TBMM özel oturumunda liderlerin mesajları

Meclisin açılışının 90. yıl dönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplandı. Erdoğan, millet iradesine vurgu yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Baykal 1960'ı darbesini utanç olarak saydı. Bahçeli, kurucu Meclis ruhuna değindi. Kışanak, eşitlik istedi.

  ŞAHİN AÇ ; ILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin , Meclisin aç ; ılışının 90 . yıl dö ; nü ; mü ; dolayısıyla TBMM Genel Kurulunun ö ; zel gü ; ndemli toplantısında , aç ; ış konuşmasını yaptı .

Şahin ' in aç ; ıklamasının bir bö ; lü ; mü ; şö ; yleydi : ' Sorunları ortak akılla ç ; ö ; zmemiz gerekir . Artık kaybedecek vaktimiz yok . Bu gelecek umudumuz olan ç ; ocukalrımıza karşı en ö ; nemli gö ; revimizdir .

Son gü ; nlerde gü ; ndeme gelen yumruklara karşı sağduyulu davranmamız gerektiğini belirtmek isterim .

Sö ; zlerimin sonunda bugü ; nü ; n Sizler aydınlık yarınlarımızsınız . Sizlerde geleceğin aydınlık yarınlarını hazırlayacaksınız . '

LİDERLER KONUŞUYOR

Ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , CHP Genel Başkanı Deniz Baykal , MHP Genel Başkanı Devlet Bahç ; eli ve BDP Eş Başkanı Gü ; lten Kışanak ile grubu bulunmayan partilerin temsilcileri 10 ' ar dakikalık konuşmalarını yapıyor .

ERDOĞAN ' IN AÇ ; IKLAMALARI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , TBMM ' deki tö ; rende konuşma yaptı . Toplantıyı Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l de takip edenler arasında . . .

Erdoğan ' ın aç ; ıklamaları şö ; yle :

' Artık mazlumun sesi olan gü ; ç ; lü ; bir Tü ; rkiye var . Demokrasi ne kadar zayıflatıldıysa Tü ; rkiye o kadar geriye gitti . Milli egemenlik ve demokrasi herşeyin ü ; stü ; ndedir . Bu konula ü ; zerinde tartışmalar yü ; rü ; tmek bu Meclis ' in 23 Nisan 1920 ' deki kuruluş ruhu ile ç ; elişir . Sö ; z milletindir karar milletindir . Her tü ; rlü ; karar mercii tartışmasız TBMM ' dir . Milletin iradesi ne kadar kurumlarar sirayet ederse demokrasi o kadara gelişir . Modern Tü ; rkiye ' ye hukuk dışı ö ; rgü ; tlenmeler , demokrasi dışı ç ; ete ve ö ; rgü ; tler mafyalar bu millete rota ç ; izemez . Kimi kurumların kendini milletin ü ; zerinde gö ; rmesi kabul edilemez . Dağdaki ç ; obanın oyu ü ; niversitedeki profesö ; rü ; n oyuna eşittir . Bu tartışılamaz .

Demokrasi bir tahammü ; l rejimidir . Milletin Meclisine anayasa yapamaz diyenler millet iradesine uymak zorundadır . 90 yıllık birikimin verdiği birikimle

Geleceğin gü ; ç ; lü ; Tü ; rkiye ' si bu prensiplerin eksiksiz uygulanması ile inşa edilecektir .

Demokrasinin temel prensiplerini asla tartışma konusu yapmayacağız . Aşılmaz olarak gö ; rdü ; ğü ; mü ; z sorunları hep beraber aşacağız . Sorunların ç ; ö ; zü ; leceği yer bu Meclis ' tir , siyasettir , demokrasidir . . Bu yü ; ce Meclis her tü ; rlü ; sorunu ç ; ö ; zme olgunluğuna ulaşmıştır . Milletimiz bizden bunu beklemektedir .

Meclis televizyonundan bizi izleyen ç ; ocuklarımız siyasetin erdemini gö ; rmek durumundadır . Bu konuda hepimize gö ; rev dü ; şmektedir . '

BAYKAL ' IN AÇ ; IKLAMALARI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuşmasını yaptı .

Baykal ' ın sö ; zleri şö ; yleydi :

1960 yılında 1 . 5 yıl 1980 yılında 3 yıl TBMM ' nin askıya alınması bunu gerç ; ekleştirenlerin en bü ; yü ; k utancıdır .

TÜ ; rkiye Bü ; yü ; k Millet Meclisi dü ; nyada tek Gazi Meclis ' tir .

Bundan ö ; nce ne devleti ne ordusu ne askeri vardır . Orduyu da devleti de TBMM kurmuştur .

TBMM ulusumuzun temel dayanağıdır . Saltanatı ve hilafeti bu Meclis ılga etmiştir . Dinin ve devlet işlerinin ayrılmasını temel alan prensibini anayasasına yerleştiren bu Meclistir .

Ç ; ok partili hayata geç ; işi bu Meclis gerç ; ekleştirmiştir . Parti temsilcilerinin valilik yaptığı dö ; nemi bu Meclis bitirmiştir . Bunlar yapılırken ne AB dayatmaları vardı ne de mü ; zakere gö ; rü ; şmeleri . .

İslamiyet ile laikliğin beraberliği Tü ; rkiye ' nin modern anlayışının bir sonucudur .

Din temelinde ayrışmalar ve cemaatleşme , eğitimi , emniyeti , yargıyı etkilemesi tarihi bir gaflet olacaktır .

İktidar da milli iradenin bir parç ; asıdır . Milli egemenliğin oluşabilmesi iç ; in gerç ; ekten bağımsız bir yargıya ihtiyaç ; vardır . Milli irade parlamento egemenliği değildir . Bu ç ; ok kolay parti diktasına ve siyasi otariteye dö ; nü ; şebilir .

