Aksaray Belediyesi'nden Zararlı Böceklerle Mücadele Paneli

Aksaray'da yaz ayları öncesinde zararlı böceklerle mücadele eğitim paneli düzenlendi.

Aksaray Belediyesi'nden Zararlı Böceklerle Mücadele Paneli
Ağaçlı Melendiz Otel'de düzenlenen panele Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, İl Genel Meclisi Başkanı Şaban Bostan, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile mahalle muhtarları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Necdet Sağlam, "Aksaray Üniversitesi olarak bölgemiz ve ülkemiz yararına her türlü çalışmayı yapmaya çalışıyoruz. Belediye-Üniversite işbirliğinde zararlı böceklerle mücadele panelimizde burada nasıl bir mücadele yapılacağını, nelerin yapılması gerektiğini uzman arkadaşlarımız anlatacak" dedi.
Belediye olarak bilimsel çalışmalara önem verdiklerini vurgulayan Başkan Nevzat Palta da, "Aksaray Belediyesi ve üniversitemiz işbirliğinde bugün burada bilimsel bir toplantı hayata geçiriliyor. Bu şehirde yaşayan her bireyin sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamak belediyemizin asli görevlerinin başındadır. Bu konuda başta ben olmak üzere tüm müdürlerimiz bu doğrultuda çalışma yapmaktadırlar. Biz belediye olarak halkımızın sağlığı için çevremizdeki diğer canlılar zarar görmeden bir mücadele istiyoruz. Bu mücadelelerde bilim adamlarıyla çalışmanın çok daha yararlı olacağını düşünüyor ve bu doğrultuda hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından panelistler Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Öner Koçak karasineklerin üremesi, taşıyabilecekleri hastalıklar ve karasineklerle mücadele konusunda slayt gösterisi eşliğinde katılımcılara çeşitli bilgiler verdi. Karasineklerin ayaklarında yüzlerce mikrobu taşıyabileceğini ifade eden Öner, "Karasinekler tifo, dizanteri gibi bir çok bakteriyle bulaşan hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bunun için çok iyi karasinek mücadelesi yapılmalıdır" dedi. Sivrisineklerin üremesi ve mücadele konusunda bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin ise şu bilgileri verdi: "Sivrisineklerin 150'den fazla hastalığı taşıyabildikleri bilinmektedir. Sivrisinekler durgun su birikintilerinin hepsinde yaşayıp üreyebilirler. Sinekle kimyasal ya da biyolojik mücadele yapılabiliyor. Mesela sinek larvalarını yiyen küçük balıklar bu tür bataklıklara salınabiliyor. Ya da bakteriyel mücadele de yapılabiliyor. Sivrisineğin kökünü kurutmak mümkün değil. Zaten bizlerin yaptığı çalışmalar sadece insanlara zararsız hale gelmelerine çalışıyoruz."
Aksaray'da ve Türkiye'nin bir çok bölgesinde yapılan biyolojik mücadele hakkında bilgiler veren Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ise, "Sıtma hala dünyada 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olabiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde mikrobiyal etkenlerle ölümlerin hala ilk sıralarda olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde ise bu ölüm nedenlerinin artık çok gerilerde kaldığını görebiliriz. Onun için bu mikrobiyal hastalıklara neden olan etkenlerle mücadeleye önem verilmelidir. Ancak bu çalışmayı yaparken diğer canlıların da zarar görmemesi esas alınmalıdır. Aksaray'da biyolojik çalışma yapılıyor. Sinekler larva döneminde iken sadece sivrisinek larvalarını öldüren bir bakteriyi suya veriyoruz ve bu bakteri larvaları öldürüyor. Sudaki balık ve diğer canlılar zarar görmüyor. Aksaray'da saha araştırması yaptık. Baktığımızda henüz küçük sığ alanlar hariç larvalanma gözlemlemedik ancak bu araştırmalar sürecek ve larva döneminde gerekli mücadele çalışması yapılacak. Biyolojik çalışmaların artık yaygınlaşması gerekiyor. Bir mücadele yaparken diğer canlıları da düşünmeliyiz. Bunun için Aksaray Belediyesi örnek bir çalışma gerçekleştiriyor" diye konuştu.