Yagnına Gitmeyen Vatandaşa 200 Tl Para Cezası

Bin 124 kilometre kıyı şeridi ve yüzde 68'inin ormanlarla kaplı olduğu, Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi turistik ilçelerin yer aldığı Muğla'da orman yangın sezonu öncesi alınacak tedbirler masaya yatırıldı

Yagnına Gitmeyen Vatandaşa 200 Tl Para Cezası
Bin 124 kilometre kıyı şeridi ve yüzde 68'inin ormanlarla kaplı olduğu, Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi turistik ilçelerin yer aldığı Muğla'da orman yangın sezonu öncesi alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Muğla Valiliği Özer Türk salonunda yapılan toplantıda yangın öncesi, yangın esnasında ve sonrasında alınacak tedbirler ele alındı.
Muğla vali Yardımcısı Recep Yüksel Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Emniyet, Jandarma, ilgili kurum temsilcileri katıldı. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, alınacak tedbirler öncesi verdiği brifingde, geçen yıl Muğla'da Cumhuriyet tarihinin en başarılı orman yangın sezonunun geçirildiğini belirtirken, bu yıl aynı başarıyı göstermek için topyekün herkese büyük görevler düştüğünü açıkladı. Yangın sezonu öncesi 32 maddelik alınacak tedbirler arasında, orman köylüsü ve bu köylerdeki okullarda orman sevgisinin aşılanması, yangın sezonunda Cuma günleri camilerde orman yangınlarına karşı uyarıcı uyarıcı hutbelerin okunması, enerji nakil hatlarının elden geçirilmesi, basın yayın organları kanalıyla orman yangınlarını önleyici yayınların yapılması, karayolları ve köy yollarındaki kurumuş otların temizlenmesi, anız yakılmasının önlenmesi, ormanlık alanlarda bulunan turistik tesislerin önlemlerini alması, arıcılar ve çobanların kimlik tespitlerinin yapılarak yangına karşı uyarılmaları, yangına müdahale eden askeri birliklerin eğitim verilmesi, GSM operatörleri kanalıyla cep telefonlarına orman yangınları konusunda uyarıcı mesaj geçilmesi ve yangın sezonu boyunca ormanlık alanlardaki turistik tesislerden havai fişek atışın yasaklanması gibi tedbirler alındı.
CEZAİ MÜEYYİDELER
6831 sayılı Orman Kanunu'nun 105 ve 110. maddelerinde belirtilen cezai müeyyidelerin de güncelleştirildiğini belirten Muğla Orman Bölge Müdürü Aydın, "Orman idaresince belirlenen konaklama yerlerinden başka yerlerde geceleyenler hakkında 58.80 TL idari para cezası, tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile orman yangınına sebebiyet verenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, kasten orman yakanlar 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası, orman yangınlarında duyulan insan gücü nedeniyle, yangının söndürülmesi için yetkili memur veya orman teşkilatı tarafından yangın mahalline gitmeleri emrolunması, gidip de çalışmayanlar ve verilen işi yapmayanlar hakkında da ilin en büyük mülki amiri tarafından 200 TL para cezası uygulanır" dedi.
11 NOKTADA DEVRİYE GEZECEK
Orman yangınlarının en yoğun yaşandığı Temmuz ve Ağustos aylarında Bodrum'da iki, Milas, Yatağan, Ula, Mramaris'te 3, köyceğiz ve Fethiye'de iki ayrı güzergahta arazözler ile devriye hizmeti verilecek. Muğla'nın en kritik noktaları olarak belirlenen güzergahlarda bulunan ekipler, olası bir orman yangınında ilk müdahaleyi yapacak.