'Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı?'

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı? Ankara'da. Nerede yargıladınız? İmralı'da. Şimdi çıkıp buradan Habur'u konuşuyorsunuz. O zaman onurunuz, haysiyetiniz yok muydu?'' diye sordu.

Anayasa değişikliği teklifinin 27. maddesi üzerindeki MHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa değişiklik teklifiyle amacın ''uzlaşma değil çatışma olduğunu'' ileri sürdü.

Milletin iradesinin temsil edildiği Mecliste milletin hukukunu koruduklarını anlatan Vural, ''Burada bir oy için Meclis Başkanlığını bile yoğun tartışmaların içine sokarak maalesef konumunu tartışmalı hale düşüren bir istismar anlayışına şahit olduk '' diye konuştu.

''Millet iradesine darbe vurmaya çalışanlara karşı çıktıklarını'' dile getiren diyen Vural, ''Milletvekilleri memur değil. Bunu 1 Mart tezkeresinde gösterdiler, yine göstereceklerdir'' dedi. Vural, ''Habur'da Türk bayrağının rahatsızlık yaratır diye indirilmesine içiniz cız etmedi mi? Ettiğini biliyorum'' diye konuştu.

Teklifin halk oyuna tümüyle sunulacağını belirten Vural, ''Çocukları, engellileri, memurları yargıyı ele geçirmek için kullanıyorsunuz'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Anayasa teklifiyle ilgili BDP'nin önerilerinin iktidar partisi tarafından ''yok sayıldığını'' savundu. Seçim barajının düşürülmesi yönündeki tekliflerinin kabul görmediğini belirten Ata, yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

''Yargıdaki savaşın adını 'yargı reformu' olarak sunmamalıyız, sunamamalıyız'' diyen Ata, temel hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin referanduma götürülmesini eleştirdi.

OYLAMALAR ANAYASA VE İÇTÜZÜĞE UYGUN

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişiklik teklifindeki maddelerde içerik bütünlüğünün olduğunu ve demokrasinin standardını yükselttiğini kaydetti. Bozdağ, ''Dolasıyla teklifin birlikte referanduma sunulması Anayasaya ve Venedik Komisyonu raporuna uygundur'' diye konuştu.

Oylamaların Anayasa ve İçtüzüğe uygun yapıldığını belirten Bozdağ, ''Parlamentoda olan tüm milletvekillerinin özgür iradelerine uygun olarak oy kullandıklarına inanıyorum. Ama bir grup hiç oy kullanmıyor. 'Hayır' dedikleri bir Anayasaya 'hayır' deme özgürlüğü olmayanların özgür vicdanlarıyla karar verme imkanı var mı? 'Hayır' diyemiyor itham yapıyor'' dedi.

Bozdağ, şunları kaydetti:

''Demokrasi yokluğunda atılan her büyük adıma 'dikta' diyorlar. Milli egemenlik ve milli iradenin buluşması yolunda atılan her büyük adıma 'dikta' deniyor. 'Dikta' sözcüğüne baktığınız zaman, millet iktidar olmuş Menderes'in sıfatı 'diktatör'. Darbecilerden sonra yine iktidarda Özal var, millet getirmiş. Özal'a 'diktatör' deniliyor. Şimdi bakıyorsunuz milli irade Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarını iktidara getirmiş, yine 'dikta' teraneleri, yine 'diktatör' lafları. Bu ülkede sivil dikta yaşanmıştır ama sadece rahmetli İnönü döneminde Türkiye sivil diktayı yaşamıştır. Onun dışında sivil dikta yoktur.

Habur'un hamurunu yoğuranlar, Abdullah Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı? Ankara'da. Nerede yargıladınız? Bursa'da, İmralı'da. Oraya adliye sarayını kim yaptı? Yargılanırken askeri hakimi kim çıkardı? Şimdi çıkıp buradan Habur'u konuşuyorsunuz. O zaman onurunuz, haysiyetiniz yok muydu?''