Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi Hayata Geçiyor

Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) işbirliğiyle yürütülen "Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesinin" son 2 parselde daha yapılacak kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayata geçeceği belirtildi

Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi Hayata Geçiyor
Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) işbirliğiyle yürütülen "Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesinin" son 2 parselde daha yapılacak kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayata geçeceği belirtildi.
Aydın ile merkezinde bulunan tarihi 'Gümrükönü Hanı'nın turizme kazandırılması için Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve AYTO arasında 2005 yılında imzalanan Gümrükönü Hanı Restorasyon Proje Protokolü 5 yıllık sürenin dolmasının ardından yenilendi.
AYTO'da gerçekleşen imza törenine Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Defterdarı Talat Çalışkan ve Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Gümüş, söz konusu proje protokolünün valilik, belediye ve AYTO arasında 2005 yılında imzalandığını hatırlattı. Proje kapsamında bugüne kadar önemli bir mesafe alındığını belirten Gümüş, "Protokolün yenilenmesi gerekince konu Aydın Belediye Meclisi gündemine getirdik. Projenin ivedi bir şekilde hayata geçirilebilmesi için çalışmalarımızı ilgili kurumlarla paylaştık ve yapılan görüşmeler sonucunda yeni bir protokol hazırlandı" dedi.
Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi'nin Aydın için önemine işaret eden AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, "Kültürümüz ve tarihimizden asla vazgeçemeyiz. Çünkü bu varlıklarımız bizim geleceğimize ışık tutacak. AYTO olarak başka eğitim olmaz üzere toplum yararına olan her türlü işe el uzatıyoruz. Bu projenin bugünlere kadar gelmesinde büyük emeği olan eski Valimiz, eski Belediye Balkanımız ve eski AYTO yöneticilerine teşekkür ediyorum. Böyle bir projeye imza atmış olmaktan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.
Aydın'a daha fazla yerli ve yabancı turist çekilebilmesi ve ekonomik faaliyetlerin canlanması için projeni bir an önce bitirilmesi gerektiğini savunan AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız ise, AYTO olarak var olan değerlerin Aydın'a kazandırılması ve ilin tanıtımı için önemli çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, "AYTO olarak bugüne kadar önemli projelerde yer aldık. Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi'nin de hayata geçmesi için dönemin Kültür ve Turizm Baknaı Atilla Koç ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan destek istedik. Aydın için hayati önem taşıyan bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenler ile Valimiz Hüseyin Avni Coş ve Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu'na teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"SON 2 PARSEL KALDI"
2005 yılında projeyle ilgili olarak 5 yıllık bir protokol imzalandığını anımsatan Başkan Özlem Çerçioğlu, protokolün yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkınca konunun belediye meclisi tarafından geçen ay gündeme alındığını kaydetti. Aydın turizmi, tarihi dokunun korunması ve ekonominin canlanması için bu projenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Çerçioğlu, şunları söyledi: "Komisyon üyelerimiz bu konudaki çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak Aydın Valiliği ve AYTO'ya sundular. Şuan projenin hayata geçmesi için istimlak ve kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Orada var olan 26 parselden 24'ünü kamulaştırdık. Diğer 2 parsel sahibiyle görüşmelerimiz ve bu konudaki yargı süreci devam ediyor. Aydın Belediyesi olarak bu sorunları en kısa sürede tamamlayarak Gümrükönü Hanı'nı Aydın'a kazandıracağız"
"BÜROKRASİ HIZLANDIRILMALI"
Varlıkların turizm faaliyetlerine kazandırılmasının önemine değinen Vali Coş ise, söz konusu protokolün Aydın'ın çağdaş yüzünün ortaya konulması bakımından örnek bir çalışma olduğunun altını çizdi. Aydın'daki var olan varlıkların turizme kazandırılması için gerekli tüm çalışmaların yapıladığına dikkat çeken Coş, şöyle konuştu: "Aydın'daki 3 kurum birlikte böyle bir çalışmaya imza atarak örnek bir çalışma yaptı. Ayrıca bunun yanı sıra yeni müzemizin faaliyete geçirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İşin hızlandırılması için gerekli talimatı verdik. Bürokrat olmamıza rağmen, bizde bürokrasiden şikayetçiyiz. Bir proje hazırlanması bile 6 ay sürüyor. Buda işlerimizde geleneksel yöntemleri kullanmaktan vazgeçmediğimiz için oluyor. Bu süreler uzun süreler. Bunun için bürokratlarımızın konulara bakış açılarını değiştirmeleri gerekiyor. Gönlümüz Gümrükönü Hanı Projesi gibi onlarca projeye imza atmak istiyor. Bunun için AB ve Aydın Valiliği denetiminde olan fonların kullanılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz"
Yapılan konuşmaların ardından Gümrükönü Hanı Restorasyon Projesi'nin yeni protokolü Vali Coş, Başkan Çerçioğlu, AYTO Meclis Başkanı Parmaksız ve AYTO Başkanı Dokuzlu tarafından karşılıklı olarak imza altına alındı.