2010 Dünya Fuarı, Şanghay'da görkemli törenle açıldı

2010 Dünya Fuarı'nın (Expo) açılış töreni, Çin'in finans ve ticaret merkezi Şanghay Expo Kültür Merkezi'nde yapıldı. 8 yıl süren yoğun hazırlıkların a

2010 Dünya Fuarı, Şanghay'da görkemli törenle açıldı
2010 Dünya Fuarı'nın (Expo) açılış töreni, Çin'in finans ve ticaret merkezi Şanghay Expo Kültür Merkezi'nde yapıldı. 8 yıl süren yoğun hazırlıkların ardından açılışı Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao (Hu Cintav) yaparken, törende 20 ülke ve örgütün liderleri hazır bulundu.

Çin Başbakan Yardımcısı ve Şanghay Expo Organizasyon Komitesi Başkanı Wang Qishan (Van Çişen), açılış töreninde 246 ülke ve uluslararası örgüt ile Çinli ve yabancı işletmelere fuara aktif olarak katılmaları dolayısıyla teşekkür etti. Wang, ana teması ''Daha iyi şehir, Daha iyi yaşam'' olan fuarın yeni bir hayat stiline öncülük edeceğini, insanlığın gelişimi olduğu kadar insan ve tabiat arasında ahenk oluşturulmasını yükselteceğini söyledi. Uluslararası Sergiler Bürosu Başkanı Jean-Pierre Lafon ise Şanghay Expo'nun sosyal uyanmaya katkı sağlamasını, böylelikle şehirlerin daha güçlendirilebilir, sevimli ve daha uyumlu olmasını ümit ettiğini dile getirdi.

Açılış merasimi Expo Kültür Merkezi binası içinde düzenlenen danslı şovlar ve Huangpu Nehri'nin iki yakasında yapılan görsel şovlar olmak üzere iki bölümden oluştu. Açılış töreninde Çinli ve yabancı aktörlerin şovları, Huangpu Nehri'nin iki yakası tarafından atılan havai fişekler, lazer gösterileri, akustik görsel şovlar ve son olarak sahnenin arka planında sergilenen yüksek teknoloji kombinasyonu eşliğinde konçerto yer aldı.

Çin Cumhurbaşkanı Hu, fuarın açılışına katılan önemli konuklar onuruna bir karşılama yemeği verdi. Burada yatığı konuşmada Hu, Şanghay Dünya Fuarı'nın dünyaya 5 bin yıldan uzun uygarlık geçmişine sahip olan, reform ve dışa açılma girişimlerinde hızla ilerleyen Çin'i tanıtacağını ifade etti. Ayrıca Çin'in de yabancı ülkelerin tecrübelerini öğrenmesini sağlayacağını belirterek, fuarın dünya ülkeleriyle iletişim köprüsü olacağını dile getirdi.

Expo'ya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myong-bak, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov , Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev , Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhia Elbegdorj ve bir çok ülkeden üst düzey yetkili katılıyor.

İlk olarak 1851'de Londra'da açılan ve 159 yıllık tarihe sahip Expo, ilk defa bir gelişmekte olan ülkede düzenleniyor. Şanghay Expo, 2008 Pekin Olimpiyatları'nın ardından Çin'de düzenlenen en büyük etkinlik oluyor.

6 ay sürecek ve 57 uluslararası örgütün ile 189 ülkenin kendini tanıtacağı fuarı, Expo tarihinde rekor bir sayıyla 70 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, alanı yarın sabahtan itibaren ziyaretçilere kapılarını açacak.