Demircilik mesleği yok oluyor

Demircilik zanaatı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yok oluyor. Daha önce Bingöl çevresinde demirciliğin merkezlerinden olan Çaytepe Beldesi'nde b

Demircilik zanaatı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yok oluyor. Daha önce Bingöl çevresinde demirciliğin merkezlerinden olan Çaytepe Beldesi'nde bu zanaatı icra eden neredeyse kalmadı.

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Çaytepe beldesinde yaşayan Yaşar Öztürk, 300 yıldır beldelerinde babadan oğla geçen demircilik mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. 18. yüzyıldan beri Çaytepe beldesinde icra edilen demir işleme zanaatının yok olmaya başladığını belirten 67 yaşındaki Yaşar Öztürk, ailelerinde babadan oğla geçen demir işleme zanaatının gelişen teknolojiyle birlikte ihtiyaç dışı kaldığını ifade etti.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte demir işleme atölyeleri ve demir çelik fabrikalarının her çeşit ürün imal etmesi atalarımızın zanaatı olan demirciliği yok olmaya mahkûm ediyor. 1900'lü yıllardan önce Bingöl bölgesinde demirciliğin en çok yapıldığı ve en çok demirci dükkânının olduğu yer olan eski adı Valir olan Çaytepe Beldesi'nde bu zanaatı, bugün sadece bir kişi yapıyor. 67 yaşında olan Yaşar Öztürk, demircilik mesleğinin dedelerinden kalma bir meslek olduğunu belirterek, tarih boyu süregelen bu mesleğin şimdilerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Zanaatın teknolojiye yenik düştüğünü belirten Yaşar usta, "Ben kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Ben babamdan öğrendim. Babam dedemden öğrenmiş. Bu zanaatı ailemizin tarihinde vardı. Eskiden ocakta demirleri kızdırıp çekiçle demirleri istediğimiz şekle sokuyorduk. Çekiç, kazma, balta ve kürek gibi tarım aletleri yapıyorduk. Babamızdan, dedemizden kalan bu demircilik mesleği teknolojiye yenik düştü. Kışın sürekli tarım aletleri hazırlayıp ilkbahar aylarında köylüler bağında, bahçesinde, tarlasında kullanmak üzere satıyorduk. Şimdi ise köyde durumu iyi olmayalar, fabrikalardan çıkan demiri alamayan fakirler geliyor. Onların da durumu iyi olmadığı için yardımcı oluyoruz. Şu an bu işi yapan kimse kalmadı. Gittikçe yok oluyor. Benim yanımda çalışan bir çırak bile yok. Benden sonra bunu yapacak kimse olmayacak. Bu köyde de demircilik yok olacak." dedi.