Kazakistan Meclis Başkanı Muhammedjanov: Dünyadaki savaşların ana sebebi diyalogsuzluk

Kazakistan Meclis Başkanı Ural Muhammedjanov , dünyada yaşanan savaşların temelinde diyalog eksikliği olduğunu söyledi. Muhammedjanov, Diyalog Avra

Kazakistan Meclis Başkanı Ural Muhammedjanov , dünyada yaşanan savaşların temelinde diyalog eksikliği olduğunu söyledi. Muhammedjanov, Diyalog Avrasya Platformu (DAP) tarafından organize edilen , 'Avrasya'da Medeniyetler ve Nesiller Diyalogu' konu uluslararası toplantının açılışına katıldı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlayan toplantıya, bir çok ülkeden üst düzey yetkililer ve entelektüeller katılıyor.

21. yüzyılda hala diyalog eksikliklerinin yaşanmasından herkesin kendine pay çıkarması gerektiğini vurgulayan Muhammedjanov, yeni yetişen nesillerin savaştan ve kavgadan uzak, barış ve hoşgörü ortamında yaşamayı hak ettiğini kaydetti. Kazak Meclis Başkanı, geçmişteki olayların tarihte kaldığını, ama gelecek için aynı hataların yapılmaması için diyalog kapılarının açık tutulması gerektiğini belirtti.

Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı ve DAP dönem Başkanı Nurlan Orazalin forumun açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının dünya barışına ve halklar ve dinler arasındaki hoşgörünün oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunun altını çizdi. Orazalin, 130'dan fazla halkın barış içinde yaşadığı Kazakistan'da bu toplantının düzenlenmesinden duyduğu gururu dile getirdi.

Almatı'da düzenlenen Avrasya Medya Forumu'na katıldığı için toplantıya katılamayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, kutlama mesajı gönderdi. Nazarbayev, 'Kazakistan'ın başkenti Astana'da uluslararası böyle anlamlı bir toplantının yapılmasından oldukça memnun olduğunu bildirdi. Kazak lider mesajında, DAP'ın Avrasya coğrafyasında medeniyetler ve halkların arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ve yeni diyalogların kurulmasına insanlık adına katkı sağlayacağına olan inancını bildirdi.

Toplantıya Rusya'dan katılan Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rostislav Rıbakov ise Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Rıbakov, siyasi bir maksat gütmeyen bu harekette geçlerin devreye girmesiyle diyalog çalışmalarının yeni bir boyut kazanacağını söyledi.

"SÖZÜ GENÇLERE BIRAKTIK "

DAP Eş Başkanı Harun Tokak da mikrofonumuza, dünyanın farklı yerlerinde insanlığın hala acılar yaşadığını ve DAP'ın bölgede kin ve nefretin yerine barışın hakim olması için çalıştığını söyledi. Tokak, bugün önemli bir adımın atıldığını ve sözü gençlere bıraktıklarını bildirdi.

Gürcistan'dan toplantıya iştirak eden devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin annesi Prof. Dr Guli Alasaniye da mikrofonlarımıza barış ve dostluğun önemini anlattı. Alasaniye barışa herkesin ihtiyacı olduğunu ve bunun yolunun da birbiriyle konuşmaktan diyalogdan geçtiğinin altını çizdi.

Konuşması en çok alkışlanan Kırgızistan temsilcisi Maksat Kunakulov, ülkesinde yaşanan olayların diyalog eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Çözümün yine diyalog yoluyla olması gerektiğini söyleyen Kunakulov, Kazakistan, Rusya, Türkiye ve Özbekistan'a olaylardan sonra Kırgız halkına gönderdikleri insani yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Birlik ve Barış Sarayı'nda düzenlenen toplantıya Kazakistan Milli Eğitim Bakanı Janseyit Tümebayev, Kazakistan Halklar Asamblesi Başkanı Yeraly Togzhanov ve Kazakistan Senato Başkan Yardımcısı Muhammed Kopayev da katıldı.

İki gün sürecek toplantıya 16 ülkeden 200'e yakın akademisyen ve bürokrat katılıyor.Toplantıya Kazakistan Senato Başkanı Kasım-Jomart Tokayev'in de konuşmacı olarak katılması bekleniyor. Toplantıya; Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed da katılacak.