Evcil'in yargılandığı davada savcı, mütalaasını hazırlayamadı

İşadamı Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu 211 sanık hakkında "Suç örgütü oluşturmak, rüşvet vermek, kara para aklamak ve kara parayla servet artır

İşadamı Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu 211 sanık hakkında "Suç örgütü oluşturmak, rüşvet vermek, kara para aklamak ve kara parayla servet artırmak" suçlamasıyla devam eden davada savcı, iş yoğunluğu nedeniyle mütalaasını hazırlayamadı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iş adamı Erol Evcil ve Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 211 sanıklı davanın görülmesine bugün devam edildi. Duruşmaya; Erol Evcil (Eşrefoğlu), Serpil Sağır, Fettah Erdem, İlyas Uç, Hüseyin Kayapalı ve Halil İbrahim Uysal katıldı. "Suç örgütü oluşturmak, rüşvet vermek, kara para aklamak ve kara parayla servet artırmak"la suçlanan sanıklardan Serpil Sağır, daha önce mahkemede ifadesi alınmadığı için önce hakkında ileri surulan suçlar yüzüne karşı okundu. Ardından da Sağır'ın savunması alındı.

Tutuksuz yargılanan Serpil Sağır, eşinden ayrıldıktan sonra deprasyona girdiğini, 2004 yılında kimliğini kaybettiğini ve 2005 yılında Üsküdar Nüfus Dairesi'nden tekrar kimlik çıkardığını söyledi. Kimliğinin bu nedenle sahte olarak kullanılmış olabileceğini belirten Sağır, sanıkları tanımadığını, hiçbirisi ile irtibatı bulunhmadığını belirterek hakkında yapılan suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

Mahkeme başkanı, dosyanın önceki duruşmada mütalaa için savcıya gönderildiğini ancak savcılık makamınca mütalaanın henüz hazırlanmadığını belirtti. Sanık Erol Evcil'in avukatı Ahmet Gökçen, müvekkili Evcil'in, İş Bankası'ndan en son 2006 yılı Ağustos ayında kredi aldığını ve bu kredi alınması olayıyla ilgili olarak dolandırıcılık suçlaması yapıldığını söyledi. Müvekkilinin İş Bankası'nı dolandırmakla suçlandığını belirten Avukat Gökçen, aynı zamanda İş Bankası yöneticileri hakkında da dava açıldığını söyledi. Avukat Gökçen, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği bilgisine ulaştıkları bu yargılama akibetinin sorulmasını talep etti.

Erol Evcil'in diğer avukatı Mehmet Er de, İş Bankası yöneticileri hakkında yargılama bulunduğunu, bu yargılamanın karar aşamasından sonra Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nde olduğunu söyledi. Müvekkili Evcil'in de aynı suçla suçlandığını ileri süren Avukat Er, aynı suçla ilgili iki farklı yargılamanın yapılamayacağını belirterek Yargıtay aşamasında bulunan dosyanın, incelenmek üzere mahkeme tarafından istenilmesini talep etti. Ayrıca bilirkişi raporunda kullanılan son kredi tarihinin dahi yazılmamış olduğunu kaydeden Avukat Er, raporda yeterli done bulunmadığını ileri sürerek yeni bir bilirkişi raporu düzenlenmesini istedi.

Bu arada, davacı İş Bankası avukatı Mert Kırımoğlu da, Evcil tarafından kullanılan kredi tarihlerini tek tek belirtir bir raporu 11 Kasım 2009 tarihinde mahkemeye sundukları için tekrar bilirkişi raporu hazırlanmasına gerek olmadığını ifade etti. Avukat Kırımoğlu, İş Bankası yöneticilerinin yargılandığı davanın da bu dava ile bir ilgisi bulunmadığını savundu.

Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, bu duruşmada savunması alınmamış bir sanığın ifade verdiğini belirterek dosya kapsamı ve iş yoğunluğu nedeniyle mütalaa hazırlayamadıklarını, mütalaa için ek süre verilmesini talep etti.

Savunması alınamayan Necdet Körük'ün, bir sonraki celsede hazır edilmesi kararlaştırılan duruşma, görüşünü bildirmesi için dosyanın, Cumhuriyet Savcılığı'na tekrar gönderilmesine karar verildi. Duruşma, 22 Eylül 2010 tarihine ertelendi.

Alalattin Çakıcı'nın para kasası olduğu ileri sürülen Erol Evcil ile Nilüfer Turizmin sahibi Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 211 sanık hakkında "kara para aklama, çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla açılan davanın görülmesine 18 Nisan 2007 tarihinde başlanmıştı.