Bunlar yaşanırsa ü ; lkenin aydın kişileri sabaha karşı neyle suç ; landıklarını bilmeden evlerinden alınabilir . Neyin suç ; olduğunu siyaset karar verirse , gü ; ç ; lü ; nü ; n adalet anlayışı ortaya ç ; ıkar .

Bunlar yaşanırsa siyaset eliyle mi yoksa asker eliyle mi bir darbe yapıldığının bir anlamı kalmaz . Yargıyı siyasallaştırmak yargıyı taraf haline getirmek yargının ü ; zerinde bir siyasi gü ; ç ; oluşturmak yanlıştır .

Demokrasi hukuk siyaseti denetlerse sağlanır .

BAHÇ ; ELİ ' NİN AÇ ; IKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahç ; eli , konuşmasını yaptı .

Bahç ; eli ' nin aç ; ıklamaları :

' Mensubu olmaktan gurur duyduğum bu ç ; atının altında bu konuşmayı yapmaktan memnuniyetimi ifade etmek isterim .

Yü ; ce Meclis ' in kuruluşunu iyi değerlendirmek gelecek yıllar aç ; ısından oldukç ; a ö ; nemlidir . Vatan topraklarımızı pay edebilmek iç ; in haritalar ü ; zerinde pazarlıkların yapıldığı dö ; nemlerden geç ; tik . Bunlar bir devrin gerç ; ekleridir .

O gü ; n tam bir şuur ve heyecanlar memleketin dö ; rt bir yanından gelen vatan evlatların mü ; cadelesi sonucu yeni ufuklar milletin ö ; nü ; ne aç ; ılmıştır .

Kimlikleri kaşıyıp toplumu parç ; alara ayırmamıştır .

Onlar farklılıkları kö ; rü ; kleyip milleti zayıflatmamıştır . Ders almak isteyenler iç ; in meselenin ö ; zü ; budur .

Sü ; rekli didişen bir milletin iç ; inde nasıl zaafiyetler doğduğunu gö ; rmek iç ; in ç ; ok uzağa da gitmeye gerekte yoktur .

Ayrışmalar kö ; rü ; klenince nasıl bir hızlı dağılma yaşandığını Osmanlı ' nın son dö ; neminde ç ; ok iyi gö ; rü ; lebilir . Bu tarihin bir gerç ; eğidir .

Tü ; rkiye hızla bir federe devlet yapılmasına doğru gitmektedir . Bu dağılma ile sonuç ; lanmadan buna dur demek gerekmektedir .

Kurucu ruh gelecek nesillere tekrar sahip ç ; ıkacaktır . Barış , huzur ve kardeşlik diliyorum '

GÜ ; LTEN KIŞANAK ' IN AÇ ; IKLAMALARI

BDP Eş Başkanı Gü ; lten Kışanak ' ın aç ; ıklamaları :

Yapmak istediğimiz 1920 ' deki Meclis ' in ahlaki ruhuna vurgu yapmaktır . Atatü ; rk ' ü ; n 1924 yılındaki şu sö ; zleri ö ; nemlidir . ' Bu Meclis iç ; inde Tü ; rk vardır , Ç ; erkez vardır ve diğer İslam etnik unsurlar vardır . ' İşte bu demokratik anlayışla birinci Meclis ' in kabul ettiği anayasada ademi merkeziyetç ; ilik vurgusu ö ; nemlidir .

Birinci Meclis ' in yaptığı anayasa ile sonradan yapılan anayasalar arasında uç ; urum vardır .

Gerileme ve yozlaşmanın siyasi aktö ; rleri , elit bir tabakanın imkanları kendi lehlerine kullandıkları bir ortam oluşturmaktadır .

Birinci Meclis ' ten devraldığımız bu parlamenter anlayışın 90 ; ' ıncı yılşında iç ; burkan bir gö ; rü ; ntü ; ile karşılaştığımızı ifade etmewk durumundayız .

12 Eylü ; l darbesinin bir ü ; rü ; nü ; olan anayasanın yerine sivil demokratik bir anayasa oluşturmanın zorunluluğu ortaya ç ; ıkmıştır .

Tü ; rkiye toplumunun uzun yullar boyunca oluşturduğu yeni anayasa ihtiyacı son anayasa paketiyle ö ; telenmek zorunda kalmıştır .

Siyasi irade gö ; revini yerine getirememektedir .

Yokluk ve gelir dağılımındaki adaletsizlik katlanılamaz bir hal almıştır . Bunu bugü ; nü ; n anlamına binaen en makul kelimelerle dile getirmeye ç ; alışıyoruz .

Sorunları sü ; men altı etme gö ; rmezden gelme siyaseti sü ; rerse toplumsal yapıya sirayet eden hastalıkları ç ; ö ; zemez hale geliriz . Gelir dağılımındaki adaletsizlik sosyal bir faciaya dö ; nü ; şmeden dur demenin zamanı gelmiştir .

Ortak vatan ve bayrak ne kadar değerse anadillerde ortak değerdir . TBMM meseleye buradan baktığı sü ; rece birlikte yaşam o kadar daha değerli olacaktır .

Ç ; ocuk mahkumlar , ç ; ocuk istismarı , ç ; ocuk işç ; iliği , ç ; ocuk hakları konusunda ç ; alışmalar hızlandırılmak zorundadır . Cezaevinin soğuk duvarından bize seslenen ç ; ocuklarda bizimdir . Elnde boya sandığı ile bize seslenen ç ; ocuklar da bizimdir . Vü ; cudu istismarın altında ezilmiş ç ; ocuklar da bizimdir .