Adana Büyükşehir Belediyesi'nden 'Ab Atağı'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 'AB ve Dış İlişkiler Merkezi'nin' ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden 'Ab Atağı'
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 'AB ve Dış İlişkiler Merkezi'nin' ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Çelikcan, "AB üyesi ülkeler ile iyi ilişkiler kurarak Adana'nın daha çağdaş ve daha yaşanabilir bir kent olması yolunda elimizden geleni yapacağız" dedi.
Çelikcan, toplantıda yaptığı konuşmasında, 2005'de Avrupa Birliği'ne katılım müzakereleri başladığında, ülke olarak tarihi öneme sahip bir sürece girildiğini ve AB'ye üyelik hedefinin toplumun büyük kesimi tarafından benimsendiğini belirtti. Üyelik sürecinde önemli mesafeler katedildiğini vurgulan Çelikcan, AB'ye tam üyeliğin bir ayağını, merkezi hükümetin katılım sürecindeki entegrasyonu oluştururken aynı seviyede ve hatta daha önemli bir diğer ayağını da yerel yönetimlerin standartlara entegrasyonunun oluşturulduğunu söyledi. Çelikcan, "Bu amaçla da katılımcı, çevreci, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlara kolay, hızlı ve etkin ulaşımı sağlayan, kentsel yaşam alanlarıyla donatılmış, kültürel, sanatsal ve tarihsel dokusunu benimsemiş bir Avrupa kenti inşa etmek en büyük hedef ve amacımızdır" diye konuştu.
Hedefin gerçekleştirilmesi için, sivil toplum kuruluşları ve Adana'yı temsil eden diğer kurum ve kuruluşlarla ortak hareket etmek ve ortak akıl oluşturmak gerektiğini ifade eden Çelikcan, "Adana'nın bu alanda geçmişte yeterince aktif olmadığını göz önünde tutacak olursak bugün ilk toplantısını yaptığımız koordinasyon kurulu sadece Adana için değil tüm Çukurova için önemli bir görev üstlenmektedir. Adana'mızı Avrupa'nın sayılı modern kentlerinden biri yapabilmek için hem AB'nin sunduğu olanakları ustaca değerlendirmek hem de AB standartlarını Adana'nın standartları yapmak, iddialı hedeflerdir. Adana'ya da yakışan budur" dedi.
AB ve Dış İlişkiler Merkezi Danışmanı ve eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun ise merkezin çalışmaları başarılı olursa yakın zamanda kendisine ihtiyaç olmayacağını söyledi.
AB'nin sunduğu kaynaklardan Adana'nın da yararlanması için önemli çalışmalar yapılacağını kaydeden Ceyhun, bu amaçla 2 hedefi olduğunu bunlardan birinin AB'nin kaynaklarını Adana lehine kullanabilmek diğerinin ise Adana'yı Avrupalı yapmak olduğunu söyledi. İşe Avrupa'dan Adana'ya partner bir kent bulmakla başlayacağını söyleyen Ceyhun, "Önce Adana" diyerek çalışacaklarını bildirdi.
Merkezin Koordinatörü Berna Akınlı ise "AB'nin hibe programlarından faydalanarak Adana'yı Avrupa'ya taşımak ve Adana'da bir Avrupa kenti inşa etmek istiyoruz" diye konuştu.