Rus üssü Ukrayna parlamentosunu karıştırdı

Rusya'nın Ukrayna'nın Sivastopol kentinde bulunan Karadeniz Filosu'nun 2017'den sonra 25 yıl daha bölgede kalmasını sağlayacak anlaşmanın Ukrayna parl

Rusya'nın Ukrayna'nın Sivastopol kentinde bulunan Karadeniz Filosu'nun 2017'den sonra 25 yıl daha bölgede kalmasını sağlayacak anlaşmanın Ukrayna parlamentosu Rada'da onaylama sürecinde olaylar çıktı. Muhalefet parti milletvekilselleri oturumun başlamasının ardından parlamento başkanı Volodimir Litvin'i yumurta yağmuruna tutarken, korumalar şemsiye ile başkanı ancak koruyabildi. İktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinin yumruklarla birbirlerine saldırdıkları olaylı oturumda Rus askeri üssünün süresinin uzatılmasını öngören anlaşma 236 milletvekilinin desteğini alarak onaylandı.

Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko taraftarları ve muhalefet partilerinden 5-7 bin kişilik bir grubun da parlamento önünde polisle çatıştıkları belirtiliyor. Parlamento binasına giren kimliği belirsiz kişiler 4 gaz bombası atarken, oturumun gerçekleştiği salonda dev Ukrayna bayrakları açıldı.

Muhalefet partiler dışarıda toplanan kalabalığın 10 bin civarında olduğunu iddia ederken, yönetimde bulunan Bölgeler Partisi yaklaşık 5 bin kişinin sokaklara çıktığını kaydetti. Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç taraftarları da parlamento etrafında toplanırken, yönetim lehine slogan attı. Muhalif grupların "Rezalet! Rezalet!" ve "Yanukoviç'i ve çetesini indirin!" şeklinde bağırdıkları belirtiliyor. Polis iki grubun arasına kordon oluşturarak olayların büyümesini engellemeye çalıştı.

Yuşçenko'nun parlamento binasına gelerek bir basın toplantısı düzenledi ve iktidarı doğalgaz karşılığında ülke egemenliğini satmakla suçladı. Turuncu devrim liderlerinden eski başbakan Yulia Timoşenko da tüm taraftarlarını parlamentoyu abluka altına almaya çağırdı. 11 Mayıs'ta iktidar milletvekillerinin meclise gelmelerini engellemek için parlamento önünde taraftarlarını toplanmaya çağırdı. Timoşenko erken seçime gidilmesini ve hükümetin anlaşmayı feshetmesini istiyor.

DUMA'DA JİRİNOVSKİ BOYKOTU

Ukrayna parlamentosunun üs anlaşmasını onaylamasının ardından, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma da 410 milletvekilinin desteği ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 21 Nisan'da imzaladıkları anlaşmayı onayladı. Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski anlaşmayı boykot etti. Ukrayna'nın anlaşmaya saygılı olacağına inanmayan Jirinovski, bu paranın ülke ekonomisinin geliştirilmesi için harcanmasını istiyor.

Ukrayna'ya yüzde 30 doğalgaz indirimine giden Moskova üsle ilgili yeni anlaşmanın imzalanmasını sağladı. Dün Kiev'de temaslarda bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 40 milyar dolarlık indirimin Sivastopol üssü için çok fazla bir rakam olduğunu, ancak Rusya için paradan çok, Ukrayna ile askeri, ekonomik ve sosyal alanda ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Anlaşmaların onaylanmasının ardından Rusya Karadeniz'deki varlığını uzun vadeli olarak garanti altına alırken, Ukrayna'da muhalefet partililerinin gösterilerin yoğunluğunu artırmasından endişe ediliyor