Volkanik patlama uçuşları niye etkiler?

Geçtiğimiz hafta içerisinde etkilerini gösteren Eyjafjallajökull Yanardağı'nın patlaması, birçok uçak seferinin iptal edilmesine sebep oldu. Peki hiç düşündünüz mü uçaklar niye sadece küllerin arasından geçemiyor diye?

Volkanik patlama uçuşları niye etkiler?
  Batma tehlikesiyle karşı karşıya olan İzlanda ' nın , en tehlilkeli volkanik buzullarından biri olan ve ü ; lkenin gü ; neyinde bulunan , 2010 Mart ' ının son haftasından beri aralıklar halinde lav pü ; skü ; rtü ; yor .

Bu devasa volkanik patlamaların Dü ; nya ' nın manyetik alanına birç ; ok etkisi mevcutken , insan yaşamına olan etkisi de kıtalararası boyutlara ulaştı .

Patlamaların ardından oluşan kü ; l bulutları , neredeyse Tü ; rkiye ' nin kuzey bö ; lgesine kadar indi . Kü ; l bulutunun bir kısmı Kanada ' ya bile ulaştı!

Dolayısıyla rotası mevcut bö ; lge iç ; erisinde yer alan uç ; ak seferleri de ileri bir tarihe ertelendi . Peki hiç ; dü ; şü ; ndü ; nü ; z mü ; neredeyse her tü ; rlü ; fırtınada bile havalanan ve yol alabilen , yıldırım ç ; arpmasına bile korunaklı olan uç ; akların , bir kü ; l bulutu yü ; zü ; nden uç ; amamasının sebebini?

NASA ' nın Deneyi


Bunun cevabını 2000 yılındaki ç ; alışmasıyla NASA insanoğluna vermişti aslında . 2000 Şubat ' ında Mt . Hekla volkanik buzulunda test uç ; uşları yapan NASA , bir uç ; ağı kü ; l bulutunun tam iç ; erisinden geç ; irdi . Uç ; uş sağ salim tamamlanabildi fakat uç ; akta meydana gelen hasar oldukç ; a dikkat ç ; ekiciydi .

Volkanik patlama uçuşları niye etkiler?

Uç ; ağın jet motorunun pervanelerinden , motorun soğutma sisteminin aşırı ısınma problemiyle karşı karşıya kalması ( ö ; lç ; ü ; len değer 1093 Santigrat derece ) kadar bir dizi sorun ile karşılaşan yetkililer , yazdıkları raporda da bö ; yle bir durumda uç ; uş gerç ; ekleştirmenin iyi bir fikir olmadığının altını ç ; izdi .

Ayrıca uç ; ağın dış yü ; zeyinde oluşan erozyon da işin bir diğer riski .

Buna rağmen Eyjafjallajö ; kull patlamasının ardından bazı Finli jet uç ; akları , bulutların iç ; erisinden geç ; iyor ve hasar analizi yapıyor . Bazı havayolları firmaları da uç ; aklarının dayanıklılığını kanıtlamak iç ; in kü ; l bulutlarının iç ; erisinden test uç ; uşu gerç ; ekleştiriyor .