Marmara Belediyeler Birliği Genel Kuruluna Arap Damgası

Türkiye'nin 11 farklı ilinden 276 belediyenin üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin genel kurulu Arap ülkelerden gelen mahalli idarecilerin de katılımı ile Bursa'da yapıldı.

Altı ayda bir gerçekleştirilen Marmara Belediyeler Birliği'nin genel kurulu, yeni tamamlanan Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Ortadoğu ülkelerinin belediye yöneticileri büyük ilgi gösterdi. Bahreyn'in Manama, Katar'ın Doha ve Kuveyt'in Kuveyt belediyelerinin yetkilileri ile Filistin'in El-Halil ve Beyt Sahur, Ürdün'ün Al-Salt ve Petra belediyelerinin başkanlarının da katıldığı genel kurulda konuşan Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep
Altepe, "Arap ülkelerindeki yerel yönetimlere destek veren Marmara Belediyeler Birliği, Türk belediyecilik tecrübesini Ortadoğu'ya aktarmaya devam edecek. Körfez ülkeleri Belediyeler Birliği'nin kuruluşuna tam destek verecek" dedi.
Genel kurulun açılış konuşmasında belediyeciliğinin özünün katılım olduğunu vurgulayan Altepe, hizmetlerin birlik ve beraberlik içinde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. MBB'nin 35 yıl önce bu maksatla yola çıktığını ve yerel yönetim konusunda önemli bir mesafe kat ettiğini söyleyen Altepe, "Ülkemizde yerel yönetim sisteminin geliştirilmesi, büyükşehir belediyelerinin kurulması ve yerel yönetim reformunun yapılması sürecine önemli katkılar sağladık. Birliğimiz bugün Türkiye'nin en önemli
"belediyecilik eğitim merkezi" haline gelmiştir. 2009 yılında 130 farklı eğitim programı ile yaklaşık 11 bin belediye çalışanına hizmet içi eğitim hizmeti verdik" dedi.
MBB üyesi belediyelerin festivallerde sanatçılara faza para ödememesini isteyen Altepe, "Bizlere müracaat ettiğiniz takdirde istediğiniz sanatçıları sizlere daha fazla yük olmadan temin edebiliriz" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARINI KATAR'A DAVET ETTİ
Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah Al-Kaabi de, Bursada'ki belediyelerin işleyişini gördüklerini söyleyerek, birlik üyesi belediye başkanlarını Doha'ya davet etti. Arap devletleri ve Türkiye arasında ortak adetler ve çıkarlar bulunduğuna dikkati çeken Al-Kaabi, "Türk-Arap ilişkileri son yıllarda büyük bir gelişme içinde. Bunu evvela ekonomi alanında zirveye taşımalıyız. Körfez ülkeleri birlik kurmayı hedeflemektedir. MBB ile dayanışma içinde olmayı ve Körfez bölgesinde teşkilatlar kurmalarını
ümit ediyoruz" diyerek destek istedi.
Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Kurlu Müdürü Lütfü Akça ise, "Bursa'da çevre çalışmalarında bir ivme var. Belediyelerimiz kendi yükümlülüklerinin yanında sanayicileri uyararak bizlere destek oluyor. Belediyelerin su ve görüntü kirliliği ile ilgili çalışmaları var. Onlara bu hususta destek veriyoruz" dedi.
Atık yönetiminde katı atık bertaraf tesislerinin kurulması gerektiğini vurgulayan Akça şunları söyledi:
"Son yıllarda bu konuda sevindirici gelişmeler olduğunu söylebiliriz. 2003 yılında az sayıda tesis varken şu anda 42 adet düzenli depolama tesisi var. Yıl sonuna doğru 55'e çıkmasını bekliyoruz. Bu tesislerde 40 milyon nüfusun katı atıkları depolarınır hale gelecek. 36 ilde toplama tesisi var. 33 milyon nüfusun ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplanmasını sağlayacak sistem kurulmuş durumda, ama tam işleyemiyor. Uygulamada sıkıntılar var. Problemleri çözmek için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Tıbbi
atık ve hafriyat atıklarında belediyelerin çalışmaları var. Entegre atık yönetimiyle ilgili gerekli alt yapıyı hazırlamaya gayret ediyoruz. Ancak belediyeler tarafından kurulan düzenli depolama tesisleri maalesef vahşi depolama tesisi olarak kullanılıyor. Bunun sebebi teknik eleman yetirsizliği veya eğitimsizliktir. Bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz".
Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Kurlu Müdürü Lütfü Akça ile MBB Başkanı Recep Altepe arasında ortak çalışma protokolü imzalandı. Protokol kapsamında katı atık, atık su, su yönetimi, görüntü, gürültü, çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesi ile ağaçlandırma ve ormanlık alanların korunması ve geliştirilmesi hususunda MBB üyesi belediyelerin personeline yönelik eğitimler verileceği öğrenildi. Protokolün ardından genel kurula geçildi.