Kocaeli'de kapasite kullanım oranı nisanda yüzde 68.8 oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'de kapasite kullanım oranını, nisan ayında yüzde 68.8 olarak açıkladı. Zeytinoğlu, "Krizi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'de kapasite kullanım oranını, nisan ayında yüzde 68.8 olarak açıkladı. Zeytinoğlu, "Krizin etkileri azaldı." dedi.

KSO Meclis Toplantısı'nda konuşan Zeytinoğlu, ekonomik durumu değerlendirdi. Bu yılın ilk çeyreğindeki ekonomik göstergelerin küresel ekonomik krizin etkilerini azalttığını belirten Zeytinoğlu, ekonomik krizin etkilerinin azalmakla birlikte halen sürdüğünü söyledi.

İşsizlik oranının, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan azalarak, yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleştiğini açıklayan Zeytinoğlu, "Geçen yıl aynı ayda işsizlik yüzde 15,5 olarak açıklanmıştı. Her ne kadar 1 puanlık bir azalma görünse de işsizlik şu an ülkemizdeki en büyük problemlerden biri olmaya devam etmektedir." dedi.

Türkiye'de nisan ayı kapasite kullanım oranı yüzde 72,2 ile son 18 ayın en yüksek değerine ulaştığını hatırlatan Zeytinoğlu, kendileri tarafından yapılan araştırmada da söz konusu artışın paralellik arz ettiğine dikkat çekti. Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Odamız verilerine göre nisan ayı ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 68,8'dedir. Bölgemizde yüzde 78,8 ile plastik sanayi, yüzde 73,9 ile kağıt ve orman sanayi ve yüzde 73,3 ile kimya sanayi dikkat çeken sektörler olmuştur. Yüzde 61,9 ile otomotiv sanayi ise geçen aya göre 1,9 puanla yükselmiş olmakla birlikte 2008 yılındaki yüzde 80 seviyelerinin hala altında bir performans sergilemektedir. Otomotiv sanayii ile ilgili diğer verilere baktığımızda OSD 2010 yılı Ocak – Mart dönemi pazar, üretim ve ihracat verilerine göre toplam pazar; 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,2 oranında artarak 100 bin adetten 107 bin adet düzeyine çıkmıştır. Dönemsel genel oranlara bakıldığında 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artış yüzde 67,3, otomobil ihracatındaki artış ise yüzde 52,9 düzeyindedir. Bunun sonucu toplam üretim yüzde 80,7 ve otomobil üretimi de yüzde 63,4 oranında artmıştır."