasları çerçevesinde yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avusturya temasları çerçevesinde yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin komşularıyla 'sıfır sorun' politikasının artık somut sonuçlarını ticarette görmeye başladıklarını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki elli kişilik işadamı heyeti MÜSİAD'ın Avusturya'daki irtibat bürosunu açmak ve bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere başkent Viyana'ya geldi. Viyana Ticaret Odası (VKV) binasında bir konuşma yapan ve VKV Başkanı Brigitte Jank ile bir saatlik görüşme gerçekleştiren Vardan, ziyaretinin ikinci gününde beraberindeki heyetle birlikte MÜSİAD'ın Viyana 16. Bezirk'teki irtibat bürosunun açılışına katıldı. Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan ve Başkonsolos İbrahim Mete Yağlı'nın da hazır bulunduğu açılış programı, yerel siyasetçilerin ve çok sayıda işadamının katılımıyla gerçekleştirildi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan Türkiye'nin yeni sıfır problemli dış politika vizyonunun ve Ortadoğu açılımlarının ekonomiye somut bir etkisinin nasıl olduğu şeklindeki soruya da "Yurtdışındaki sıfır problem politikamız bizim için oldukça önemli oldu. Vizelerin kaldırılması, karşılıklı olarak rahat gidip gelmeyi sağladı. Özellikle Suriye, Ürdün gibi güneydeki ülkelerimizle sınırların kaldırılmasının etkisini hemen görmeye başladık. Şimdilerde de Rusya ile vizelerin kaldırılması söz konusu. Bu gerçekleştirildiği takdirde zaten var olduğumuz Rusya pazarında son derecede yararlı bir hamle gerçekleştirmiş olacağız." sözleriyle cevap verdi.

MÜSİAD'ın yurtdışındaki açılımlarıyla alakalı bir değerlendirmede bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, "Biz MÜSİAD olarak Türkiye'deki firmalarımızla buradaki firmaları bir şekilde belli noktalarda birleştirip hem ülkemize hem de Avusturya'ya yarar sağlayacak bir çalışmayı başlatma hedefindeyiz. Avusturya'daki arkadaşlarımızın yeni yerlerinin açılışı için buradayız. Ne kadar çok insan bizi tanırsa dünyadaki ilişkilerimiz o kadar iyiye gidecektir. Umarım buradaki açılışımız Türkiye'ye yarar getiren çalışmalardan biri olur." dedi.

Avusturya'dan Türkiye'ye bakışla alakalı bir değerlendirmede bulunan Ömer Cihad Vardan, "Avusturya iş çevreleri genellikle Türkiye ile olan ticaret hacimlerinin çok düşük olduğundan bahsediyorlar. Ama önümüzde ikimize uygun bir potansiyel mevcut. Tabii bize bakan yönüyle herhangi bir sorun yok. Türk işadamları artık her şeyi biliyor ve neyi nerden alacağını nereye ne satacağını pekala kestiriyor. Karşılıklı menfaat çerçevesinde her türlü ticaret mümkündür." şeklinde konuştu.

HAZİRAN AYINDA İKİYÜZDEN FAZLA AVUSTURYALI İŞADAMI TÜRKİYE'YE GİDİYOR

Haziran ayını başında Viyana Ticaret Odası'nın iki yüzden fazla işadamıyla yapacağı Türkiye ziyaretinde kendilerinin de misafirleri karşılayan kurumlardan biri olacaklarını dile getiren MÜSİAD Başkanı, Avrupa'nın her yerinde iş yapan göçmen kökenli Türk işadamlarına irtibat noktaları vesilesiyle tecrübelerini aktardıklarını ifade etti. Ömer Cihad Vardan, "Biz buradaki arkadaşların da işlerini geliştirerek hakikaten köklü iş sahibi olmalarını istiyoruz. Bunu yapmamanın acısını geçmişte çok çektik. Diğer göçmenlerin iş imkanlarını kullanarak yaptıkları lobicilik faaliyetlerini biz rahatlıkla becerebilirdik. Artık dünyanın neresine giderseniz gidin Türk insanının orada yerleşmiş olduğunu görüyoruz. Bu çalışmaları tam yapabilirsek ülke adına önemli bir lobicilik faaliyeti gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. Tabii amaç sadece o değil, biz insanımızla tanışarak onların bulundukları ülkede daha fazla söz sahibi olmalarını istiyoruz." dedi.

"TÜRKİYE'NİN DURUMU HERKES TARAFINDAN TAKDİR EDİLİYOR"

2009 yılında bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ticaret hacmi düştüğünü hatırlatan Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin krizin çıktığı finans sektöründe zarar görmemiş olmasıyla dünyadan ayrıştığına dikkat çekti. Vardan, "Bu kriz sürecinde devlet hiç bir şekilde finans kurumlarına para yardımında bulunmak durumunda kalmadı. İnsanlar döviz bürolarının önüne geçip para çekmek zorunda kalmadılar. Krizden sonra yeniden yükseliş noktasında bakıldığında da Türkiye'nin durumu herkes tarafından takdir ediliyor. Yurtdışındaki derecelendirme kuruluşları dahi bizim puanlarımızı kat be kat artırıyorlar. Mesela bu nisanı geçen nisanla karşılaştırdığımızda yüzde otuz ile otuz beşlere varan bir artışın söz konusu olduğunu gözlemliyoruz. Sektörlere bağlı değişiklikler olmasının yanında genel anlamda bir yükselişin olduğunu söyleyebiliriz." dedi.