3. Uluslararası Balkan Kongresi Tekirdağ'da Başladı

Balkanlar'da bölgesel işbirliğinde sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının rolünün ele alınacağı 3. Uluslararası Balkan Kongresi, Tekirdağ'da başladı.

Türk Asya Stratejik Araştırma Merkezi (TASAM), Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi'nin işbirliği ile bu yıl 3.'sü düzenlenen Uluslararası Balkan Kongresi, Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salonu'nda başladı. 3 gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Tekirdağ Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Dışişleri Bakanlığı, Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Şanırvan
Olgun ve Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek yaptı. Kongreye Balkan ülkelerinden 70'e yakın sivil toplum kuruluşu ve düşünce kuruluşu temsilcileri, akademisyen, büyükelçi, araştırmacı ve gazeteciler katıldı.
TASAM Başkanı Şensoy, Balkan ülkelerinin kalkınmasında, demokratikleşmesinde ve barışın tesisinde oldukça önemli roller üstlenen düşünce kuruluşları ve STK'lar arasında bir platform oluşturarak, bölgesel işbirliği sürecine önemli katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Vali Kemelek ise, "İlkini 2007 yılında düzenlediğimiz Uluslararası Balkan Kongresi, her geçen yıl daha büyük bir ilgi ve katılımla genişleyerek, Balkan ülkelerinin iletişim ve işbirliği imkanlarını değerlendirdikleri çok önemli bir platform konumuna gelmiştir. Bu durumdan aldığımız güçle Uluslararası Balkan Kongresi'ni sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik işbirliğinin odak noktası haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Balkanlar, çok eski dönemlerden bugüne dek büyük medeniyetlere ev
sahipliği yapmış. Bu bölgede ortaya çıkan siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmeler, dünya siyasetini belirleyen çok önemli unsurlar olmuşlardır. Bu bağlamda, Balkanlar'da sağlanacak barış ve istikrarın dünya barışı ve istikrarı için atılmış çok önemli bir adım olduğu aşikardır. Balkanlar, Asya ile Avrupa'nın kucaklaştığı çok değişik dil, din, millet ve medeniyetlerin bir arada yaşadığı bir kaynaşma noktasıdır" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların arından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, "Türkiye Balkan Ülkeleri Arasında STK Eksenli Çok Yönlü İş Birliğini Geliştirme Çabaları'' adlı sunumunu yaptı. Kongrede 4. oturumun ardından akşam yemeğine geçildi.