Tarım ilaçları Eğirdir Gölü'nü kirletti, TÜBİTAK, balıkları kenser eden pestisit buldu

Tarım ilaçları, Isparta'daki Eğirdir Gölü'nü kirletiyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun yaptığı araştırmada göldeki balıkla

Tarım ilaçları, Isparta'daki Eğirdir Gölü'nü kirletiyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun yaptığı araştırmada göldeki balıklarda kansere neden olan pestisit tespit edildi.
Isparta Eğirdir Gölü Yönetim Planı üyesi Biyolog Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü'nün karşı karşıya olduğu kirlilikle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Karakoyunlu, göl çevresinde üretilen 600 bin ton elma için her yıl 25 bin ton gübre, 650 ton tarım ilacı kullanıldığını söyledi. Karakoyun, son yıllarda damlama sulama sistemine geçilse de yıllardır vahşi sulama yapıldığı için tarımsal ilaçların göle ulaşarak canlılara ve çevreye zarar verdiğini kaydetti.
Eğirdir Gölü'ndeki kirliliğe evsel atıkların değil, birinci derecede tarım ilaçlarının neden olduğunu belirten Karakoyun, tarım ilaçlarının etkisinin 30 yıl devam edebildiğini kaydetti.
Karakoyun, gölde zaman zaman yapılan incelemelerde su ürünlerinde kansere neden olan pestisit ile karşılaşıldığını kaydetti. Karakoyun, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun yaptığı araştırma sonuçlarında göldeki balıklarda kansere neden olan pestisit ile karşılaşıldığını belirtti.
Karakoyun, Eğirdir Gölü'ndeki sazan, sudak ve kerevitlerde pestisit dağılımına ilişkin kalıntılar olduğunu kaydederek, "Pestisit grubu tarım ilaçlarından kaynaklanıyor ve bu ilaçlar bulundukları yerlerde bazen 30 yıl kalabiliyor. Bunlar suya geçtikleri zaman çamura hızlı bir şekilde geçiyorlar ve çamurdan da kökleri aracılığıyla bitkilere geçiyor. 1 kilogram çamurda 2 miligramın üzerinde." dedi.
İlaçlardan bazılarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yeni yeni yasaklandığını ifade eden Karakoyun, göle sıfır yerlerde elma bahçeleri yapıldığına dikkat çekerek, "Eğirdir'in 15 yıl önceki fotoğraflarıyla şimdikini karşılaştırdığınızda elma bahçelerinin varlığını çok rahat görebilirsiniz. Sadece Gelendost ilçesinde 910 bin elma ağacı var." diye konuştu.
Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü'nün 5 milyon yıl öncesinde oluşmuş bir çöküntü gölü olduğunu belirtti.