Balıkesir Sanayi Odası Meclis Toplantısı Yapıldı

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

Balıkesir Sanayi Odası Meclis Toplantısı Yapıldı
BSO Meclisi Nisan 2010 olağan toplantısı meclis başkanı A. Rona Yırcalı'nın başkanlığında OSB'deki BEST tesislerinde yapıldı. Aylık olağan meclis toplantısında konuşan BSO Başkanı Ahmet Kula, ülke ekonomisinde ihracat ve ithalatta bir handikap yaşandığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin 2009 yılını eksi 4,7 daralma ile kapattığını, cari fiyatlarla yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın 954 milyar TL olarak gerçekleştiğini (617 milyar dolar oldu) belirten Kula, 2009 yılında kişi başına gayri safi yurtiçi hasılanın 8 bin 590 dolar olduğunu, sanayi üretim endeksinin de 2009 yılını eksi 9,6 (yıllık bazda) daralma ile kapattığını söyledi. Sanayi üretim endeksinin Ocak 2010'da yüzde 12,3 bir ay sonra ise Şubat 2010'da yüzde 18,1 olarak gerçekleştiği bildirildi.

"DIR"LI İHRACAT HANDİKAP
BSO Başkanı Ahmet Kula, "İhracat 2009 yılında 2008'e göre eksi 22,6 oranında azalma göstermiş, ithalatta 2008'e göre eksi 30,2 azalma göstermişti. Ocak-Şubat 2010'da ise ihracatımız 2009 yılına göre aynı seviyelerde gitmektedir. Ocak-Şubat 2010'daki ithalata bakıldığında ise 2009'a göre yüzde 26 artış göstermektedir. Bu şunu gösteriyor ki, biz yurtiçinde üretmeden veya ithalatı tercih ederek ihracat yapıyoruz. DIR kapsamında her 100 dolarlık ihracatın 45 doları ithal girdiyle gerçekleştiriliyor. İşte zaten en büyük handikap burada. Kapasite kullanım oranlarının düşük çıkması ve çarkların dönmeyişi ile iç pazarda talebin canlanması, işsizlik oranlarının artması buradan kaynaklanıyor. Düşük kur neticesinde daha fazla ithalat oluşuyor. Bu da cari açık riskinin önümüzdeki aylarda devam edeceğini gösteriyor" dedi.

ÇİN, HİNDİSTAN VE GÜNEY KORE MODELLERİ İNCELENMELİ
Ahmet Kula Eximbank kredilerinin yeniden yapılandırılması, ihracattaki finansman payının daha fazla artırılması gerektiğini kaydetti. BSO Başkanı Kula, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yeni ihracat stratejileri ve yeni dış ticaret yol haritasını açıklamasının memnuniyet verici olduğunu söylerken, hiç vakit kaybetmeden ihracat ve ithalatta yeni bir model oluşturulması gerektiğini vurguladı. BSO Başkanı Ahmet Kula, dış ticarette Çin, Hindistan ve Güney Kore modellerinin mutlaka incelenmesi gerektiğini belirtti. Kula, "Bu ülkelerin ihracattaki başarıları daha yakından takip edilmelidir" dedi. BSO Başkanı Kula, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işsizlikle ilgili TOBB'a yönelik sözleriyle ilgili yaptığı açıklamada, TOBB'un 365 oda başkan ve meclis başkanlarıyla 15 Nisan'da Ankara'da yaptığı istişare toplantısındaki 13 soruluk anketinden çıkan sonuçları hatırlattı. Kula, odaların, "Üye sayısı kadar işçi alır mısınız?" ve "Sayın Başbakan odanıza geldiğinde üye sayınız kadar işçi alır mısınız?" sorusuna anketten yüzde 6 evet, yüzde 94 hayır sonucunun çıktığını anlatıp bu konuda odaların aldığı tavrın net olduğunu ifade etti.
BSO Meclis Toplantısı'nda Balıkesir Esmen kolonyalarının sahibi Serdar Albayrak'ın Sanayi Bakanlığı tarafından imalat dalında Türkiye ikincisi olarak ödüllendirilmesi kutlandı. Serdar Albayrak'a BSO Meclis Başkanı A. Rona Yırcalı tarafından ödülü bir defa daha tüm meclis üyeleri önünde verilirken Albayrak'ın bu başarısı Rona Yırcalı, oda başkanı Kula ve meclis üyeleri tarafnıdan alkışlandı. BSO toplantısında ayın konuğu olarak Olimed firmasının genel müdürü ve AR-GE sorumlusu BSO meclisine tanıtıldı. TÜBİTAK'tan en yüksek oranda destekleme alan Olimed endüstriyel maddeler sanayi firması sektör ve kuruluşunu tanıtıp AR-GE çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
BSO Meclis Başkanı A. Rona Yırcalı, 36 üyesi bulunan Sanayi Odası Meclisi'nin olağan toplantısına mazeret bildiren 4 üye dışında tüm üyelerin eksiksiz olarak katılmasından dolayı gösterilen titizlik ve özene teşekkür etti. Meclis gündeminde Mart ayın gelir ve gider rakamlarının da yer aldığı maddeler oybirliği ile kabul edildi. BSO'nun Mart ayında 191 bin TL gider, 140 bin TL gelir kaydettiği belirtildi.